Gekonkel, verraad, klaterende taal en een sterrencast

King Lear Toneelgroep Maastricht met o.a. Huub Stapel

Al vanaf17,50
Trailer King Lear - Toneelgroep Maastricht

King LearToneelgroep Maastricht met o.a. Huub Stapel

‘King Lear’ is een klassieker die je een keer gezien moet hebben. Bol van gekonkel, verraad, verderf en doortrapte intriges, maar zeker ook van klaterende taal. Regisseur Servé Hermans, bekend om zijn voorliefde voor beeldende ensceneringen, heeft een sterrencast tot zijn beschikking met onder anderen Huub Stapel als King Lear, Wilfried de Jong als de nar, Porgy Franssen, Dirk Roofthooft en Sylvia Poorta. De tekst van William Shakespeare wordt bewerkt door Jibbe Willems, die eerder een veelgeprezen muzikale ‘Othello’ naar de theaters bracht.

De oude koning Lear wil zijn rijk verdelen onder zijn drie dochters Goneril, Regan en Cordelia. Om beurten vraagt hij hen hoeveel ze van hem houden. Maar Cordelia heeft een geweten. Ze weigert de vleierij van haar oudere zussen te overtreffen en uitgerekend zij, de oogappel van haar vader, wordt verstoten. Parallel aan dit verhaal spelen de intriges tussen Gloucester en zijn zonen Edmund en Edgar.

Bekijk hier de stamboom van King Lear

Bekijk hier een fragment waarin Servé Hermans, Huub Stapel en Wilfried de Jong te gast waren bij L1mburg Centraal

Interviews: 

Lees hier interviews met een aantal castleden van King Lear

Lees hier het interview met Huub Stapel in Theatermagazine JEROEN.

Lees hier het interview met Wilfried de Jong in De Telegraaf.

Lees hier het interview met Huub Stapel in de Volkskrant.

Lees hier een interview met Huub Stapel in AD

Lees hier een interview met Huub Stapel in De Volkskrant.

Lees hier een interview met Huub Stapel en Caro Derkx in De Limburger

Recensies:

Bekijk hier een recensie van de Volkskrant over King Lear

Bekijk hier een recensie van De Limburger over King Lear.

Tekst: William Shakespeare | bewerking: Jibbe Willems | regie: Servé Hermans | spel: Huub Stapel, Wilfried de Jong, Porgy Franssen, Dirk Roofthooft, Sylvia Poorta, Hans Trentelman, Dries Vanhegen, Mieneke Bakker, Louis van Beek, Hans van Leipsig en Elisabeth De Loore

Meer...Minder

Sterrencast omringt Huub Stapel in King Lear

Met o.a. Wilfried de Jong, Dirk Roofthooft, Porgy Franssen en Sylvia Poorta

Hoofdrolspeler Huub Stapel wordt in King Lear omringd met een sterrencast bestaande uit Wilfried de Jong, Dirk Roofthooft, Porgy Franssen, Sylvia Poorta, Hans Trentelman, Louis van Beek, Dries Vanhegen, Mieneke Bakker, Hans van Leipsig, Elisabeth De Loore en Caro Derkx. King Lear van Toneelgroep Maastricht is van 14 september t/m 12 december 2018 te zien in de theaters in Nederland en België.

 

Na zijn veelgeprezen, muzikale versie van Othello (2015) brengt Servé Hermans opnieuw een klassieker van Shakespeare naar het theater. Toneelgroep Maastricht regisseert iedere twee jaar een Shakespeare. Hermans kiest voor King Lear vanwege zijn fascinatie voor het thema vadermoord. Daarnaast wilde hij graag weer samenwerken met Huub Stapel: “Na onze succesvolle samenwerking bij Pinkpop, een muzikaal liefdesverhaal heb ik Huub voorgesteld om King Lear te spelen. In zijn lange carrière heeft hij nooit eerder in een stuk van Shakespeare gespeeld. Ik vond het tijd worden.”

 

Hermans over zijn regie en casting: “Zodra de dochters van Lear en de zonen van Gloucester na jarenlang wachten eindelijk de macht ruiken en de ruimte krijgen, slaan ze genadeloos toe. Ze pakken niet alleen de macht, maar gaan nog verder, alles moet allesvernietigend kapot. De gekozen, veelal oudere acteurs versterken het beeld van dochters en zonen die zo lang moeten wachten tot ze aan de beurt zijn; hun opgekropte woede en wraakgevoelens moeten eruit. Je kan onze King Lear op een bepaalde manier zelfs spiegelen aan het Brits Koningshuis, waar Prins Charles al zijn hele leven wacht totdat hij aan zijn eerste baantje mag beginnen. Dat moet een enorme frustratie voor hem zijn.”

