'Voor wie ik liefheb... is misschien wel een anti-talkshow'

- door de redactie - ENSCHEDE - De eerste editie van haar talkshow Voor wie ik liefheb..., met Paul de Leeuw, was binnen een paar dagen uitverkocht en was volgens de bezoekers zeker de moeite waard. Martha Riemsma is de eerste om dat succes te relativeren. "Het zijn maar zeventig plaatsen hè. En Paul de Leeuw is natuurlijk wel een naam." De toekomst, met op 14 mei Angela Groothuizen in het muziekcafé van Metropool, zal het leren.

Acht jaar lang was Martha Riemsma hoofdredacteur van De Twentsche Courant Tubantia. Na haar afscheid is ze voor zichzelf bezig. Dingen die ze al kan, maar ook nieuwe. "Ik wil graag dingen leren. Zoals het presenteren van zo'n talkshow. En ik ga een podcast maken voor de omroep Human, in de serie Wat blijft, over wat er na het overlijden te leren valt van iemands leven. Voor mij zijn het allemaal een soort try-outs."

Ondertussen moet er natuurlijk ook brood op de plank, en daarvoor is Martha in te huren als dagvoorzitter/presentator - recent nog met veel succes bij de Ambassadeursconferentie in Den Haag, waar zich 157 Nederlandse ambassadeurs en consuls-generaal verzamelden - en zit ze onder meer in de beoordelingscommissie van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten. 

Talkshow
Terug naar Voor wie ik liefheb.... Om in een tijd waarin de kritiek op de vele talkshows op televisie groeit en groeit te beginnen met een nieuwe 'talkshow', is dat wel zo'n goed idee? Martha antwoordt met een glimlach. "Voor wie ik liefheb is misschien wel een anti-talkshow. Wat we willen is dat het publiek meeluistert met een gesprek in het café. Dat je het zo interessant vindt, dat je blijft luisteren. En hé, we nemen het niet op hè. Dat maakt het ook anders."

Het idee van Voor wie ik liefheb... had ze al min of meer op de plank liggen. "Ik had het al eens op papier gezet voor een programma voor Human. Dat is er uiteindelijk niet van gekomen. Het dook weer op toen ik in gesprek raakte met Gerard Cornelisse, die ik al kende van mijn tijd bij de krant. Zullen we wat leuks doen op de zondagmiddag in Enschede, vroeg hij. Daar had ik wel oren naar."

Voor Martha is de producent van theatervoorstellingen als Van Katoen en Nu, Het Verzet Kraakt, STORK en nog zoveel meer een echte inspirator. "Die mensen heb je niet zo veel in Twente. Mensen met ideëen, zoals Gerard, zijn hier schaars. De stad kan wel iets gebruiken. In Amsterdam bijvoorbeeld heb je op een zondag wel tien of vijftien activiteiten om uit te kiezen. Hier is dat er misschien maar een, of hooguit een paar."

Matthijs
Martha maakt voor dit nieuwe programma, zo erkent ze grif, mede gebruik van het 'adresboekje' van haar vriend Matthijs van Nieuwkerk, de voormalige DWDD-presentator. "Ik ken Paul via Matthijs. Maar Paul bood wel zelf aan om mijn eerste gast te zijn. Ik vertelde hem over mijn plannen en toe zei hij dat hij wel als eerste wilde komen, om me te helpen er een succes van te maken."

De Leeuw is natuurlijk ook typisch iemand die de afgelopen jaren veel te maken heeft gehad met beeldvoriming in de (sociale) media. En dat is waar Martha met haar programma iets mee wil. "Ik heb de afgelopen jaren gezien hoeveel er wordt verhaspeld in sociale media. Maar wie ben je nu echt? Volgens mij besta je langs de lijnen van andere mensen. Als vader, als zoon, als geliefde. Daar wil ik het in Voor wie ik liefheb... over hebben."

Persoonlijkheid
Daarom nemen de gasten van de talkshow ook mensen mee die zij 'liefhebben'. "Zo kom je hopelijk op andere onderwerpen, op andere verhalen. Want dat hebbben we in de afgelopen jaren nooit of nauwelijks gehoord: hoe is Paul als vader, als partner, als zoon. Ik hoop dat ik iets nieuws van iemands persoonlijkheid kan laten zien en wat vooroordelen kan slechten. Dat zou mooi zijn."

Tot de zomervakantie staat er nog een paar edities van Voor wie ik liefheb... - een samenwerking van Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede en Metropool - op stapel. En daarna? "Daar gaan we het nog over hebben. We zien wel. Eerst maar eens kijken of en hoe dit aanslaat: bij de gasten, die toch vaak 'he-le-maal' naar Twente moeten komen, bij het publiek en ook bij mij. Ik hoop dat ik in dit programma kan zijn wie ik ben, dat ik me niet hoef te verrekken."