Els Damen houdt van ‘theater buiten de doos’

Theaterdier Els Damen houdt niet van kiezen. Ze staat graag als actrice op de planken, maar ook als zangeres. En als theatermaker/regisseur speelt ze met evenveel liefde een rol achter de schermen. “Ja, ik wil het liefst maken én spelen. Hou van allebei. En ik heb een speciale voorliefde voor locatietheater.” Theater buiten de doos, zoals zij het noemt.

Het was voor Els Damen dan ook een lot uit de loterij toen ze werd gevraagd om een korte voorstelling te schrijven en regisseren voor NATUURLIJK, het locatietheater dat deze zomer in Hof Espelo (Enschede) en Het Reestdal (Balkbrug) te zien zal zijn. “Locatietheater moet iets zijn wat je niet direct in de zaal kunt maken. De locatie moet het verhaal mooier maken. En dat is met deze locaties zeker het geval.”

De geboren Naaldwijkse volgde een opleiding aan hogeschool ArtEZ - ze studeerde af op een onderzoek naar locatietheater - en kwam vervolgens vorig jaar bij Wilminks Kweek terecht, het ‘opleidingsinstituut’ van het Wilminktheater in Enschede. “Dat was heerlijk om te doen, vooral de combinatie van dingen maken en zelf spelen. En dat met een heel getalenteerde groep. En zo ben ik ook in beeld gekomen bij de mensen achter NATUURLIJK”, vertelt ze.

Verrassing
De hoofdpersoon in haar voorstelling voor NATUURLIJK, die Bijzonder doodgewoon heet, is Jaap. “We volgen hem in de voorstelling van zijn jeugd tot een eind in zijn volwassenheid. Een periode waarin hij een deel van zijn dromen uit het oog verliest, maar een aantal dingen ook weer terugvindt.” Verder wil Els er nog niet al te veel over kwijt. “Ik wil dat het voor het publiek straks ook nog een beetje een verrassing is”, zegt ze met een glimlach.

Bijzonder doodgewoon is weliswaar een fictief verhaal maar, in tegenstelling tot de voorstelling van collega-NATUURLIJK-regisseur Bruun Kuijt, zeker geen sprookje. “Nee, het is een heel herkenbaar verhaal. Het gaat over de natuur, maar vooral ook over de jongen Jaap, die dingen meemaakt die wij allemaal in het leven tegenkomen. Ik hou heel erg van de Twentse nuchterheid, zo van: niet alles is een sprookje.”

Preken
Els gaat in haar voorstelling zeker niet ‘preken’ over het milieu. “Het thema van NATUURLIJK is natuurlijk de zorg voor de natuur, maar in de voorstelling wil ik niet dat het allemaal gaat over plastic in de natuur is slecht en zo. Je kunt mensen ook bewust maken zonder te preken. En dat begint er natuurlijk al mee dat de voorstelling speelt in de natuur. Ik heb beide locaties (in Enschede Hof Espelo en in Balkbrug Het Reestdal) gezien en het is er gewoon prachtig.”

In Bijzonder doodgewoon maken de drie acteurs dan ook volop gebruik van die locatie. “Er is bijna geen decor. Ik heb wel een paar stoelen nodig, maar daarvoor gebruiken we boomstammen die er al liggen.” En ook verder speelt de natuur een voorname rol. “Zodat bij mensen die komen kijken dat gevoel van zorg voor de natuur toch even wordt geactiveerd. Dat je altijd iets kunt doen om een steentje bij te dragen. Hoe klein ook.”

Livemuziek
Een opvallend detail in de voorstelling van Els Damen is dat er ook wordt gezongen. “Nederlandstalige liedjes, die zijn gecomponeerd door Anne Verhart, een van mijn collega’s van Wilminks Kweek van het afgelopen jaar. De teksten heb ik zelf geschreven. En de nummers worden tijdens de voorstellingen in het bos live gezongen. Ik ben echt heel benieuwd hoe dat gaat werken, ook met het publiek erbij.”

Nog even en dan is het maken voor Els voorbij. Tijdens de voorstellingen zal ze het aan haar spelers moeten overlaten. “Ja, dan moet ik loslaten. Vind ik best lastig, maar ik heb alle vertrouwen in mijn getalenteerde ploegje.” Kort daarna wordt ze van ‘maker’ weer speler. Want ze keert over enkele maanden in Enschede terug in de musical Assepoester. “Afwisselend als de boze stiefmoeder en de goede fee. Geweldig.”

 

 

NATUURLIJK, theater van het landschap
NATUURLIJK, theater van het landschap vindt van donderdag 30 juni tot en met zondag 10 juli plaats op Hof Espelo in Enschede en van donderdag 14 juli tot en met zondag 24 juli in Het Reestdal in Balkbrug.
Er worden drie korte voorstellingen gespeeld op verschillende locaties in het bos. Bezoekers wandelen van de ene naar de andere voorstelling, onderwijl genietend van de natuur om hen heen. Bezoekers lopen maximaal 3 kilometer.

NATUURLIJK

Theater van het Landschap

Drie korte voorstellingen, met muziek, in de natuur van Hof Espelo en Het Reestdal
do 30 jun 2022 - zo 24 jul 2022