Film Fanfare is uitgangspunt voor nieuw theaterspektakel in Giethoorn
- door de redactie -
GIETHOORN/ENSCHEDE - De voorbereidingen voor theaterspektakel Fanfare in Giethoorn zijn in volle gang. Tijdens een feestelijke bijeenkomst eind maart geven spelers Christiaan Koetsier en Jip Wassenberg alvast een voorproefje; zij zingen in een punter midden in Giethoorn het openingslied van de voorstelling. Ontroerend, meeslepend en aanstekelijk. Dat klinkt naar meer!
Aan de kade, voor Grand Café Fanfare, vertellen regisseur Anne de Blok (foto onder) en scenarioschrijver Louis van Beek (foto boven) over het idee achter deze voorstelling, niet geheel toevallig 65 jaar na het verschijnen van Bert Haanstra's gelijknamige kassucces, toentertijd goed voor 2,6 miljoen bioscoopbezoekers en daarmee nog steeds één van de succesvolste Nederlandse films uit die tijd.
"Het idee kwam van de producent en de mensen uit Giethoorn", vertelt scenarioschrijver Louis van Beek, die bekendheid geniet als acteur, schrijver en theatermaker. "Het kwam in een stroomversnelling, en toen werden Anne en ik gevraagd.” Regisseur Anne de Blok (voor Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede recent actief bij Huize Enschede) vult aan: ‘’Louis en ik hebben tijdens een eerder project al samengewerkt en dat beviel heel erg goed!”
De film Fanfare speelt zich af in het fictieve dorpje Lagerwiede, dat een goede fanfare telt, Kunst en Vriendschap geheten. Deze fanfare wil deelnemen aan een concours en heeft een grote kans in de prijzen te vallen. Tijdens de voorbereiding op dat concours breekt echter ruzie uit tussen twee muzikanten.
Als gevolg daarvan wordt de vereniging verdeeld in twee kampen die beide op eigen titel willen deelnemen aan het concours. Een componist schrijft voor beide orkesten een afzonderlijke compositie; op het eerste gehoor zijn het twee totaal verschillende stukken.
Na veel verwikkelingen arriveren beide orkesten gelijktijdig op het podium van het concours en beginnen eveneens gelijktijdig hun eigen stuk te spelen. Dan blijken beide stukken perfect in elkaar te passen, waarmee het concours gewonnen wordt.
Gaat de voorstelling lijken op de originele film?
Louis: “De film is zo mooi en briljant en heel veel mensen kennen de film, met name iedereen in Giethoorn. Dat zit hier eigenlijk in het hart! We willen de film daarom als uitgangspunt nemen om een nieuw verhaal te vertellen, dat zich nu afspeelt, maar waarin de geschiedenis zich lijkt te herhalen.”
Anne: "De elementen van de originele film willen we tijdens het theaterspektakel graag terug laten komen in het toneel en in de kleding bijvoorbeeld. Dus ik wil bijvoorbeeld sowieso wat doen met het zwart-witte.”
“We gaan niet de film navertellen. Maar het DNA van de film zal absoluut te zien blijven, zoals de koe die op het bootje vaart en mensen die in het water vallen... de beelden die iedereen kent uit de film”, aldus Louis.
Welke moderne elementen komen er dan in het theaterspektakel?
Louis: "Het zijn mensen van nu die in het theaterspektakel spelen, dus dat levert een verhaal op van nu. En ik schrijf ook vanuit mijn eigen beleving, waardoor het een moderne versie wordt."
Wie kunnen er allemaal naar dit theaterspektakel komen kijken?
"Echt iedereen! De voorstelling is voor jong en oud. Het zijn ook jongere mensen die een hoofdrol hebben. De film was natuurlijk ook al voor jong en oud, hij geeft echt een familiegevoel. We horen genoeg verhalen van mensen die deze film vroeger keken met hun vader en moeder, of opa en oma."
Waarom moeten mensen echt naar het theaterspektakel komen?
Louis: "Als je zin hebt in een mooie avond met lekker eten en met een voorstelling die je een warm gevoel geeft, vol met prachtige muziek, dan is dit theaterspektakel een absolute aanrader!"
Anne: "Het is supertof dat mensen uit Giethoorn dit theaterspektakel kunnen zien, maar het zou ook heel bijzonder zijn als er mensen uit andere plaatsen naar de voorstelling komen kijken. Of ze de film nou hebben gezien vroeger, of niet, dat maakt niets uit."
Theaterspektakel Fanfare is een productie van Stichting M.O.L. (Meenthe op locatie) in opdracht van Rabo Theater De Meenthe in Steenwijk, Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede en Zwolse theaters