Alleen Familie: Geen fijne geschiedenis, wel een mooi verhaal

-door de redactie-
WOENSDAG 15 MAART / WILMINKTHEATER - Acteur Huub Stapel is terug met een nieuwe solovoorstelling: Alleen Familie. De kritieken zijn al even positief als bij zijn vorige solo's, waarin hij de verschillen tussen mannen en vrouwen en het huwelijk onderzocht. Alleen Familie is ontroerend, hilarisch, meeslepend en persoonlijker dan ooit.

De nieuwe voorstelling vindt zijn oorsprong in het televisieprogramma Verborgen verleden, waarin Stapel (67) begin 2022 te zien was. Daar bleek dat zijn vader aan het begin van de oorlog lid werd van de NSB. Een bijzonder verhaal, waar thuis nooit over gesproken werd. Tegelijkertijd herinnert Stapel zich 'een fantastische vader’.

Tranentrekkend mooi
Hij vroeg cabaretier Jan Beuving (40) om de tekst te schrijven van Alleen Familie, inclusief een aantal liedjes. “Ik wilde dat een jong iemand de tekst zou schrijven. En Jan schrijft zo tranentrekkend mooi. Naast mijn eigen familieverhaal en de liedjes zijn er ook conferences over familiesituaties waar we bijna allemaal wel eens mee te maken hebben gehad. Een familieweekend bijvoorbeeld.”

Met het thema familie ligt er veel voor het grijpen. "Het gaat over armoede, recht en onrecht, de geschiedenis, wie goed en wie fout was. Mijn ouders hielden ontzettend veel van elkaar en van ons, hun kinderen. Ook mijn talent komt uit de familie: mijn vader kon heel mooi meerstemmig zingen, mijn moeder droeg vaak gedichten voor, ze kende er wel honderd uit haar hoofd. Ze hielden van taal, net als ik. Dus het lag misschien wel voor de hand om het na de liefde en het huwelijk over familie te hebben.”

Persoonlijk
Jan Beuving zag ook onmiddellijk de potentie. Want het is een gemene deler: iedereen heeft familie, niemand wordt zonder geboren. En er is natuurlijk Huubs familieverhaal, dat alleen maar beter werd toen er nog meer informatie boven tafel kwam. "De voorstelling is door mijn eigen verhaal diverser geworden, persoonlijker. Het gaat meer de diepte in. Ik ben zelf een sentimentele draak, dus bij de eerste lezing moest ik best even slikken van ontroering."

De familiegeschiedenis van de Stapels – afkomstig uit Tegelen, Limburg – werd flink opgeschud door Verborgen verleden. “Ik ging naar het archief en uit het dossier dwarrelde de inschrijving van mijn vader bij de NSB. Ik herkende zijn handschrift meteen. Nou gaan we het krijgen, dacht ik, straks blijkt nog dat hij mensen heeft verraden, of erger. Nu blijkt die geweldige man, die ik zo hoog heb geacht in mijn opvoeding, een monster te zijn."

Caleidoscoop
"Van een nicht hoorde we dat het verhaal ging dat pa verliefd was geweest op een dochter van een NSB’er in Groesbeek. Die man had een amusementsorkest waar mijn vader graag bij wilde. Maar dan moest hij wel dat lidmaatschapspapier tekenen. Dat heeft hij dus gedaan. Uiteindelijk is hij in Weert beland, waar hij in huis kwam bij de baas van het Limburgse verzet. Daar heeft hij zijn zonde opgebiecht. De hele caleidoscoop van wat er in een oorlog kan gebeuren, is mijn vader overkomen: lid van de NSB, krijgsgevangene geweest, ontsnapt en bij het verzet gegaan."

''Geen fijne geschiedenis, maar wel eentje die alles op scherp zet. Dat je denkt: wacht even, ik had een fantastische vader, ik had een heel goede band met hem en dit heb ik nooit van hem geweten. Waarom heeft hij daar altijd over gezwegen? Ja, die vraag wordt gesteld in de voorstelling. Of hij ook wordt opgelost? Kom maar kijken! Er is een antwoord, maar of dat de waarheid is…"

Omgekeerde onderbroeken
“Familie is belangrijk voor mij, zeker nu ik opa ben van Scotty, mijn kleindochter van twee. Laatst heb ik mijn zoons gevraagd: hebben jullie een leuke jeugd gehad? Ze zeiden gelukkig volmondig: had niet beter gekund. Ik kan hetzelfde zeggen over mijn eigen ouders. Hoewel ik de omgekeerde onderbroeken van mijn oudere broers moest afdragen. Voor mijn tiende verjaardag kreeg ik de fiets waar al drie broers op hadden gereden, maar wel met nieuwe banden. Mooiste cadeau dat ik ooit heb gehad."

- Foto's: Bram Willems