In het zonnetje, uit de schaduw | Dancing in Defiance

In deze rubriek worden voorstellingen uitgelicht die een bijzondere boodschap hebben. Deze ‘parels’ worden in het volle licht geplaatst. Waarom? Omdat ze het verdienen!

Dit keer gaat het over Dancing in Defiance door United Ukrainian Ballet Company. 

Dancing in Defiance

Na het uitbreken van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne zochten balletdansers Stanislav Olshanskyi en Alexis hun toevlucht in de dansstad Den Haag. Zij waren op dat moment op toer met balletdanseres Igone de Jongh. Mede dankzij haar hulp vonden zij onderdak.

Nadat ze in veilige handen waren, riepen de dansers andere dansprofessionals uit Oekraïne op om hun te vergezellen en richtten een nieuw gezelschap op: The United Ukrainian Ballet Company. Ondertussen bestaat het gezelschap uit meer dan zestig Oekraïense dansers die hun thuisland zijn ontvlucht. De dansers krijgen opvang, zorg en onderdak in het voormalige Haagse Conservatorium, met dank aan de gemeente Den Haag en het Leger des Heils.

In de voorstelling(en) van Dancing in Defiance brengen Alexei Ratmansky, Jiří Kylián, Sol Léon en Paul Lightfoot een unieke triple bill waarbij elk stuk een persoonlijk verhaal vertelt over hoe de choreografen veiligheid bereikten en zo zich aan konden sluiten bij het gezelschap in Den Haag. Alexei Ratmansky’s Wartime Elegy is zijn persoonlijke antwoord op de oorlog en beleeft in Nederland zijn Europese première. De voorstellingen van Kylián en Léon en Lightfoot zijn een gebaar vanuit de Nederlandse danswereld om het Oekraïense gezelschap een warm welkom te heten.

Waarom uit de schaduw?

Oorlog brengt bijzondere en ontroerende verhalen met zich mee. De dansers hebben allen een eigen verhaal en krijgen nu de kans deze aan het grotere publiek te vertellen. In hun eigen taal: dans!.

Dancing in Defiance

United Ukrainian Ballet Company

Gevluchte Oekraïense dansers maken persoonlijk antwoord op de oorlog
vr 6 okt 2023 20:00