Jurrian van Dongen won weer, Willem Wilmink zag dat het goed was

-door de redactie- ENSCHEDE - "Wat is dat toch met die liedjes van jou"? Presentator Mark Haayema stelt de vraag die de hele zaal bij de uitreiking van de Willem Wilminkprijs voor het Beste Kinderlied 2023 bezighoudt. Hoe krijgt Jurrian van Dongen het voor elkaar om, voor het eerst in de geschiedenis (negen jaar) van de prijs, twee keer op rij te winnen? Maar vooral: Hoe krijgt hij een zo moeilijk onderwerp als seksueel misbruik uitgewerkt in zo'n bloedmooi liedje, dat bij iedereen kippenvel op de armen veroorzaakt?

De schrijver van Een soort van, want over dat liedje gaat het, kan het zelf ook niet goed uitleggen. Hij bedankt componist Peter van de Witte voor de muziek; piano, geen noot teveel. Looft zangeres Marie-Mae van Zuilen, die met haar eerste liedje voor Het Klokhuis ooit, meteen een Willem Wilminkprijs 'scoort'. En prijst de Klokhuis-redactie.

Maar bovenal is het, legt hij uit, zeker bij zo'n precair onderwerp een kwestie van niet sentimenteel worden. Willem Wilmink zou, mocht hij nog geleefd hebben, instemmend hebben geknikt. 

Dinnershow
De prijs voor Van Dongen, met vlak daarvoor de uitvoering van het indrukwekkende winnende liedje, is het hoogtepunt en het slotstuk van een zeer geslaagde prijsuitreiking met 'dinnershowvibe', dit keer in een sfeervol aangekleed Muziekcentrum Enschede.

Zo'n honderd gasten worden daar even na zessen verwelkomd door inmiddels bijna vaste presentator Mark Haayema, die eerst zichzelf interviewt. Immers, hij is nu ook voorzitter van de (compleet vernieuwde) jury en die voorzitter interviewde hij altijd aan het begin. 

Meneer de voorzitter legt uit hoe groot het verschil is tussen vrolijke rijmwoorden en een leuk melodietje - "een koud kunstje" - en een echt goed kinderlied. "Dat is ware kunst". Waarmee hij al een voorzetje lijkt te geven richting de latere winnaar.


Voor het zover is mag eerst Gert-Jan van den Ende (bij meerdere generaties bekender als Bobbie van Ernst, Bobbie en de rest) de Buma Kindermuziekprijs ophalen. Het duo krijgt deze oeuvreprijs voor 25 jaar vol successen met hun kinderserie. Dat Bobbie voor één keer zonder Ernst op het podium staat, heeft overigens een droevige reden: de moeder van Erik (Ernst) van Trommel is recent overleden. 

"Dit is ontzettend fijn om te krijgen", reageert Gert-Jan, die zijn producer Frans de Rond, maar ook zijn kleine zusje bedankt. "Zij is elf jaar jonger. Toen ik eenmaal piano kon spelen, ben ik liedjes voor haar gaan maken. Heel simpel." Dat doet hij nu eigenlijk nog steeds. "Het is geweldig om meerdere generaties kinderen te kunnen pakken door iets te doen waar je hart ligt, wat je leuk vindt. Laat mij maar lekker Je bent een soepkip maken."

Ontroeren
Hoofdmoot van het programma is de presentatie van de drie genomineerden voor de Willem Wilminkprijs (de Jury- en de Publieksprijs) en hun werk. Dat gebeurt door vier leden van Wilminks Kweek, maar ook door de musicalsterren Brigitte Heitzer en Paul Groot, die een selectie van eerder werk van de genomineerden laten horen, begeleid door de band van Bart Geleijnse. Zo ontroert Paul Groot de zaal met het prachtige Jeroen, het verhaal van een pester. 


De Publieksprijs gaat uiteindelijk naar de tafel waar het de hele avond het meest gezellig is: die van dj Rob Janssen en zijn maten Gijs Pouwels en Adriaan van de Polder. Hun Groente of Fruit zorgt voor een verwarrende, vrolijke noot.
"In de afgelopen edities zijn vaker liedjes ingestuurd die probeerden iets heel ingewikkelds op een simpele manier uit te leggen", citeert Mark Haayema uit het juryrapport. "Dit liedje lijkt precies het omgekeerde te doen."

Door het winnen van de Publieksprijs mag het trio het Kindermuziekweeklied van 2024 schrijven. Het lied van dit jaar werd door liefst een miljoen kinderen beluisterd, in Nederland, maar ook op Curaçao, Aruba en de andere eilanden overzee. Janssen en zijn vrienden fantaseren er meteen op los om het nieuwe lied daar dan ook maar te gaan schrijven.

Willem Wilmink
Tot slot nog even terug naar de prijsuitreiking voor de winnaar van de juryprijs. Unaniem, aldus Haayema. "We konden er gewoon niet omheen." Als Van Dongen hoort dat hij voor de tweede keer op rij heeft gewonnen, zegt hij dat hij volgend jaar geen liedje zal insturen. Dat is niet iedereen in de zaal met hem eens. Als de beste kinderliedjesschrijver van het moment niet meedoet, betekent dat een devaluatie van de prijs, vindt ook de juryvoorzitter.

Naamgever Willem Wilmink zal het, hoog op zijn schrijverswolkje dat hij deelt met Annie M.G. Schmidt, vast helemaal met hem eens zijn.

- Foto's: Annemarie Kok