'De grote kracht van De regels van Floor is de herkenbaarheid'
-door de redactie-
VRIJDAG 19 MEI / WILMINKTHEATER – Naomi van der Linden is een vrouw met vele talenten. Twente leerde er al twee (zingen en acteren) kennen tijdens Hanna van Hendrik, het theaterspektakel op de voormalige vliegbasis Twenthe. Twee andere kwaliteiten, theatermaken en regisseren, komen naar voren in De regels van Floor, de familievoorstelling naar de zeer populaire jeugdboeken van Marjon Hoffman.
In het leven van de 11-jarige Floor gaat alles volgens plan. Oké, er komt best een grote verandering aan: Floor gaat na de zomervakantie naar de middelbare school. Maar ze gaat samen met beste vriendin Margreet. De toekomst ziet er rooskleurig uit. Maar dan heeft haar vader een verrassing. Hij wil met het gezin verhuizen naar een dorpje aan de grens met Duitsland. En daar zitten Floor en haar broer dus helemaal niet op te wachten.
Levensvragen
Floor probeert grip op haar chaotische gezinsleven te krijgen door zelf leefregels te verzinnen bij de belangrijkste (levens)vragen. "De voorstelling gaat over familie", zegt Naomi van der Linden. "Mensen die je laten zuchten, maar waar je ook van houdt. Ik denk dat elk gezin zich wel herkent in sommige delen van dit verhaal. En die herkenbaarheid is ook de kracht van De regels van Floor."
"De voorstelling is, zeker weten, ook een parodie op gezinnen van deze tijd. Vader wil zichzelf reïnventen. Moeder wil coachen. Elke ouder is aan het zoeken: wanneer wil ik tijd voor mezelf, wanneer is er tijd voor het gezin? Wanneer doen we wat wij willen en wannneer wat de kinderen willen? Ik denk dat De regels van Floor daarom ook voor volwassenen heel leuk is om te zien." En hoe staat Naomi zelf in dit verhaal? "Haha, ik ben nog niet aan het coachen, maar ben wel weer een boek aan het lezen over hoe ik meer kan halen uit mijn tijd."
Binnenwereld
Een bijzondere uitdaging voor de regisseur was het laten zien van de 'binnenwereld' van Floor, haar gedachten. "Ik heb geprobeerd die binnenwereld te laten zien met muziek. Dat kan natuurlijk niet in een boek, theater is hier echt een meerwaarde. Rutger de Bekker, die de vader speelt, heeft ook de muziek gemaakt. 'Floor' is dus een familievoorstelling, maar ook een musical."
Waarbij Floor de enige is die ook rechtstreeks het publiek aanspreekt. "Ja, we gaan, zoals ze dat noemen, door de vierde wand heen. Floor neemt het publiek mee in de vraag: Wat moet ik nu weer aan met mijn ouders. Want zij is eigenlijk de enige volwassene in het gezin, al is ze nog maar 11 jaar. Dat is natuurlijk ook de leeftijd waarop voor een kind de positie van ouders verandert. Voor je elfde, twaalfde, zijn je ouders vaak nog je helden, daarna steeds minder."
Stoer
Naomi heeft maar liefst vijf meiden die, afwisselend, de rol van Floor spelen in de voorstellingen. "Ja, Pam, Eva, Isa, Saïda en Teuntje. Ze zijn stuk voor stuk heel eigen, maar allemaal stoere chicks. Ik vind het ongelooflijk hoe volwassen die meiden nu al zijn, dat ze dit nu al kunnen. Ik had dit zeker niet gekund toen ik elf was. Stel je voor, in plaats van de groep acht-musical 90 minuten voor 600 mensen spelen. In je eentje zingen, al die teksten onthouden, pfff..."
Gevraagd naar haar eigen favoriete regel van Floor komt Naomi met een verrassend antwoord. "Het is natuurlijk prachtig, al die brutale, ondeugende oplossingen en regels waar Floor mee komt. Maar soms kan het ook zo zijn dat je even echt niet meer weet wat je moet doen, zeker als 11-jarige. En dat is dan ook helemaal ok."
- Foto's Mark Engelen (boven) en Annemieke van der Togt (onder).