Door Scrooge leert het publiek een andere kant van Helligen Hendrik kennen

MAANDAG 19 EN DINSDAG 20 DECEMBER / WILMINKTHEATER - Cabaretier Bert Eeftink (Goor, 1967) wilde het al jaren en nu komt het er eindelijk van: Helligen Hendrik als Twentse Scrooge. "Wie het beroemde kerstverhaal van Charles Dickens kent, die weet dat het niet meer dan logisch is dat de altijd mopperende Hendrik de beruchte vrek Scrooge speelt. Ze zaniken allebei over alles en ze lopen allebei krom.” 

"Toen wij de coronalockdown ingingen, heb ik die periode aangegrepen om deze productie voor te bereiden", vertelt Bert, die al enkele succesvolle theaterprogramma's met zijn alter ego Helligen Hendrik op zijn naam heeft staan.

Prehistorisch
"Ik herschreef het script van Dickens naar het Twents en voegde er Twentse elementen aan toe. De Twentse Scrooge is dus een interpretatie van het Dickens-verhaal geworden, geen vertaling. Zo klaagt Hendrik bijvoorbeeld steen en been over de midwinterhoornblazers, 'dat prehistorische ding'.”

Warm
Toch kent de productie een aantal verrassingen voor kenners van Helligen Hendrik. ''Het publiek leert een positieve kant van Hendrik kennen. Zoals iedereen die het stuk Scrooge kent, verandert de knieperige Scrooge na het bezoek van de drie Geesten van Kerstmis in een warmere man.” 

En, zoveel wil de Goorse cabaretier al wel verklappen, de magie van Kerstmis gaat ook niet aan Hendrik voorbij. Daarmee overstijgt Bert met Hendrik het typetje en wordt het een personage met karakter.

Mopperen
Gelukkig vergt dat voor Bert geen al te radicale veranderingen: de vrolijke Hendrik is niemand minder dan hijzelf. ''Helligen Hendrik als typetje creëer ik door negatief naar een situatie te kijken. Dan ga ik vanzelf mopperen."

Bert: "Als ik in de rij van de Efteling sta, verbeeld ik mij dat, bijvoorbeeld. Wat valt er te mopperen op dit getreuzel? Het is een uitlaatklep, zeker, maar ik ben van nature een positief ingesteld mens. Iemand die van kerst houdt ook. Die Hendrik zie je dus aan het einde van het stuk.”

Megaproductie
Bert geeft wel toe dat deze ‘megaproductie voor mijn doen’ heel wat voeten in de aarde had: hij schrijft, produceert, regisseert en speelt. ''Normaal ging ik vrij solistisch te werk, nu is het echt een puzzel die je in elkaar zet. Dat is even wennen, ik ben er nu dag-in, dag-uit mee bezig. Je kunt niet aarzelen, want dan loopt het in de soep."

Riesewijk
Bert vindt het heel erg leuk om te doen. Hij werkt samen met mensen, zoals Jan Riesewijk (overigens ook met Bert Eeftink te zien in de Twentse Eindejaarsconference). ''Jan speelt de geest van Kerstmis nu. Ook Myrna Konings, Jos Brummelhuis en Bram Agterbos doen mee. Johanna ter Steege is de vertelstem. Ik ben al met al erg trots op wat deze samenwerking aan het worden is.''

Twentse Scrooge

Twentse Scrooge

Helligen Hendrik

Bert Eeftink maar liefst twee avonden met Twentse bewerking van A Christmas Carol op de planken van Wilminktheater
ma 19 dec 2022 - di 20 dec 2022