In het zonnetje, uit de schaduw | De Smeekbede

In deze rubriek worden voorstellingen uitgelicht die een bijzondere boodschap hebben. Deze ‘parels’ worden in het volle licht geplaatst. Waarom? Omdat ze het verdienen!

Dit keer gaat het over De Smeekbede met Dionne Verwey en Krisjan Schellingerhout e.a.

De Smeekbede

Dédé, een in de slavernij geboren vrouw, strijdt voor de vrijheid van haar zoon. Ze schrijft in 1795 een brief aan haar voormalige meester in Holland. Haar enige hoop om hem te bevrijden uit een mensonterend systeem. Het schip met de brief uit Paramaribo wordt gekaapt en de brief duikt pas 200 jaar later weer op. Het is de tragiek van een vrouw zonder eigen stem.

Tegelijkertijd zien we hoe Engelbert, een Utrechtse jurist, naar Suriname afreist om daar meerdere plantages te beheren. Het legt het verhaal bloot van de schrijnende contrasten tussen de werelden. Wie schrijft de geschiedenis?

Een voorstelling over macht en onmacht, vooroordelen en racisme maar ook over veerkracht en mededogen. Het is gebaseerd op de gelijknamige roman van historicus Lianne Damen. Zij deed diepgravend historisch onderzoek om te achterhalen waarom deze oude vrouw zich met een roep om hulp uitgerekend wendt tot de man die haar jarenlang in eigendom had.

Waarom uit de schaduw?

De kracht van het verhaal zit hem voor een groot deel in de tegenstelling tussen de tot slaaf gemaakte en de welvarende Hollander. Doordat het verhaal vanuit deze verschillende perspectieven wordt vertelt komt de pijn en het verdriet achter het onderwerp sterk naar voren en zal het je recht in je hart raken.

De Smeekbede

Dionne Verwey, Krisjan Schellingerhout e.a.

Zoektocht naar Surinaams verleden na vondst bijzondere brief uit 1795
zo 5 nov 2023 15:30