Meer...Minder

Creatives

Hermans werkt opnieuw samen met schrijver Jibbe Willems, die ook Othello heeft bewerkt. Ze werkten daarna samen aan Eyes wide shut, Pinkpop, een muzikaal liefdesverhaal en La Superba. De muzikale leiding is in handen van Bendix Dethleffsen, die eerder de muziek verzorgde voor Hermans producties Othello en Eyes wide Shut.

Meer...Minder

CAST KING LEAR

Huub Stapel

Huub Stapel (1954) volgde aan de Toneelacademie in Maastricht de opleiding tot docent drama én de acteursopleiding. Na deze studies volgden talloze theater-, film- en televisierollen. De teller staat intussen op meer dan honderd producties. Bij het grote publiek is hij bekend van filmklassiekers als De lift, Flodder en Amsterdamned. Hij is ook bekend als presentator van televisieprogramma’s als Oberon en Stapel op auto’s en als acteur in televisieseries als Flikken Rotterdam en Zwarte Tulp.  Vorig seizoen speelde hij in Vastgoed B.V. en Pinkpop, een muzikaal liefdesverhaal van Toneelgroep Maastricht.

www.huub-stapel.nl

 

Wilfried de Jong

Wilfried de Jong (1957) is theater- en televisiemaker en schrijver. Hij is bekend geworden door zijn samenwerking met Martin van Waardenberg als het theaterduo Waardenberg en De Jong. Nadat zij al twintig jaar waren gestopt als duo maakten ze in het voorjaar 2018 samen met Margôt Ros en Maike Meijer van Toren C een voorstelling ter gelegenheid van 100 jaar Luxor. In seizoen 2017-2018 was hij samen met Wim Opbrouck te zien in We free Kings van NT Gent. De Jong maakte televisieprogramma’s zoals VPRO Sportpaleis De Jong en Holland Sport en presenteerde 24 uur met… en Zomergasten. Op de radio presenteert hij Met het oog op morgen. Daarnaast speelde De Jong enkele rollen in films en televisieseries. Hij is auteur van o.a. De man en zijn fiets en Zweefduik. Verder verzorgt hij columns in NRC Handelsblad en bijdragen aan Hard Gras.

www.wilfrieddejong.nl

 

Dirk Roofthooft

Dirk Roofthooft (1959) werkt sinds het afronden van zijn theateropleiding in 1981 met toneelregisseurs, choreografen en musici zoals Jan FabreJan Lauwers/NeedcompanyLuk PercevalIvo van HoveTheu BoermansJosse De PauwWim Vandekeybus, Ron Vawter (The Wooster Group), The London Symphonietta, de jazzlegende Henry Threadgill en de operaregisseur Peter Sellars. Roofthooft is als tv-acteur bekend van zijn rollen in o.a. Clan, Zuidflank en Terug naar Oosterdonk. Dirk Roofthooft won verschillende film- en toneelprijzen, zowel in binnen- als buitenland.

 

Porgy Franssen

Porgy Franssen (1957) studeerde in 1979 af aan de Toneelacademie Maastricht. Sindsdien is hij werkzaam bij talloze theatergezelschappen en bij diverse televisie- en filmproducties als freelance acteur en regisseur. Op toneel heeft hij in diverse toneelstukken gespeeld zoals recentelijk Wie is er bang voor Virginia Woolf, Het Diner, Een ideale vrouw,

Meer...Minder

Huub Stapel over King Lear

Huub Stapel werd bij het grote publiek bekend door filmklassiekers als De liftFlodderen Amsterdamned. Hij is ook bekend als presentator van televisieprogramma’s als Oberonen Stapel op auto’s en als acteur in televisieseries als Moeder ik wil bij de revueZwarte Tulpen Flikken Rotterdam.Daarnaast is bij bijna ieder seizoen te zien op het toneel te zien.Afgelopen seizoen speelde hij in Pinkpop, een muzikaal liefdesverhaalvan Toneelgroep Maastricht en in Vastgoed B.V.

 

In het najaar 2018 keert Stapel weer terug naar het Limburgse gezelschap voor de hoofdrol in het koningsdrama King Lear. Het is de eerste keer in zijn succesvolle loopbaan dat hij te zien is in een klassieker van Shakespeare. “Ik heb nooit de ambitie gehad Shakespeare te doen. Ik koos altijd voor voorstellingen van de vrije producties en niet voor het gesubsidieerde theater. “Maar de samenwerking met artistiek leider en regisseur Servé Hermans in de voorstelling Pinkpop, een muzikaal liefdesverhaal was zo goed bevallen dat ik direct ja zei toen hij me vroeg voor King Lear.”

