'Beslisbomen maken eenvoudige dingen ingewikkeld, of andersom'
- door de redactie - ENSCHEDE - Als ambassadeur van de beslisboom trekt cabaretier Katinka Polderman dezer dagen langs de Nederlandse theaters. Want de wereld heeft meer beslisbomen nodig, vindt ze. "Ja, daar wordt het leven veel beter van. Op alle fronten", zegt Polderman een paar weken geleden met een stalen gezicht, als gast in het televisieprogramma van Arjen Lubach. Dus wie niet genoeg kan krijgen van haar beslisbomen in de Volkskrant en het blad Onze Taal, kan zaterdag 27 mei prima terecht in De Kleine Willem.
Een beslisboom kennen en gebruiken we allemaal, als was het maar van het belastingformulier. 'Heeft u thuiswonende kinderen, Ja of Nee?' En op basis van dat antwoord dan door naar de volgende vraag. "Een beslisboom maakt eenvoudige dingen ingewikkeld en ingewikkelde dingen eenvouwig", aldus Katinka Polderman, die zich volledig in het onderwerp heeft verdiept, met haar benoeming als Beslisbomenmaker des Vaderlands 2023 als resultaat.
Een goede beslisboom maken - Ben u viroloog?, Mag u schreeuwen tegen uw ondergeschikte of tegen Nick of Simon? - is overigens zeker niet eenvoudig. Dat kan liggen aan de vorm, maar ook zeker aan de inhoud. Zo moet het onderwerp niet te gevoelig liggen, legt Polderman aan tafel bij Lubach uit. "Want een gevoelig onderwerp en humor staat mogelijk gelijk aan gezeik en gezever. En dat is weer vermoeiend en irritant. En daar hebben mensen dus geen zin in."
Boek
Soms zijn beslisbomen ook best ingewikkeld. Als het onderwerp is: Zijn de Groningers al aan de beurt?, is de eerste keuzevraag: Heeft de KLM al genoeg geld gekregen? Antwoordmogelijkheden: Nee of Nee. Tja, kom daar dan nog maar eens uit. Katinka laat in de Masterclass beslisbomen maken zien dat in een goede beslisboom niets onmogelijk is. Haar beste zijn inmiddels zelfs gebundeld in een boek, Beslisbos, dat sinds deze maand in de boekhandels ligt.
Ter gelegenheid van het verschijnen van haar boek geeft Polderman een exclusieve masterclass over het maken van beslisbomen. Tijdens deze avond deelt ze wijze lessen over het creatieve proces van het maken van beslisbomen en de lol van het jezelf verrassen. Via een spectaculaire powerpointpresentatie die Polderman zelf in elkaar heeft geknutseld, leer je tussen de regels door hoe je als een echte beslisboomchirurg in het leven kunt staan.
Liedjes
Katinka Polderman (1 mei 1981, ‘s-Heer Abtskerke) is bij het Nederlandse publiek vooral bekend vanwege haar droogkomische liedjes (met als bekendste misschien wel Hij wil niet beffen). Die maakt ze al sinds haar tweejarige opleiding aan de Cabaretacademie van Bert Klunder in Rotterdam. Daarna gaat ze naar de Koningstheaterakademie in Den Bosch, waarna ze in 2005 zowel de jury- als de publieksprijs op het Leids Cabaretfestival wint.
Sindsdien tourt Polderman met haar cabaretprogramma's door Nederland en België, schrijft ze columns voor Spits, Trouw, Volkskrant, maakt ze iedjes voor het Radio 5-cabaretprogramma Andermans Veren en schrijft ze voor de NTR Snapjes. Dit zijn kleine, educatieve liedjes, en met het Snapje over kilo, pond en ons, dat ze maakte met Kenny B, won ze de Willem Wilminkprijs voor het Beste Kinderlied.
Verder is Polderman vaste medewerker van het radioprogramma Spijkers met Koppen, schrijft ze liedjes voor verschillende tv-programma’s, maakt ze programma’s voor Omroep Zeeland, publiceert ze regelmatig korte verhalen, bespreekt ze boeken in de Volkskrant en vertaalt ze bluesklassiekers in het Zuid-Bevelands dialect.
Corona
Maar in coronatijd wordt veel, zo niet alles anders. Dat is het moment waarop Polderman haar eerste beslsiboom maakt, uit ergernis over een Twitter-spotje voor Bitcoin met de Amsterdamse ondernemer Won Yip. Via-via komen die bomen uiteindelijk in de Volkskrant terecht. Waarom een beslisboom over Won Yip en geen liedje? Tja, dat weet ze eigenlijk niet precies. "Misschien omdat er in die tijd veel beslisbomen rondgingen over wanneer moet ik thuisblijven. En snottebellenprotocollen werden ook in beslisbomen weergegeven. Ik denk dat ik toen door het grafiekenvirus gevat ben."