Louter blije gezichten bij persdag Van Katoen en Water

Louter blije gezichten tijdens de persdag van Van Katoen en Water. De productie om 600 jaar Almelo te herdenken kan dit jaar na twee coronajaren vertraging eindelijk beginnen. Op de vertrouwde locatie op het Indiëterrein in Almelo, waar eerder Het Verzet Kraakt te zien was, wordt hard gewerkt aan deze stadsmusical.

Deze middag wordt de hoofdcast gepresenteerd. Zo vertellen producente Ellen Wisse en regisseur Anne de Blok over de voorstelling. ‘’Het draait om stadsarchivaris Bertus, een rol van Laus Steenbeeke. Zijn levensjaren beginnen te tellen, vandaar dat hij wordt verzorgd door zuster Stella, een rol van Renée de Gruijl. Aan haar vertelt hij ronduit over zijn verleden, maar daar zitten ook belevenissen bij uit die hij eigenlijk alleen uit de historische archieven kent’’, zo verklapt Ellen.

De broers van Bertus worden gespeeld door André Manuel en Laurens ten Den. Zij duiken ook op in die herinneringen. De jongere versie van Bertus wordt gespeeld door Bart Klop en zijn geliefde Sophie door Merel Kappenburg. Belangrijke rollen zijn er ook voor Roos Vollebregt en Jip Wassenberg. Deze twee krachtige vrouwen nemen als professionals het ensemble op sleeptouw.

Om een indruk te krijgen van de muziek zingen Merel en Jip een nummer uit de musical: Ik ben uit liefde geboren, aangekondigd als Woar bun ie der ene van? Het is een fraai nummer, net als de rest van de muziek uit de voorstelling. De muziek is geschreven door huiscomponist Fons Merkies.

Het moment wordt aangegrepen om de voorstelling te dopen, met water. Een bootje wordt besprenkeld door de voltallige hoofdcast. De hondjes van Laus Steenbeeke, die in de boot waren gesprongen, vinden het allemaal prima.

Diezelfde avond is het de beurt aan het ensemble, de spelers en de vrijwilligers voor hun eerste bijeenkomst. Het is dan ook lekker druk in de oude fabriek op het Indiëterrein, waar volop met elkaar wordt gebabbeld en een lange rij ontstaat voor de koffieautomaat.

De aanwezigen worden op een tweede nummer getrakteerd. Het is het lied waarvan ze zelf de koorpartij hebben kunnen oefenen. Als de zangers inhaken, ontstaat een prachtig geheel dat nu al voor kippenvel zorgt. Na het in de theaterwereld gangbare startmoment (de taart aansnijden) is het tijd om aan de slag te gaan. Het ensemble gaat gezamenlijk het script lezen. Ook de acteurs gaan aan de slag onder leiding van regieassistent Danny Westerweel. Dit is tevens het moment dat letterlijk de deuren sluiten voor de buitenstaanders. Er moet nu gewerkt worden.

Van Katoen en Water

Van Katoen en Water

Almelo een slordige 600 jaar

Theaterspektakel van de makers van Het Verzet Kraakt
wo 24 aug 2022 - zo 11 sep 2022