Voor 3JS is vijftien jaar voorlopig niet meer dan een tussenstap

- door de redactie - ENSCHEDE - Waar de ene Volendamse act (Nick & Simon) er na ruim vijftien jaar een eind aan maakt, viert de 3JS juist een muzikaal feestje vanwege het bereiken van die mijlpaal. Woensdag 27 september staan Jan Dulles, Jaap Kwakman en Robin Küller met nieuwe en oude muziek en de bijbehorende verhalen in het Wilminktheater in Enschede. 

Het afscheid van Nick & Simon gaf de plaatsgenoten overigens wel stof tot nadenken. ''Gaan wij ooit stoppen? We denken van niet, maar we zijn allemaal maar mensen'', schreven ze daarover op hun Facebook-site. ''Wat belangrijk is, is het creatieve proces. Als de creativiteit er nog is en ook de drang naar het schrijven en opnemen van nieuwe liedjes, dan zit het nog goed.''

Maar ook het publiek speelt natuurlijk een grote rol. ''Als de mensen nog blijven komen naar de shows, blijft het nog altijd fijn om het land te doorkruisen. Al hebben we dat rondje al zó vaak gedaan. Het blijft leuk. En we vinden het nog altijd niet vanzelfsprekend dat er zoveel mensen komen kijken. 15 jaar 3JS, het beste moet nog komen, dát is de spirit', aldus de muzikanten, die vaak en met veel succes (U2-tour) in de Nederlandse en Vlaamse theaters staan, waar hun wat folky popmuziek extra goed lijkt te passen.

En dus spelen de drie, die sinds het vertrek van gitarist Jan de Witte en zijn vervanging door Robin Küller geen drie 'J's' meer zijn, nog tot de zomervakantie hun programma met muziek uit de afgelopen vijftien jaar. Muziek van hun tien studioplaten én muziek van het nieuwe album van de Volendamse band, dat (op 9 juni) min of meer aan het einde van de tour verschijnt. Het heet Mooie Tijden en is de opvolger van De aard van het Beest uit 2020. Er zijn inmiddels twee singles van de plaat verschenen, waarvan Als je haar ziet de meest recente is.

Fans hebben lang moeten wachten op nieuw werk van 3JS, na het verschijnen van het nummer 1-album De Aard van het Beest. Toen de drie de vraag kregen wat er nog op hun wensenlijstje stond voor een volgende plaat, zeiden ze dat ze graag nog eens wilden samenwerken met een grote internationale producer. Die vonden zij in Bob Clearmountain, die een belangrijke rol had bij legendarische albums als Tattoo You van The Rolling Stones, Born In The U.S.A. van Bruce Springsteen, Let’s Dance van David Bowie, Reckless van Bryan Adams en Avalon van Roxy Music.

De drie mochten zelfs een dagje bij Clearmountain thuis op bezoek, waar zijn beroemde mixtafel prominent in de huiskamer staat. Goede vriendin Lori Lieberman, een Amerikaanse zangeres, stelde de begeleidingsband voor de plaatopnames samen, vol met een aantal van de beste muzikanten van de Amerikaanse westkust. Met hen werden in acht dagen veertien nieuwe nummers opgenomen. Tien komen er uiteindelijk op het album.

De albumtitel  is, zoals gewoonlijk voor 3JS, vernoemd naar een liedje dat op de plaat te vinden is. Het liedje Mooie Tijden gaat over een vriend die zelfmoord heeft gepleegd, maar in plaats van dat tragische feit zelf centraal te stellen, worden de fijne momenten herdacht. “Het vasthouden van mooie herinneringen is de rode draad op het album”, licht Jan Dulles toe. “Het is een mooie, positieve titel, maar ook wel dubbelzinnig.”

In de show rond 15 jaar 3JS worden acht van de tien nummers van Mooie Tijden gespeeld, plus natuurlijk de hits van de band uit de afgelopen jaren. Tracks van de debuutplaat Watermensen uit 2007, toen de drie oprichters al vijf jaar bezig waren met optreden in en rond Volendam, tot De Aard van het Beest, één van de meest succesvolle albums van het trio. 

- Foto's: Robert Gort