Ariane Schluter: 'Augustus: Oklahoma extreem, maar ook herkenbaar’

- door de redactie - ENSCHEDE - Na decennia de ene na de andere grote rol was de motivatie bij actrice Ariane Schluter een tijdlang verdwenen. Wie haar nu hoort vertellen over het familiedrama Augustus: Oklahoma weet: het vuur is weer terug. Op vrijdag 8, zaterdag 9 en zondag 10 maart staat ze in het Wilminktheater.

Ariane speelt de rol van Violet in de productie van Toneelgroep Maastricht/Theateralliantie “Violet is de matriarch van de familie. Een behoorlijk manipulatieve vrouw met een scherpe tong, verslaafd aan de pillen.” Als haar man wordt vermist – later blijkt dat hij zelfmoord heeft gepleegd – komen haar drie dochters terug naar huis. “Wat een moment van verbinding zou kunnen worden, eindigt in pijn en ruzie.”

Ariane: “Violet is een vrouw die treitert, zuigt, confronteert. Dat is haar manier van contact maken. Voor haar is liefde ruzie maken. Zo graaft ze haar eigen graf.” Dat klinkt zwaar, maar, zegt Ariane, Augustus: Oklahoma is ook een voorstelling met veel humor. “Behalve pijnlijke momenten, zijn er ook grappige en zelfs hilarische stukken. Het is extreem, maar ook heel herkenbaar.”

De rol van Violet ligt, net als bijvoorbeeld haar glansrol in de klassieker Medea, heel ver van de persoon Ariane Schluter. “Dan is het de uitdaging om op zoek te gaan naar hoe je iemand toch kunt begrijpen. Proberen te snappen waar gedrag vandaan komt. Bij Violet snap ik dat, al zou ik zelf nooit zo reageren. Bovendien: als actrice moet ik haar gedrag tonen, ik hoef er niet over te oordelen.”

Augustus: Oklahoma is tegelijk heel Amerikaans, maar ook universeel, zeker als het om de westerse samenleving gaat. “Het stuk gaat over wonen op schuldige grond, een thema dat op dit moment enorm speelt in de VS. Maar het gaat ook over boomers, over dat geld niet gelukkig maakt. Het is een stuk voor iedereen die familie heeft. Al was het maar omdat je na het zien ervan erg blij wordt met je eigen familie”, zegt Ariane met een lach.

Ondanks al haar ervaring voelt met name dit stuk, naar het prijswinnende boek van de Amerikaanse schrijver Tracy Letts, weer als een echte uitdaging. “Je begint, ook al heb je heel veel vlieguren gemaakt op toneel, weer op nul. Het stuk bestaat weliswaar al, maar de voorstelling niet. Die maak je samen met de groep, met de andere acteurs, met de regisseur, met al die andere mensen. Het is een levend organisme.”

Ariane ziet ernaar uit dit spannende verhaal vol drama en humor in het Wilminktheater op de planken te zetten. “Ik ben heel blij weer in Enschede te staan in de grote zaal. Met Zus van mijn Zus stond ik kort geleden nog in De Kleine Willem, heel sfeervol, maar in een grote zaal kun je meer met beeldtaal werken, grote streken zetten, en dat vind ik als actrice heel plezierig.”

  • vr 8 mrt 2024
   19:30
   Incl. garderobe en (pauze) drankje
   Wilminktheater, Enschede
   Pay. Zaal
  • za 9 mrt 2024
   19:30
   Incl. garderobe en (pauze) drankje
   Wilminktheater, Enschede
   Pay. Zaal
  • zo 10 mrt 2024
   14:30
   Incl. garderobe en (pauze) drankje
   Wilminktheater, Enschede
   Pay. Zaal