Kamermuziek waar je energie van krijgt

DONDERDAG 26 JANUARI EN DONDERDAG 24 NOVEMBER / MUZIEKCENTRUM - Kamermuziek saai? De energie spat van het podium in de Kleine Zaal van Muziekcentrum Enschede. Het wordt een seizoen van jonge Nederlandse topmusici en spannende combinaties. 

De Estse componist Arvo Pärt is de hedendaagse lieveling van de klassieke muziek. Hij komt dan ook vaak voorbij in de Nederlandse concertzalen. Maar niet op de manier waarop zijn werk in september in Enschede te horen is. De gevierde cellist Quirine Viersen en de jonge accordeonvirtuoos Vincent van Amsterdam spelen dan samen Pärts compositie Fratres (Broeders). 

‘’Het stuk is geschreven voor een solo-instrument en begeleiding’’, zegt kamermuziekprogrammeur Ben Coelman van Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede.

‘’Meestal bestaat die begeleiding uit piano, maar nu gaan cello en accordeon een bijzonder verbond aan. Accordeon heeft een andere klank dan piano, een soort blazersklank. Dat zorgt voor een totaal nieuwe beleving van de muziek van Pärt. Je hoort twee grootheden op hun instrument die elkaar als broer en zus muzikaal omarmen.’’ 
 
Verrassende combinaties 
Ben is voor komend seizoen op zoek gegaan naar méér verrassende combinaties en jonge gezichten. Zo zingen in oktober sopraan Laetitia Gerards en bariton Raoul Stefani de liederencyclus Italienisches Liederbuch van Hugo Wolf, plus enkele duetten van Schumann. Ze worden op piano begeleid door Daan Boertien. Wolf geldt als de Schubert van de late negentiende eeuw.

Wie naar zijn cyclus van ruim veertig liederen luistert, waant zich in een aangename Italiaanse nazomer met een goed glas wijn. Gerards (oud-kandidaat bij Wie is de Mol en onlangs hoofdvertolkster in Bruid te Koop van de  Nederlandse Reisopera) en Stefani weten dat romantische gevoel te versterken.

Coelman: ‘’Ze maken er een theatervoorstelling van. Je ziet en hoort een jong liefdeskoppel in het proces van aantrekken en afstoten. Je kijkt niet naar twee doodse zangers, maar naar gepassioneerde vocalisten die je meenemen in hun romantiek.’’ 
 
Topmusici 
Iets vergelijkbaar gebeurt als het pianokwartet Corneille in november in de kleine zaal van het Muziekcentrum komt spelen. Vier jonge topmusici, onder wie celliste Elle van Poucke (deelnemer aan het Koningin Elisabeth Concours 2022), brengen romantische pianokwartetten van Mendelssohn, Turina en Sant-Saëns ten gehore.

Coelman: ‘’Met hun charisma overrompelen ze het publiek. Het zijn stuk voor stuk performers met een persoonlijkheid. Ze nemen je mee op een reis die zo mooi is! Als je de zaal na afloop verlaat, heb je meer energie dan toen je binnenkwam.’’ 

Pianotrio’s 
Het Jacob Olie Trio komt later in november met pianotrio’s van de twee relatief onbekende componisten Martin en Babadjanian en het populaire Pianotrio nr. 4 Dumky van Dvorak. Toegankelijke muziek die verrast door melodieuze vondsten. Het Dostojevski Kwartet maakt op 1 december zijn Enschedese debuut, nadat twee eerder geplande concerten vanwege de lockdown moesten worden afgelast.

Het kwartet bestaat uit vier jonge vrouwelijke musici, die klassieke en vroeg-twintigste-eeuwse meesterwerken combineren. Natuurlijk ontbreekt ook een oude onbekende niet in de kamermuziekprogrammering. Het Valerius Ensemble speelt door het seizoen heen in totaal zes keer in thuisstad Enschede, te beginnen op 16 oktober met werken van Beethoven en Brahms. 

Akoestiek 
Programmeur Ben Coelman constateert dat topmusici graag in Enschede komen spelen. “De akoestiek van de Kleine Zaal van het Muziekcentrum behoort tot het allerbeste wat Nederland te bieden heeft. Dat weten musici. Als publiek krijg je de kans om in de eigen achtertuin kamermuziek van het allerhoogste niveau te horen. En om jonge gasten te zien die straks overal ter wereld in de grote concertzalen staan.”  

La bonne chanson

Thomas Oliemans & Paolo Giacometti

Bariton Thomas Oliemans graag geziene gast in Enschede
do 26 jan 2023 20:00