Door: Wijbrand Schaap

Circus Charms is een lekker absurdistisch stuk over een circus waarin de beroemde broers Frank en René Groothof een kibbelend circusduo spelen. Ondertussen spelen musici van ensemble SeaSession de sterren van de hemel met prachtige muziek van onbekende Russische componisten.

Het is altijd fijn om ‘De Broertjes’ weer eens live te zien. Frank en René Groothof begonnen er al diep in de vorige eeuw mee, toen ze allebei speelden bij het legendarische Werktheater. Later werd dat een tv-serie en volgden meer theatervoorstellingen. Dat ze nu terug zijn met Circus Charms door Ensemble SeaSession, was in eerste instantie helemaal niet de bedoeling.

“Ik ken het werk van de Russische absurdist Daniil Charms (1905-1942) al heel lang”, vertelt Pauline Post van het gezelschap. “Het is fantastisch wat hij schrijft. Ik was op zoek naar een idee voor een soort variétévoorstelling. Als je Charms leest, hoor je daar gelijk muziek bij.”

SeaSession is opgericht door leden van het voormalige Schönberg-ensemble, die na de fusie met Asko bleven verlangen naar het Schönberg-repertoire van muziek uit het begin van de 20ste eeuw. Die periode leverde prachtige, en vaak letterlijk revolutionaire muziek op, waarmee ze bij SeaSession veel ervaring hebben. Post zocht een uitdaging. “Ik ben op zoek gegaan naar onbekende componisten uit die tijd, tijdgenoten van Charms. Zo kwam ik bij deze mensen uit, die ik nog helemaal niet kende.” Namen als Mosolov en Zjivotov worden nu uit de vergetelheid gehaald, naast iets bekendere componisten als Babadjanian. Post: “Laatstgenoemde kende ik al, en wilde ik er heel graag in stoppen. Hij is dan wel geen tijdgenoot van Charms, maar ik vond zijn pianowerk er heel goed in passen.” 

De Broertjes

Met haar idee en haar lijst van nummers ging ze naar René Groothof en vroeg hem om de teksten uit te voeren. Omdat Charms naast verhaaltjes ook korte toneelscènes schreef, zochten ze er nog een tweede acteur bij, vertelt Post: “René herkende heel erg De Broertjes in die teksten, zoals die twee elkaar dwarszitten. Dus het was zijn idee om Frank erbij te zetten.’’

Dus zien we nu De Broertjes Groothof spelen in een circus waar elke act mislukt, maar de muziek ongekende hoogtes bereikt en duizelingwekkende salto’s maakt. Het levert grappige scènes op, mede ook vanwege de spreekstalmeester die weinig zegt, maar wel steeds De Broertjes uit elkaar moet houden. Deze rol wordt gespeeld door Sjeng Schupp, in het dagelijks leven zowel contrabassist als veelgevraagd animatiekunstenaar (onder andere voor Sesamstraat). Zijn werk, speciaal voor deze voorstelling gemaakt, is speels en vol met visueel ontwapenend spektakel.

Niet alleen voor kinderen

Pauline Post benadrukt dat nog maar eens: “Het is geen jeugdvoorstelling, maar een familievoorstelling. Ik merk dat ouderen die muziek ook geweldig vinden. Charms is natuurlijk ook leeftijdsloos. Toen we afgelopen zomer op het reizend festival De Parade speelden, heb ik geen kind bij de voorstellingen gezien. Alleen maar ouderen. Gelukkig slaat die zogenaamd moeilijke avant-garde muziek wel heel goed aan bij kinderen. We zijn ook heel feestelijk aangekleed. SeaSession is hoofdrolspeler. Een muzikaal circus.’’

Het circusspektakel eindigt prachtig, met een bekend werk van Sjostakovitsj. Met zo’n bekend werk eindigen, is dat niet een knieval voor het grote publiek? Pauline Post lacht: “Eigenlijk wilde ik Sjostakovitsj niet spelen, omdat ik helemaal op het spoor zat van onbekende componisten, maar René vroeg me of ik iets echt feestelijk finale-achtigs had, en toen kwam ik toch bij Sjostakovitsj uit.’

Circus Charms | Een circus waarin musici de acrobaten zijn