Remko Vrijdag speelt vier rollen in twee kerstproducties

Remko Vrijdag speelt vier rollen in twee kerstproducties

Zelf heeft hij niet per se iets met Kerstmis. Toch speelt Remko Vrijdag vier rollen in twee kerstproducties van het Wilminktheater. In Willems Kleine Kerst portretteert Vrijdag de hoofdpersoon van het stuk, het komitragische geval Willem. Voor SCROOGE de magische kerstmusical bijt hij zich momenteel stuk op de liedjes van de personages Fezziwig en De Geest van het Heden. De papverkoper speelt hij ook.  

Willems Kleine Kerst - Willem:

,,Ik schrijf een beetje mee aan Willems Kleine Kerst. Regisseur, Abel Leemans, die het stuk schreef, vroeg mij ook eigen inbreng te hebben. Vanwege mijn imitatieskills. In de coronalockdowns heb ik veel geschreven en 1 of 2 dingetjes gebruiken we in het stuk. Mark Rutte geeft een kerstboodschap, bijvoorbeeld. Ik speel dus in deze voorstelling eigenlijk ook meerdere rollen.
,,Willem zelf, de hoofdpersoon, krijgt de meeste aandacht. Die geeft eenmalig een groot verjaardagsfeest. Hij heeft een goede reden om dat niet te vieren. Liever viert hij het ook niet. Dat zijn verjaardag op Kerstmis valt, dát is niet de reden.
,,Vooral de toon voor Willem vinden is wat lastig. Willem vliegt nog wel eens uit de bocht door zijn taalgebruik en we willen dat het een leuke avond wordt. Gelukkig neem ik, zoals Abel dat aangaf, een zekere lichtheid mee het podium op.
,,Zelf ben ik trouwens niet zo’n kerstmens. Ik ben door mijn gescheiden ouders daarin dubbel opgevoed. Mijn moeder vond het onzin om uitgebreid te dineren en zo. Mijn Brabantse vader was daar juist wel van. Ik heb bij hem zoveel worstenbroodjes moeten eten. Sinds mijn 11de heb ik er een trauma aan: ik kotste de hele boel uit. Ik ben het meest mijn moeder: na Sinterklaas heb ik het wel gehad met de feestdagen. Ik snap Willem wel.”

Kaarten en info vind je hier.

Scrooge - De Geest van het Heden:

,,Jan Tekstra heeft een erg lastig nummer geschreven waar ik mij momenteel op stukbijt. Deze geest is een soort Dionysus of ander hedonistisch wezen. Hij heeft een flinke baard en een krans op zijn hoofd. Hij benadrukt steeds dat je in het nu moet leven. Een levensgenieter, dus. Je zou als feestnummer een hoempapavierkwartsmaatnummer verwachten. In plaats daarvan krijg ik nummer met Spaanse elementen. Een soort flamenco. Met van die rare maatsoorten. Deze geest is overduidelijk een personage dat tegenovergesteld is aan Scrooge. Of aan Willem!”

Scrooge - Fezziwig:  

,,Dat is de toffe werkgever van Scrooge uit het verleden. Zo’n werkgever die op vrijdagmiddag voor Kerstmis zegt dat iedereen moeten stoppen met werken om de boel te versieren, om erna te feesten. Hij wil het gezellig maken maken. Ook hier moet ik een feestnummer voor zingen. Een Ierse folklore. En ik moet dansen.”

Scrooge - Papverkoper:

,,Een superkort rolletje dat erin zit om de verandering van het karakter van Scrooge te laten zien. Voordat hij van de geesten bezoek krijgt, kaffert Scrooge hem uit: de papverkoper heeft nog een schuld bij hem openstaan en wil geld zien. De papverkoper overtuigt Scrooge ervan dat hij de meeste pap met kerst verkoopt. Dus hij wil na Kerstmis de schuld terugbetalen. Nadat Scrooge een verlicht mens is, scheldt hij de schuld kwijt en geeft hij hem extra fooi.” 

Kaarten en info vind je hier.