Scenefoto De mol en Paradijsvogel

Laus Steenbeeke als perfecte Albert Mol opmaat naar Van Katoen en Water

Laus Steenbeeke vervult in augustus en september de hoofdrol in Van Katoen en Water, de spectaculaire, nieuwe buitenvoorstelling in Almelo ter gelegenheid van zeshonderd jaar stadsrechten voor Almelo.

Dat de acteur uit Borne een heuse professional is, blijkt wel dat hij moeiteloos met meerdere projecten bezig kan zijn. Zo is Laus als Albert Mol te bewonderen in De Mol en de Paradijsvogel, een musical die het levensverhaal van Mol verweeft met het verhaal van een homoseksuele Syrische asielzoeker.

Onlangs waren er vijf opvoeringen in theater DeLaMar West in Amsterdam. In dat theater worden voorstellingen gehouden waar nog aan wordt gesleuteld. De mening van het publiek is zo belangrijk dat makers er nog eens goed voor gaan zitten om het tot in de perfectie te kunnen afronden.

De reacties op Laus, in zijn rol als Albert Mol, waren lovend. Volgens een gerenommeerde recensent die aanwezig was, weet Laus de oude Albert Mol goed te vangen. ‘’Dat is een razendknappe prestatie, want het risico op een karikatuur ligt bij zo’n uitbundige persoonlijkheid levensgroot op de loer’’, zo schrijft de recensent. ‘’Korte fragmentjes Wie van de Drie zijn bijvoorbeeld volledig raak. Daarnaast speelt hij als Leo een absolute tegenpool van deze rol.’’

Leo (Laus dus) vindt dat homo’s niet allemaal als Albert Mol zijn, dus gedraag je ook niet zo. Daar heeft zijn generatie niet voor gevochten. Daarnaast zien we ook de oordelen voorbij komen binnen de gay-uitgaansscene. De recensent: ‘’De onderliggende boodschap van de voorstelling is niet te missen. Het houdt hypocrisie een spiegel voor en stelt het publiek ook de vraag hoe tolerant en vrijdenkend je zelf bent.’’

De voorstelling kent volgens de recensent prachtige scènes. ‘’Vooral degene die wat schuren of echt pijn doen.’’

Van Katoen en Water

Na zijn rol als Albert Mol, kruipt Laus in Van Katoen en Water in de rol van stadsarchivaris Bertus die vanuit zijn sterfbed het roerige verleden van Almelo doorleeft.
De voorstellingen worden vijftien keer gespeeld tussen 25 augustus tot 10 september op het Indiëterrein in Almelo. Er worden zeker negenduizend bezoekers verwacht.

De toegang is inclusief een driegangendiner voorafgaand aan de voorstelling. Kaarten zijn hier te koop.