Meneer Monster: rauwe lol voor kinderen (en voetbalvaders)

Het zijn nu vooral de theaterbewerkingen van bekende kinderboeken zoals De Wintergruffalo die scoren, maar Olaf van de Ven wil met Meneer Monster op den duur juist met eigen verhalen een monsternaam gaan maken. Vorig jaar bezochten zij Enschede met ‘Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft'. 

Waar gaat De Wintergruffalo over?

,,Het is lekker griezelen over het engste dier van het hele bos, de beroemde Gruffalo. Hij is alleen verzonnen. Tot blijkt dat die helemaal niet verzonnen is. En degene die hem steeds verzint, de muis, blijkt een favoriet hapje te zijn van de Gruffalo.”

Is dat niet te eng?

,,We hebben deze voorstelling afgelopen tien jaar al meerdere keren gespeeld. Kinderen vinden juist dat griezelen te gek.” 

Wat is leuk aan De Wintergruffalo?

,,Er zit veel herhaling in: de muis vertelt over de Gruffalo en maakt iedereen in het bos bang. En dan wordt het uiteindelijk echt griezelen als de Gruffalo langskomt. Ook zitten er veel rijmpjes in die de kinderen van het boek kennen. Soms zitten er echt puristen in de zaal: dan mag je geen woord verkeerd doen.”

Het is toch jong publiek?

,,Jazeker. En die zijn dus kritisch. Dat is sowieso te gek aan het spelen voor kinderen. Die zijn het meest eerlijk. Als ze het niks vinden, zijn ze weg. Als volwassene gedraag je je volgens de conventies en blijf je netjes kijken om na afloop er iets van te vinden. Kinderen vinden gelijk iets en geven dat ook gelijk terug. Dat is soms hard werken, maar vaak ook te gek, zeker als ze er helemaal in opgaan. Die eerlijkheid is een graadmeter om te weten of onze eigen lol in het spelen strookt met die van ons jonge publiek.”

Maken jullie daarom theater voor kinderen?

,,Dat en je kan zelf lekker losgaan. Een kind kan meer aan dan veel ouders denken. Daar gaan wij dan ook vanuit. We willen dat het vooral spannende, rauwe en ongepolijste lol is. Die stoppen wij er dan in tijdens het maken en spelen. We spelen dus geen Woezel en Pip of Brandweerman Sam. Dat is naspelen van een tv-show. Wij willen altijd onze eigen boekbewerkingen kiezen. We pakken altijd iets dat wij tof vinden. Zo steekt onze kinderlijke onbevangenheid, eerst in het maken en daarna spelen van de voorstelling, het enthousiasme van de kinderen aan. Waar wij ons daarom altijd aan houden, is dat de kwaliteit van de entertainment value hoog is.”

Dat werkt blijkbaar goed. Jullie bestaan al zo’n tien jaar.

,,De formule zorgt ervoor dat onze voorstelling ook voor ouders is. Ik zie soms grommende voetbalvaders meegesleurd worden die thuis FC Twente wilde kijken. Die lachen tijdens de voorstelling het hardst.”

Hebben jullie ook een boodschap in jullie voorstellingen?

,,Het spelende kind is ons uitgangspunt. De boodschap is daarom altijd: de fantasie van het kind. Dat begint met onszelf. Het moet uit ons kinderlijk enthousiasme geboren worden. Het groeit vervolgens organisch. Als we een kinderboek pakken, dan hebben we ook een verhaallijn om ons aan te houden. We kiezen op de potentiële lol. Van ‘Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft' weet je dat kak op de lachspieren werkt. Of de Fantastische Meneer Vos van Roald Dahl: die is lekker gemeen. Of de Waanzinnige Boomhut die eindeloos veel verdiepingen heeft. Of Lucky Luuk: daar werken we met dingen opblazen onder begeleiding van een pyrotechnicus. We maken zo totaal losgeslagen ADHD-theater.”

Toch werkt dat niet altijd. Als jullie een geheel eigen productie maken die niet is geïnspireerd op een bekend kinderboek, dan lopen de bezoekersaantallen terug.

,,Dat klopte vroeger, maar nu niet meer. Met voorstellingen als Gruffalo en De Mol bouwen we al jaren aan onze bezoekerskring. We hernemen die en bieden elk jaar ook voorstellingen aan die voor een jaartje ouder zijn. Zo groeit het publiek met ons mee. Op die manier weten kinderen en ouders die terugkomen dat wij als Meneer Monster goede producties maken, ongeacht welk verhaal we hebben gepakt.”

Waarom blijven jullie dan niet op dat spoor van de bekende boeken zitten?

,,We willen dat bezoekers voorstellingen onderscheidend vinden. Dat het een echte voorstelling van Meneer Monster is. We willen dus rauw en spannend blijven. Het spelende kind blijft de fascinatie vanuit waar wij werken. In 2022 en ‘23 willen wij daar vol op inzetten.”     

Meneer Monster: rauwe lol voor kinderen (en voetbalvaders)