Spoken word: 'We hebben allemaal behoefte aan woorden'

- door de redactie - ENSCHEDE - Spoken word is een kunstvorm die snel aan populariteit wint. Vijf prijswinnende woordkunstenaars gaan daarom dit seizoen voor het eerst op theatertour door Nederland. Wat kunnen we verwachten van SPOKEN Awards on Tour, zoals de voorstelling heet die donderdag 29 februari in De Kleine Willem te zien is? Spoken word-artiest Brahma T. Ramsodit uit Enschede legt uit. 
 
Voor Brahma is het duidelijk. Dat we momenteel zouden leven in een beeldcultuur waarin woorden er niet meer toe doen? Onzin. “Naast het plaatje, vinden we ook het praatje heel boeiend. We hebben allemaal behoefte aan woorden.” 
 
Hoe
En aan woorden geen gebrek, als straks vijf spoken-wordartiesten op het podium staan. Tegelijkertijd, benadrukt Brahma, draait het om meer dan woorden alleen. “Het gaat ook om hóe je het vertelt. Performen is wat anders dan het voorlezen van een gedicht of een andere tekst."

"Je bent je bewust van je stemgebruik, je gebruikt de verbeelding, je speelt met de stilte. Spoken word is niet een wolk met woorden, maar een suikerspin rondom een stokje. Als je die suikerspin hebt opgegeten, houd je het stokje over: de boodschap die je als artiest wilt vertellen.” Trouwambtenaar
Spoken word is eind jaren zestig ontstaan in de Verenigde Staten. Brahma doet het al meer dan tien jaar. Het begon als artistieke uitlaatklep naast zijn dagelijkse werk in de creatieve industrie. Nu is de Enschedeër fulltime performer. Daar hoort ook regelmatig een huwelijksceremonie bij, want Brahma mag zich al sinds 2011 officieel trouwambtenaar noemen.  
 
Hokje
Een spoken-wordartiest is volgens hem niet in één hokje te vangen. “Veel mensen denken meteen aan woke geklets. Spoken word kan inderdaad politiek geëngageerd zijn, maar kan ook over liefde gaan. Het kan bedoeld zijn om mensen aan het lachen te maken."

"Zelfs het nummer Voor haar van zanger Frans Halsema kun je best spoken word noemen. Daarom vind ik de Spoken Awards Finalistentour zo vet. Je proeft allerlei verschillende smaken van spoken word en bepaalt zelf wat jij lekker vindt.”

Brein en ziel
Donderdag de 29ste leggen Luc Howie Duzzith, Houda Noussi, Meneer Hadj, Mees van Rijswijk en Myrthe Nauta door te spelen met woorden hun brein en hun ziel bloot. Samen maakten ze een voorstelling waarin hun aaneenschakeling van rake performances meer wordt dan de som der delen. 

- Foto: Amanda Harput