Yara’s Wedding: ‘Heel inspirerend, al die verschillende levens en achtergronden en etniciteiten bij elkaar’

-door de redactie-
WOENSDAG 31 MEI / WILMINKTHEATER - Durven we onze vooroordelen écht te bevragen? Of zijn we daar te politiek correct voor geworden? Hoe gaan we vooruit zonder elkaar kwijt te raken? Het zijn niet de makkelijkste vragen die aan de orde komen in Yara's Wedding, door NITE en Schauspiel Hannover, woensdag 31 mei in het Wilminktheater.

Geen confrontatie wordt vermeden in deze zeer muzikale en levendige voorstelling met vijftien acteurs, dansers, zangers en muzikanten van verschillende achtergronden en nationaliteiten. 

Sarah Janneh: ‘Bijzonder met een 50 procent black cast’

Actrice en zangeres Sarah Janneh: ‘’Ik vind het heel bijzonder om in deze productie te spelen, met een 50 procent black cast. En dat het daar ook over gáát. Het is heel inspirerend, al die verschillende levens en achtergronden en etniciteiten bij elkaar. Er is veel herkenning, ook in het stuk. Het eerste deel speelt zich af precies tien jaar na 9/11.  De personages zijn daar niet zo mee bezig, in tegenstelling tot hun ouders. Het zijn tieners; de recente dood van Amy Winehouse is belangrijker. Zo was dat voor mij ook, ik heb ongeveer dezelfde leeftijd als mijn personage.’’ 

Katharina Sattler: ’Ik ben Nederlands aan het leren’

Actrice en zangeres Katharina Sattler: ‘’We proberen in deze voorstelling te laten zien hoe we als mensen met elkaar omgaan, met al onze mini-vooroordelen en mini-agressie en de speldenprikken die we elkaar bewust en onbewust geven. Ik denk dat we met deze diverse groep performers in staat zijn om op een humor- en hoopvolle manier de pijnpunten te benoemen. Wat ik persoonlijk heel leuk vind aan deze productie is dat we meerdere talen spreken in de voorstelling. Ik ben nu Nederlands aan het leren.” 

Lora Deniz: ‘Mijn familie heeft me altijd gestimuleerd’

Componist Lora Deniz: ‘’Het thema van de voorstelling is bekend terrein. Ik kan me aardig inleven in Yara’s situatie. Mijn familie woont in Istanbul. Ik heb ervoor gekozen om weg te gaan, niet voor de lol, maar vanwege de politieke situatie in Turkije waardoor ik me als muzikant niet zo vrij kon uiten als ik zou willen. Ik had mijn bachelor klassieke piano gehaald en was inmiddels overgestapt naar hedendaagse muziek. Mijn familie heeft me altijd gestimuleerd. Ze weten dat Nederland een betere en veiligere plek voor me is.” 

Mohamedou Ould Slahi Houbeini: 'Het stuk gaat over vele jaren van framing'

Schrijver Mohamedou Ould Slahi Houbeini: ‘’Het stuk gaat over vele jaren van framing en over het karikaturale imago van the other – in dit geval de mensen uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Het Westen is bijzonder slecht geïnformeerd over de Arabische wereld. Heel veel mensen, ook hier in Nederland en Duitsland, dealen nog steeds dagelijks met de consequenties van het oriëntalisme. Het feit dat vluchtelingen uit Afghanistan anders worden behandeld dan vluchtelingen uit Oekraïne, is gebaseerd op het uitgangspunt dat mensen niet gelijk zijn. Daar moeten we het over hebben.”