 

In de toneelklassieker wil de oude koning Lear zijn rijk verdelen onder zijn drie dochters Goneril, Regan en Cordelia. Om beurten vraag hij hun hoeveel ze van hem houden. Maar zijn jongste dochter Cordelia heeft een geweten. Ze weigert de vleierij van haar oudere zussen te overtreffen en uitgerekend zij, de oogappel van haar vader, wordt verstoten. Lear schat de motieven van zijn dochters verkeerd in en gaat daar uiteindelijk aan ten onder.


“We hebben er al een aantal repetitieweken op zitten waarin we veel met elkaar hebben gepraat over het stuk. Het stuk gaat over hele grote thema’s zoals macht, trouw en bedrog, maar ook over loutering. De prachtige bewerking van Jibbe Willems is kraakhelder. Er gebeurt ontzettend veel in dit stuk. We willen het verhaal zo compleet mogelijk vertellen. Naast de verwikkelingen rondom King Lear en zijn dochters, spelen we ook de subplot met Gloster en zijn zonen.

 

Ik vind King Lear ingewikkeld, omdat hij zo moeilijk te doorgronden is. Ik denk steeds: Waarom doet hij dat, waarom verstoot hij bijvoorbeeld zijn dochter Cordelia, zijn oogappel en de enige die eerlijk is tegen hem? Daarna volgt spijt en waanzin. Ik moet me daar als acteur toe gaan verhouden. Het leuke aan deze rol is dat je heel snel moet schakelen van de grootste gekte naar het diepste verdriet.”

 

Ik speel met een van mijn beste vrienden de Vlaamse acteur Dirk Roofthooft. Wilfried de Jong speelt de nar en heeft de vrijheid gekregen om de rol zelf in te vullen. Dat leidt overigens tot hilarische momenten tijdens de repetities. Mijn dochters worden gespeeld door Sylvia Poorta, Mieneke Bakker en Elisabeth De Loore. Daarnaast spelen mee Louis van Beek, Dries Vanhegen, Porgy Franssen, Hans Trentelman en Hans van Leipsig. De laatste drie acteurs ken ik nog van de Toneelacademie Maastricht. De academie waar de jongste van onze club, Caro Derkx, nu aan haar afstudeerjaar begint. Ik ga het allemaal ervaren, maar met een goede regisseur als Servé Hermans en zulke prachtige tegenspelers kan ik wel uit de voeten. Het wordt misschien wel de grootste uitdaging uit mijn carrière.”

Meer...Minder

Jibbe Willems over zijn bewerking King Lear

Jibbe Willems is sinds 2015 een van de huisschrijvers van Toneelgroep Maastricht. In datzelfde jaar bracht hij samen met artistiek leider Servé Hermans een veelgeprezen, muzikale Othello naar de theaters. “Jibbe Willems schaart zich in één klap onder de grote Shakespeare-vertalers. Scherp, geestig, verbluffend snel schakelend tussen rauw en poëtisch”, aldus Trouw. Ze werkten daarna samen aan Eyes wide shutPinkpop, een muzikaal liefdesverhaalen La Superba.

 

Jibbe Willems over zijn bewerking van het koningsdrama King Lear: “Ik ben gek op Shakespeare, op de grote verhalen, de fantastische personages, de eeuwigheidswaarde van zijn tragedies, en zijn prachtige poëtische taal. Als vertaler ben je natuurlijk vooral actief bezig met dat laatste, de taal. Voor mij is de opdracht, als ik een Shakespeare vertaal, hoe kan ik zorgen dat de poëzie van het origineel behouden blijft, maar dat de tekst tegelijkertijd voor een toeschouwer in 2018, ongeveer 500 jaar nadat het stuk geschreven is, toegankelijk en begrijpelijk is. Ik streef niet naar realisme, maar naar geloofwaardigheid. En dus naar een tekst die in de rijkdom van Shakespeare toch in de oren van een hedendaags publiek kan vloeien zonder ze uit de voorstelling te halen: want dat is mijn voornaamste taak - het publiek in de wereld van de voorstelling te krijgen en te houden. Daarin volg ik mijn eigen kompas en soms ook mijn eigen interpretatie. Daarom zijn mijn vertalingen ook bewerkingen, ik pretendeer niet het origineel zo goed mogelijk weer te geven in de letterlijke betekenis, ik probeer de emotionele betekenis te vertalen naar een modern publiek.

En de vraag is natuurlijk ook: er zijn al zoveel mooie vertalingen van Shakespeare, waarom zou ik me daar nog aan branden? Ik denk dat taal altijd verandert en dat modernisering erin zit om de taal van Shakespeare toegankelijk te krijgen voor een publiek in deze tijd. Ik hoop dat ik met mijn poëtische ingang een nieuwe vertaling maak voor een nieuw publiek.”

