Eva Captures

VRIJDAG 2 DECEMBER / WILMINKTHEATER - Dit jaar staat Nielson tien jaar op het podium, maar nooit eerder speelde hij in het theater. Toch viert de nederpopartiest zijn jubileum met een theatertour: Vertrouwd & Nieuw. In de persoonlijke voorstelling op vrijdag 2 december in het Wilminktheater komt voor Nielson alles samen dat de afgelopen jaren op zijn pad kwam. “Ik ben precies waar ik moet zijn.”

'Nice'. Dat is wat Nielson (Niels Littooij) elke ochtend denkt als hij wakker wordt. ‘’Mijn hoofd doet het, mijn benen doen het. Let’s go!’’
Sinds hij van dichtbij heeft ervaren dat ouder worden niet vanzelfsprekend is, is hij dankbaar voor elke nieuwe dag. Kort achter elkaar moest Nielson in 2020 afscheid nemen van een aantal dierbaren, onder wie zijn neef en tevens beste vriend Nathan. Nielson: ‘’De artiest Nielson verdween maandenlang naar de achtergrond. De donkerte overschaduwde alles. Ik focuste op mezelf en mijn familie, meer kon er niet bij.’’

Lachen
Uiteindelijk ontstaat langzaam weer ruimte in Nielsons hoofd. De gedachte aan zijn neef maakt hem voor het eerst weer aan het lachen. ‘’Stralen. Dat woord kwam in me op. Hij straalt op mij, ik geef het door. Ik voelde sterk de verantwoordelijkheid om iets van het leven te maken. Leven voor iedereen die dat niet kan.’’
Nielson duikt de studio weer in waar de muziek als vanzelf weer uit zijn pen vloeit. ‘’Nu mijn hart lichter is, wordt mijn muziek dat ook’’. zegt hij.

In 2012 maakte Nielson een vliegende start met zijn energieke nederpop. Na zijn debuutsingle Beauty & The Brains scoorde hij hits met Hoe, Sexy Als Ik Dans en IJskoud. In 2018 verscheen zijn album Diamant, dat hem twee Edisons oplevert.

Positiviteit
Bij het maken van Diamant dwong Nielson zichzelf om zijn grenzen te verleggen. De sound moest serieuzer, de gitaar ging af, ook al voelde dat oncomfortabel. Nielson: “Ik wilde destijds laten zien dat Nielson méér was dan de vrolijke artiest met luchtige liedjes. Maar sinds het overlijden van Nathan heb ik die beperkingen losgelaten. Met mijn nieuwe muziek omarm ik wie ik ben en ook wie ik was. De positiviteit die ik nu voel komt van een diepere plek. Dit is pure levenslust. Daarom is mijn gitaar ook weer terug. Ik hou van gitaarspelen, dus dat doe ik. Dat bén ik.’’

Beste Zangers
Afgelopen zomer is Nielson te zien in het televisieprogramma Beste Zangers. In Nielsons aflevering maakt Jaap Reesema indruk met zijn versie van Grijs, een nummer van de gelijknamige EP die Nielson in 2021 onder zijn eigen naam uitbracht. De EP is een verslag van de zwarte periode die achter hem ligt. Dat Jaap een hit scoort met het nummer, vindt Nielson juist mooi. “Jaaps prachtige versie van Grijs resoneert bij het grote publiek. Tegelijkertijd blijft het voor mij een heel persoonlijk liedje. Dat is het bijzondere van muziek: iedereen heeft er een eigen gevoel bij. Daar gaat mijn voorstelling ook over.”

Muzikale reis
Van Beauty & The Brains en Diamant tot Grijs en zijn nieuwste single Jou Om Me Heen: het komt allemaal samen in Vertrouwd & Nieuw, de voorstelling waarmee Nielson in het Wilminktheater staat. De singer-songwriter neemt het publiek mee op zijn muzikale reis vanaf 2012 tot nu - en verder. Het wordt een avond vol herkenbare hits, nieuwe liedjes en anekdotes over de weg daar naartoe.

In balans
“Een theater is andere koek dan een festivalpodium'', aldus Nielson. ''De mensen zitten dichtbij en soms ben ik tien minuten aan het woord zonder een noot te zingen, haha. Maar het voelt heel goed om de tijd en ruimte te hebben om mijn verhaal te vertellen en niet alleen maar - plat gezegd - hits te knallen. Hoewel we dat natuurlijk ook gaan doen: in het theater mag alles er zijn. Hier voel ik me zowel als artiest als mens in balans. Dat heeft alles wat er gebeurd is me óók opgeleverd: ik ben precies waar ik moet zijn. Misschien is deze voorstelling wel het mooiste wat ik tot nu toe heb gemaakt.”

Gezegend mens
Tien jaar Nielson is een mooie mijlpaal, maar tegelijkertijd nog maar het begin. Het is zijn bedoeling om er nog minstens tien jaar aan toe te voegen, en dan nog eens tien. Nielson: “Wat een gezegend mens ik al die tijd was geweest, realiseerde ik me pas toen het anders liep. Wanneer het leven ophoudt, bepalen we niet zelf. Dus zolang ik hier ben, wil ik doen wat ik het liefste doe. Wel dromen, maar niet meer streven. Wakker worden, gezond zijn, liefhebben: als je dat hebt, heb je alles.”

Vertrouwd & Nieuw

Vertrouwd & Nieuw

Nielson

Nielson voor het eerst met complete band in het theater
vr 2 dec 2022 20:00