Series | Passie voor Bach

Passie voor Bach: Vier zondagen in De Grote Kerk muziek van de meester

 

In de serie Passie voor Bach staat het meesterschap van Johann Sebastian Bach in al zijn facetten centraal. De concerten worden uitgevoerd door het Ensemble Himmelsburg; Phion-musici met een diepe passie voor Bach, aangevuld met vioolsoliste Carla Leurs en klavecinist en organist Pieter Dirksen, die tevens de muzikale leiding heeft.

Passie voor Bach is een co-productie van Phion, Orkest voor Gelderland & Overijssel en Wilminktheater & Muziekcentrum Enschede. De serie bestaat uit vier concerten in De Grote Kerk in Enschede: Op 11 december, 26 februari, 26 maart en 7 mei.

Het Ensemble Himmelsburg is vernoemd naar de beroemde slotkerk in Weimar waar Bach enkele jaren werkte.

Speciale serieprijs
Bezoekers die voor alle vier concerten kaarten bestellen, kunnen gebruik maken van een serieprijs: Vier concerten voor 75 euro.

Zondag 11 december: Con Amore

Op zondag 11 december speelt het Ensemble Himmelsburg een concert onder de noemer Con Amore. Hier staat de liefde centraal. Bach heeft in zijn leven veel serieuze en stichtelijke werken geschreven maar hier horen we hem van een heel andere kant. Misschien wel die van de galante minnaar?

Zondag 26 februari: Serenade voor Leopold
Tussen 1717 en 1723 was Bach kapelmeester aan het hof van de muziekminnende prins Leopold von Anhalt-Cöthen. Voor de verjaardagen en de nieuwjaarsrecepties van Leopold en zijn familie is een aantal serenades bewaard gebleven. Deze serenade voor nieuwjaarsdag 1719 bevat een paar heerlijke, lichtvoetige aria's en duetten.

Zondag 26 maart: Dubbelconcerten Bach en Telemann
Bach en zijn muzikale vriend Telemann schreven graag concertante werken voor twee solisten. In zo’n werk gaan de solo-instrumenten een dialoog met elkaar aan en zijn we getuige van een bijzondere conversatie. In dit programma staan werken centraal die geschreven zijn voor twee vioolsolisten of voor viool- en hobo-solo.

Zondag 7 mei: Jauchzet Gott
We weten niet voor welke gelegenheid de bekende cantate BWV 51 geschreven is. Zou de muziek voor Bachs eigen echtgenote Anna Magdalena bedoeld zijn geweest? Anna Magdalena is de dochter van een hoftrompettist in Weissenfels, waar Bach titulair hofcomponist was. Wat een heerlijke gedachte dat dit feestelijke werk voor sopraan en trompet wellicht geschreven is voor vader en dochter Wilcke.