Daan Castro

Beatrice van der Poel: 'Voor mij is Brel alles'

- door de redactie - ENSCHEDE - Zangeres en liedschrijfster Beatrice van der Poel is inmiddels een gevestigde naam in het Nederlandse theaterlandschap. Ze oogst veel lof met haar blues- en soulvolle Nederlandstalige theaterliederen. Bovendien zingt ze met succes onder meer het repertoire van ABBA en vertaald werk van Jimi Hendrix. Sinds het najaar van 2023 viert zij het leven en werk van Jacques Brel met een uitgebreide theatertournee, waarin ze zaterdag 24 februari in De Kleine Willem staat.

Al in het voorjaar van 2022 verscheen van haar hand een EP met vijf vertalingen van de Vlaamse chansonnier. Haar trouwe publiek en kenners als Frits Spits (De Taalstaat, NPO1) en Henk van Gelder (NRC) staken hun bewondering voor haar interpretaties niet onder stoelen of banken. Tegelijk met de première van Beatrice zingt Brel kwam een volwaardig album uit: Laat me niet alleen. “Bij elke stap die ik zette, bereikte ik niet alleen een bestemming, maar vond ik ook meteen de weg naar een next level."

Over de roeping van Beatrice van der Poel:
Er drong zich iets groots op aan zangeres en liedschrijfster Beatrice van der Poel. Iets waarvan haar gevoel zei: “Nu is het tijd, Bee! Dit moet je doen: Jij moet Brel zingen!”

Beatrice over de rol van Brel in ieders leven:
“Een goede vriend zei eens tegen me: 'Als je Jacques Brel hebt gehoord en je hebt hem echt verstaan, als je iets van jouw leven hebt herkend in zijn muziek, dan zal hij een leven lang met je meegaan. Op verschillende momenten in je leven is hij er weer. Dan dringt hij zich aan je op, omdat hij je iets te vertellen heeft. Iets wat waar is. Iets wat net zo waar is als alles wat je meemaakt in je eigen leven. Dat is zijn kracht, de kracht van Brel, de kracht van zijn liedkunst.’ En zo ervaar ik het ook.”

Beatrice over Brel:
“Jacques Brel heb ik heel hoog zitten. Hij is één van de grootste liedkunstenaars van Europa, één van de bekendste chansonniers. Hij heeft zijn kijk op het leven in liedteksten gevat en op muziek gezet. Hij was fenomenaal op het podium. Gaf op die momenten alles wat hij had. Zo heeft hij zijn liederen stevig op de kaart gezet.”

Beatrice over Laat me niet alleen:
Laat me niet alleen doet mij huiveren. Het is een groot lied, groots gebracht door Brel en door meerdere uitvoerders van zijn werk nadien. Veel te groot voor mij, zei ik altijd als iemand mij vroeg waarom ik geen Brel zong.”

Beatrice over pianist Leo Bouwmeester:
"Leo Bouwmeester is een Brel-specialist bij uitstek. Hij heeft er echt een sport van gemaakt om van verschillende versies van liederen de mooiste partijen van Brels vaste pianisten uit te zoeken en die tot één geheel te maken. Dat maakt zijn arrangementen nog rijker.”

Beatrice over haar Brel-project:
“Bij elke stap die ik zette, bereikte ik niet alleen een bestemming, maar vond ik ook meteen de weg naar een next level. Zo werd één lied een EP met vijf nummers, de EP werd een album met dertien stukken en het album leidde tot een theatertournee Beatrice zingt Brel.

Beatrice over het werk van Jacques Brel:
“Brel nam duidelijk stelling, ik voel herkenning en kan daardoor veel van mijn eigen gevoel in zijn werk kwijt.”

Beatrice over Brels vaste vertaler Ernst van Altena:
“De meeste Brel-liederen die ik zing, zijn vertalingen van de hand van Ernst van Altena. Het talent dat die man had… Zo rijk en verzorgd wordt het Nederlands in deze tijd nog maar weinig geschreven.”

Beatrice over schrijver Thomas Verbogt, die verantwoordelijk is voor de tussenteksten:
“Thomas heeft het in zich om teksten te schrijven die allemaal eindigen met een vraagteken. Het zijn uitnodigingen aan het publiek om even na te denken en zo in de sfeer te komen van het volgende lied.”

Beatrice over de muzikaliteit in het werk van Jacques Brel:
“Soms vragen mensen mij of Brel kleinkunst is. Maar ja, wat is kleinkunst nou eigenlijk? Veel van zijn liederen zijn echte chansons en hebben een klassieke inslag. Maar vaak ook is het pure rock-’n-roll wat je hoort. Voor mij is Brel alles!”

- Tekst: Daan Bartels
- Foto's: Daan Castro