Martèn Le Grand presents Find Calm

Door Bran Remie

,,Zit mijn haar goed?” Maarten de Groot, ook bekend als Martèn LeGrand, kreeg donderdag 10 juni de zaal van het Wilminktheater tot zijn beschikking. Met een groep kundige muzikanten nam hij ontspannen en grappend de tijd om zijn nieuwe album ‘Martèn LeGrand presents: Find Calm’ op te nemen, zowel op audio als op video. Het is een plaat met rustieke ambient muziek, mindfulnessmuziek.

Vier jaar geleden begon Maarten, in samenwerking met Thijs Borgman van platenmaatschappij PM Recordings, met het spelen en uitbrengen van rustgevende pianomuziek. Hun eerste album ‘Saskatchewan’ werd vrijwel meteen goed ontvangen in binnen- en buitenland. Vanaf dat moment bezocht Maarten allerlei plekken om inspiratie op te doen voor nieuwe pianostukken. Samen met Thijs, een fotografe én een piano, reisde hij naar diverse locaties om stukken te spelen en die authentieke stijl te vangen. 

Want om die ontspannen sferische muziek te maken, moeten de muzikanten elkaar goed aanvoelen, en dat vereist levende mensen die met elkaar zijn. ,,In het spelen stel je de inlossing steeds uit en uit en dan, als je verwacht dat iets komt, stel je wéér iets uit. Mensen halen dan adem. En dan speel je verder. Dat wekt een gevoel van rust op. Dat kun je als muzikant aanvoelen en aftasten.”  

Om dat voor elkaar te krijgen, heeft hij een band samengesteld, bestaande uit percussionist Eddie Grovell, jazzpianiste Mathilde van de Veen, Hengeloos pianotalent Evander Eijsink, contrabassist Uli Wentzlaff-Eggebert en klarinettist André Kerver. Samen zoeken ze aan het begin van de nummers naar een muzikaal druk begin of iets dat de drukte van de dag uitdrukt en dan worden de klanken uitgesponnen tot lange uitwaaierende tonen.  

Of er wereldwijd hoge verwachtingen zijn bij zijn fans voor het aanstaande album weet Maarten niet. Alhoewel, de miljoenen streams op onder andere Spotify, Amazon en Deezer doen vermoeden dat er zeker animo is voor een album. En dan zijn er nog de brieven die hij bij tijd en wijle ontvangt. ,,Ik kreeg van een Amerikaan een brief over hoeveel de muziek hem deed”, zegt Maarten. ,,Dat is erg fijn om te horen. Mensen worden echt emotioneel geholpen.” Ook uit Canada en andere landen komen er regelmatig complimenten of verzoekjes voor de bladmuziek. 

Maarten wil ook toeren met het mindfullnessconcept. ,,En dan in het Ziggodome”, zegt hij. ,,Het lijkt me fantastisch als mensen lekker op bedjes luisteren naar de muziek. Dat sommigen wegdromen en anderen dansen op een plek waar soms rockconcerten zijn. We zijn ook bezig om bij grote festivals te kijken. We komen langzaam uit een rare periode en afgaande op de brieven die ik geregeld krijg, denk ik dat mijn muziek kan helpen om de afgelopen tijd een plekje te geven.”  

Alle video's van Find Calm vind je hier.

Find Calm: Ontspannen en met kunde