Kweek talent Els Damen: "Kerstrevue boordevol humor"

Willems Kleine Kerst: Kerstrevue boordevol humor

ENSCHEDE - “Ik was bij de scriptlezing en heb me bescheurd van het lachen.’’ Dat zegt Els Damen, één van de acht leden van Wilminks Kweek, een groep van acht jongedames die een voorname rol spelen in de voorstelling ‘Willems Kleine Kerst’. 

Uit: Huis aan Huis Enschede
Foto: Willem van Walderveen

De kerstrevue wordt van vrijdag 10 tot en met zondag 19 december opgevoerd in De Kleine Willem.

Willems Kleine Kerst wordt gedragen door cabaretier Remko Vrijdag. Hij speelt de rol van Willem en zijn verjaardag valt rond de kerst waardoor het vaak niet gevierd wordt. Deze keer moet het allemaal anders en viert Willem zijn verjaardag op grootse wijze.

Komisch

Daarom is ook het publiek uitgenodigd. “Het wordt echt komisch’’, vertelt Els Damen van Wilminks Kweek. “Het is een revue met Remko als de leading man. Hij zet de show naar zijn hand. Er is niet alleen contact tussen de spelers op het podium, maar er is ook contact met het publiek. Het thema is kerst, maar Willem is niet helemaal de man die je verwacht dat hij is. Hij kan verrassend uit de hoek komen’’, aldus Els.

Leuker

De acht dames van Wilminks Kweek komen volop aan het zingen, dansen en acteren. Precies de drie disciplines waarin ze zich bij Wilminks Kweek verder in willen ontwikkelen. “Mijn eigen discipline is echt theater, acteren’’, zegt Els. “Dansen was iets meer een ver van mijn bed show, maar dat wordt nu ook steeds leuker.’’

Wilminks Kweek noemt ze een talentontwikkelingsproject, mogelijk gemaakt door het Wilminktheater. “De meesten van ons zijn al afgestudeerd. Hier kunnen we ons verder ontwikkelen. We mogen in meerdere voorstellingen spelen - heel tof’’, zegt Els.

Waanzinnig

De musical Scrooge staat ook op het programma voor Els en de andere dames van Wilminks Kweek. Het Queen Live Project met ENorm en Jos Pijnappel heeft ze al achter de rug. “Dat was waanzinnig. Heel indrukwekkend om de muziek van Freddie Mercury te mogen zingen. Freddie was echt een muzikaal genie, ik heb zijn muziek ontleed.’’

Els is geboren en getogen in Naaldwijk. “Tien jaar geleden ben ik naar het oosten verhuisd en hier voel ik me thuis. Ik heb in meerdere plaatsen gewoond, ook in de Achterhoek en nu woon ik in Zwolle. Dat is voor mij ook het oosten hoor.’’

Laagdrempelig

De première van Willems Kleine Kerst is op 10 december. "Voor het publiek is het ook een leuke voorstelling omdat ze in de zaal kunnen zitten met een borrel. Het is heel laagdrempelig. En met herkenbare muziek en met originele muziek, want Billy Maluw, een van de muzikanten, heeft speciaal voor de voorstelling een aantal nummers geschreven. En Billy zelf is ook een flink showelement'', weet Els.

Theaterzaal De Kleine Willem is tijdens deze voorstelling compleet omgetoverd tot een zaal die helemaal in kerstsferen is. Willems Kleine Kerst maakt onderdeel uit van de serie voorstellingen die onder de paraplu ‘Kerst Komt Altijd 2021’ worden gehouden.

Kaarten en info vind je hier.