Carla Gorter

-door de redactie- ENSCHEDE - Als je het haar op de vrouw af vraagt, vindt ze het niet echt wat: haar naam bovenaan de poster van een concert. Maar als Tessa Boomkamp dan toch een keer in de spotlights moet, dan maar in haar eigen Twente en omringd door haar muzikale vrienden. Vanwege 30 jaar als artiest staat ze zaterdag 30 september in het Muziekcentrum Enschede.

‘’Ja, dit is wel een behoorlijk stuk buiten mijn comfortzone”, vertelt Bornse Tessa over Tessa Boomkamp & Friends, in het Muziekcentrum. ‘’Ik maak liever deel uit van een team dan dat ik in mijn eentje vooraan op een podium sta. In Enschede word ik gelukkig omringd door allerlei muzikale vrienden.”

“Of dat de spreekwoordelijke Twentse bescheidenheid is? Geen idee. Misschien dat, misschien een stukje opvoeding. Of een combinatie. Ik voel me niet zo op mijn gemak in de spotlights, ben meer muzikant dan artiest, met alles wat daar bij komt kijken aan interviews en promotie en zo. Maar al ik heel eerlijk ben, en hoe leuk ik live spelen ook vind, het meest op mijn gemak ben ik in de studio.”

Het verhaal van Tessa? De Bornse zat al jong achter de drums, ging naar het conservatorium in Enschede en studeerde daar cum laude af. Omdat ze ook meer dan aardig gitaar kon spelen en zingen, rolde ze de begeleidingsband van Marco Borsato binnen. Vele andere namen (Girls Wanne Have Fun, Normaal, Ten Sharp, Time Bandits) volgden. Tegenwoordig speelt Tessa in de Edwin Evers Band.

Het optreden in het Muziekcentrum Enschede wordt voor Tessa ook een soort van reünie. Met familie uit Borne en omgeving, oud-klasgenoten van het conservatorium en collega-muzikanten van vroeger en nu. “Mijn ouders zijn net zoiets als het Bornse krantje. Toen die het wisten van dit concert, wist ook meteen de hele familie het, en daarmee het halve dorp. Dus er zullen wel heel wat Boomkampen en Bornenaren in de zaal zitten.”

De voorstelling Tessa Boomkamp & Friends - in het teken dus van dertig jaar als muzikante – is alleen te zien in Enschede. “Ik denk niet dat mijn naam in Amsterdam een zaal uitverkoopt”, zegt ze. “Als ik het goed begrepen heb, willen ze hier in Enschede een traditie van maken met elk jaar een andere hoofdgast met vrienden. Superleuk. Ik heb meteen gevraagd of ik dan elk jaar mag komen drummen.”