Regisseur Jolmer Versteeg stelt ook vragen bij De scheepsjongens van Bontekoe

ZATERDAG 6 MEI / WILMINKTHEATER - Regisseur Jolmer Versteeg gaat in een nieuwe, muzikale familievoorstelling aan de slag met het klassieke jeugdboek De scheepsjongens van Bontekoe van Johan Fabricius. Het blijft anno 2023 een spannend avonturenverhaal, maar er worden nu ook vragen bij gesteld.

Versteeg maakte eerder Spaghettirellen en Oorlogswinter en brengt dit voorjaar met theatergroep De Jonge Honden het bijna honderd jaar oude verhaal over Rolf, Hajo en Padde die als scheepsjongens meereizen op een VOC-schip naar Indië op het toneel.

Het boek De scheepsjongens van Bontekoe is al bijna een eeuw oud, waarom brengen jullie het nu naar het theater?
“De schrijver van de theaterbewerking Wessel de Vries en ik dachten na over een jeugdboek dat we voor het theater zouden willen bewerken. De scheepsjongens van Bontekoe hebben we allebei als kind verslonden. De jongens gaan heel naïef het schip op en maken grootse avonturen mee. Toen we het boek vorig jaar opnieuw lazen, viel ons op hoezeer het vanuit een eenzijdig perspectief is geschreven. Het was voor ons een belangrijke reden om dit boek juist wel op de planken te gaan brengen, niet om er vanaf te zien."

"Het boek wordt nu nog steeds gelezen; de omslag is vernieuwd, maar de tekst is onveranderd. Er worden aannames en vooroordelen beschreven die niet meer van deze tijd zijn. Het boek is gebaseerd op het scheepsjournaal van schipper Bontekoe uit 1646 (de reis was enkele decennia eerder) en vanuit de ‘overheerser' geschreven. Door het boek voor theater te bewerken, krijgen we de kans een perspectief toe te voegen. De thema’s zijn actueel: ons koloniale verleden, het slavernijverleden. Dat speelt. Daarom geven we in de voorstelling een nieuwe draai aan dit avonturenboek."

"Wat een andere belangrijke reden om dit boek naar het theater te brengen, is dat het een heel goed geschreven, spannend boek is. Een klassiek avonturenverhaal; je duikt een nieuwe wereld in met nieuwe gevaren. Een avonturenverhaal zit boordevol dingen die je verrassen, die je moet trotseren, angsten die je moet overwinnen.”

Wie en wat gaan we straks op het toneel zien?
“De cast bestaat onder meer uit Jelle Mensink en Yari van der Linden. Zij speelden al vaker bij De Jonge Honden. En Miracle van de Ruit speelt mee. Zij studeert deze zomer af aan de Amsterdamse Toneelschool. Zij is geboren in Nigeria en toen zij op jonge leeftijd naar Nederland verhuisde, heeft zij de film De scheepsjongens van Bontekoe vaak gekeken. Later las ze het boek en ging ze vragen stellen. Waar heb ik naar gekeken?"

"Ik vind het heel leuk dat zij als het ware in de voorstelling die vragen stelt. Rosa Weekers is een Surinaams-Nederlandse actrice en verdiept zich ook in haar eigen theaterprojecten in ons gedeelde slavernijverleden en kolonialisme. Annabelle Hinam en Pleun de Roode spelen Hajo en Rolf en zijn geboren scheepsjongens wat mij betreft. Er zit een enorme levendigheid, humor en energie in deze jonge cast."

"We brengen het echt als een avonturenboek. Je gaat heel veel horen - er zit ook (live)muziek in de voorstelling - en zien. Bijvoorbeeld een enorme Neptunes die uit het water komt en de scheepsjongens aan de tand voelt of ze wel scheepswaardig zijn. Er is een gevecht met een panter, er is een grote storm op zee. Je komt oren en ogen te kort hoop ik, net als de scheepsjongens zelf ooit.”

En de liefhebbers van het boek, gaan zij dat nog wel herkennen?
“Ja, fans van het boek gaan het zeker herkennen. We brengen echt de avonturen van Hajo, Padde en Rolf op het toneel, maar bevragen het verhaal ondertussen ook. En het krijgt een verrassende wending."

- Repetitiefoto's Jan Amse