Winnen Willem Wilminkprijs is vooral een enorme opsteker

-door de redactie-

ENSCHEDE - Nog een paar nachtjes slapen en de winnaar van de Willem Wilminkprijs voor het Beste Kinderlied 2023 is bekend. Wie wordt de opvolger van Jurrian van Dongen, die vorig jaar met de prijs aan de haal ging voor Give Me Some Skin? En wie van de drie genomineerden wint de al bijna net zo felbegeerde Publieksprijs. Op maandag 3 april weten we het allemaal.

Nee, miljonair word je er niet van. Oud-winnaars van de (inmiddels) jaarlijkse verkiezing van het beste Nederlandse kinderlied noemen het winnen van de Willem Wilminkprijs vooral een enorme opsteker. “Door de prijs gaat het winnende liedje op de een of andere manier nog meer bij je horen”, legt Katinka Polderman (winnaar 2018) uit.

Ambacht
Jurrian van Dongen, de winnaar dus van de editie 2022 en al vele jaren zo ongeveer de vaste liedjesschrijver van Het Klokhuis, geniet vooral van het gevoel dat er aandacht is voor het ambacht van betere kinderliedjes schrijven. “Je voelt bij die prijsuitreiking dat er een traditie is in Nederland. En voor mijn werk is het simpelweg de hoogste onderscheiding die er is.”

Polderman, die in 2018 met de Willem Wilminkprijs aan de haal ging voor het liedje Kilo, Pond en Ons, ook al gemaakt voor Het Klokhuis, deelt die mening. “Het is belangrijk dat er aandacht is en blijft voor het betere kinderlied en dat die waardering soms ook een keer wordt uitgesproken. Er is namelijk ook best veel rommel. Dat merk ik des te meer nu ik zelf kinderen heb.”

Emoties
Het gaat haar niet alleen om ‘literair’ werk. “Nee, het begint er al mee dat je kunt zien dat er net iets langer is nagedacht over de tekst. Dat het meer is dan alleen maar wat rijmende woorden achter elkaar.” Maar zeker ook op een serieuze, empathische manier over emoties schrijven is belangrijk. “Dat je als kind het idee hebt: er zijn er meer zoals ik.”

Van Dongen hoopt en verwacht dat de traditie die met de Willem Wilminkprijs wordt geëerd, en die volgens hem typisch Nederlands is, niet verloren zal gaan. “Er zijn heel goede dichters voor kinderen. Daar begint het ook: bij het poëtische talent. Maar het moet niet alleen modieus zijn. Als ik bijvoorbeeld naar Katinka Polderman en Jan Beuving luister, maar ook naar een aantal anderen, dan heb ik er vertrouwen in dat dit genre overeind blijft.”