Meer...Minder

Servé Hermans over King Lear

Toneelgroep Maastricht is één van de grote toneelgezelschappen in Nederland. De artistiek leiders Servé Hermans (1981) en Michel Sluysmans (1979) maken muzikale toneelstukken van nieuwe toneelteksten en bewerkingen van klassiekers. In 2015 geleden maakte Servé Hermans de succesvolle voorstelling Othello. Dit jaar kiest hij voor het koningsdrama King Lear“King Learvan William Shakespeare is een klassieker die je gezien moet hebben als je van toneel houdt. Het gaat over grote thema’s: liefde, familie, loyaliteit, macht, verraad en wraak.”

In King Learwil de oude koning Lear zijn rijk verdelen onder zijn drie dochters Goneril, Regan en Cordelia. Om beurten vraag hij hun hoeveel ze van hem houden. Maar Cordelia heeft een geweten. Ze weigert de vleierij van haar oudere zussen te overtreffen en uitgerekend zij, de oogappel van haar vader, wordt verstoten. Parallel aan dit verhaal spelen de intriges tussen Gloster en zijn zonen Edmund en Edgar. 

Servé Hermans is gefascineerd door de vraag hoe het mogelijk is dat mensen binnen een familie elkaar zoveel pijn doen. “De dubbele vadermoord treft mij het meest. Hoe is het mogelijk dat mensen met zulke hechte banden elkaar zoveel pijn doen? Er is al zoveel ellende en dan moet er nog meer bloed vloeien. In King Lear wordt zoveel harder getrapt dan nodig is. Het is ongelofelijk en tegelijk fascinerend dat die kracht dus in de mens zit. Er zijn veel verwikkelingen in dit verhaal. Het is bijna soap-achtig.”

Naast de vraag waarom familieleden elkaar zoveel leed aandoen, is Hermans geïntrigeerd door het Britse koningshuis. Daar wacht een 75-jarige prins nog steeds op het moment dat hij aan zijn eerste baan kan beginnen. “Dat moet iets doen met een mens. Ik heb gekozen voor een cast op leeftijd. Onze Lear is heel oud en zijn dochters, met uitzondering van zijn jongste dochter, staan te poppelen om te heersen. Niet meer zozeer vanuit een ambitie, maar vanuit een andere intentie. Dat lange wachten vervult hen ook met gif en wraak.” 

 

De cast van King Lear bestaat uit bekende en gerenommeerde acteurs. Hermans werkte een jaar geleden met Huub Stapel tijdens de voorstelling Pinkpop. “Huub heeft in zijn lange carrière nog nooit in een Shakespeare gespeeld. Ik vond dat het tijd werd, en gelukkig zei Huub ‘ja’.” Wilfried de Jong speelt de nar en krijgt alle vrijheid om zijn rol in te vullen. De cast bestaat verder uit Mieneke Bakker, Louis van Beek, Caro Derkx, Porgy Franssen, Hans van Leipsig, Elisabeth De Loore, Sylvia Poorta, Dirk Roofthooft, Hans Trentelman en Dries Vanhegen. De muziek wordt gemaakt en live gespeeld door Wilfried de Jong en Elisabeth De Loore.

 

“Voor het decor en de kostuums hebben we ons laten inspireren door het werk van de Vlaamse topfotograaf Stephan Vanfleteren. Met veel trots mogen we Stephan tot ons gezelschap rekenen. Sinds 2015 fotografeert hij alle campagnebeelden voor ons en bepaalt daarmee mede onze huisstijl. Op de foto’s zie je de acteurs altijd in een grote zwarte jas. Die jas is het uitgangspunt van de kostuumontwerpen van Marta Stoffels. Industrial designer Tim Scheffer en Wilfried de Jong hebben zich onder andere laten inspireren door Vanfleterens fotoboek Atlantic Wall.”

Meer...Minder
Bestel nu King Lear
Tips!
Bekijk programma

Kassa: 053 – 485 85 00
Bereikbaar: ma. t/m za. 12.00 - 17.00 uur. Ook voor het annuleren van kaarten kunt u met onze kassa bellen

Cookies op de Wilminktheater website

Wilminktheater maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u onze site optimaal kunt gebruiken. Meer informatie

Cookies accepteren
Instellingen aanpassen
De voorstelling is verwijderd uit uw favorieten
Fout bij bijwerken van uw favorieten
De voorstelling is toegevoegd aan uw favorieten.
Bekijk favorieten
Mijn favorieten
Stuur naar jezelf
Stuur naar een vriend
De vragen die zijn aangegeven met een * zijn verplicht.
Je favorieten zijn verstuurd naar 
Ophalen resultaten.....
Favorieten zijn leeg