Delen uit Bachs ‘Matthäus Passion’ in Afrikaans getinte uitvoering

African Passion Cape Town Opera Chorus

Al vanaf29,75
Cape Town Opera African Passion | Making Off

African PassionCape Town Opera Chorus

Na het wereldwijde succes dat het Cape Town Opera Chorus had met de African Angels, komt de winnaar van de Internationale Opera Award voor Chorus of the Year 2013, opnieuw naar de Nederlandse theaters. Dit seizoen zullen de achttien zangers en zangeressen een op Pasen geïnspireerd programma ten gehore brengen: ‘African Passion’, met daarin delen van de Matthäus Passion verwerkt.

“De Zuid-Afrikaanse stem is uniek, rijk van kleur en kracht en het vertegenwoordigt ’s lands beste kwaliteiten. Cape Town Opera koestert die stem, door mogelijkheden te creëren voor een rijkdom aan talent. Cape Town Opera geeft aan het publiek zowel thuis als overzee, de mogelijkheid om dat prachtige Zuid-Afrikaanse geluid te ervaren. Wat een geschenk!” – Aartsbisschop Emeritus Desmond Tutu.

PROGRAMMA
Eerste helft:
Palm Sunday: the Entry into Jerusalem
Thixo Onathando - isiXhosa Traditional
The Entry Into Jerusalem - F. Liszt
Ride on King Jesus! - Spiritual

The Last Supper
Panis Angelicus - C. Franck

Jesus prays with his disciples
Und er kam zu seinen Jüngern - J.S. Bach
Was mein Gott will - J.S. Bach
Erbarme dich - J.S. Bach

In the garden of Gethsemane, Jesus is betrayed by Judas and arrested
uJudas Iscariot - isiXhosa Traditional
Gethsemane - A. Lloyd-Webber
So ist mein Jesus nun gefangen - J.S. Bach

Jesus' trials before the Sanhedrin, Herod and Pilate
Judgement Scene - G. Verdi

Jesus takes up the cross
Senzeni na - isiXhosa Traditional
Ihr Töchter Zions - F. Mendelssohn

Tweede helft:
The road to Calvary
Agnus Dei - G. Haazen
O Haupt voll Blut und Wunden - J.S. Bach
Calvary - Spiritual

The crowd taunts Jesus
All they that see... He trusted in God - G.F. Handel

Jesus meets his Mother
And the Mother did Weep - K. Jenkins

Calvary: Jesus is nailed to the cross
Crucifixus a 8 - A. Lotti

Jesus yields up his spirit, and the veil of the temple is torn in two
Er ist nicht mehr - J. Haydn

Jesus' body is laid in the lomb
Indodana - Zulu Traditional

Easter Saturday: Jesus' body lies in the tomb
Even when he is silent - Kim André Arnesen

The Resurrection
Easter hymn - P. Mascagni
Baba Yethu - Christopher Tin

Meer...Minder

African Passion | Een interview met regisseur Gina Shmukler

Vertel ons over African Passion, wat kan het publiek verwachten?

In deze context refereert het woord ‘Passie’  naar zowel emotie als het lijden van Jezus Christus. Het voelt toepasselijk om zo te beschrijven want ik zou willen bereiken: een emotionele, passievolle vertelling van Christus’ laatste dagen door middel van een selectie van klassieke muziek, Zuid-Afrikaanse muziek en gospel.

Wat heeft je geïnspireerd om African Passion te maken?

Ik was benaderd om deze productie te maken, en waar ik het meest enthousiast over ben is de combinatie van muziekstijlen, specifiek de traditionele Zuid-Afrikaanse muziek. Ik ben ook geïnspireerd door het vertellen van verhalen over het verleden en hoe iemand betekenis geeft aan dingen in de hedendaagse samenleving.

Heb je een specifieke missie?

Die heb ik inderdaad! Ik kan niet spreken voor heel Afrika, maar Zuid-Afrika is een complex en genuanceerd land, en het is altijd mijn doel om iets te creëren met die complexiteit in gedachten. Zuid-Afrika is een creatieve plek met sterke waarden en identiteit. Het is rijk aan cultuur, diversiteit en menselijkheid, ondanks de grote armoede in veel plaatsen. Ik wil de creativiteit en warmte laten zien in deze African Passion.

Voor welke leeftijden is deze productie?

De muziek is rijk, opliftend en meeslepend, maar het verhaal van Christus is er wel een van menselijk lijden… Ik denk dat het er van af hangt waar je je kinderen aan bloot wil stellen.

Hoe denk je dat het Nederlandse publiek zal reageren op African Passion?

Cape Town Opera is erg speciaal en ik hoop dat het Nederlandse publiek Afrika zal waarderen. Haar emotionele hart door middel van de glorieuze stemmen, en haar creativiteit via de elegant ontworpen, door Afrika geïnspireerde hedendaagse garderobe.

Wat maakt de Zuid-Afrikaanse stem zo speciaal?

Zuid-Afrika is een enorm verrijkende plek, met al haar chaos en complexiteit. Zingen is deel geweest van Zuid-Afrika’s verhaal van voor de kolonisatie tot na de apartheid. Muziek draagt onze geschiedenis en het hier en nu, het is een expressievorm die een verhaal draagt in de stem. Het is een connectie met het hart!

Meer...Minder

African Passion | Een interview met kostuumontwerper Niall Griffin

‘African Passion’ is het verhaal van de wederopstand van Christus met een Afrikaanse twist, toch?

Ja, inderdaad. Voor deze productie wilde ik iets creëren wat oud is en roots heeft in Afrika. Het concept van roots is erg belangrijk voor me. Weet je, de meeste shows die door Europa en Amerika touren gebruiken- tussen haakjes- ‘traditioneel Zuid-Afrikaanse stoffen’ zoals de Shweshwe en stoffen van was. Wat veel mensen niet weten is dat deze stoffen relatief modern zijn. Ze zijn ontstaan rond de jaren 80, en ze waren van origine geprint in Europa. Hoewel de stoffen Afrikaanse patronen hebben en een iconische Afrikaanse stoffen zijn geworden, zijn ze in hun roots geen originele Afrikaanse stof. Daarom wilde ik iets compleet anders doen.

Voor inspiratie keek ik naar een kaart van Afrika, en ik realiseerde me dat je het figuur van een kruis direct op het continent kan plaatsen. En toen heb ik willekeurig vier landen uitgekozen die aan de uiteinden van dat kruis zaten. Dat waren Zuid-Afrika, Mali, Ethiopië en Tunesië. Dat vond ik erg interessant, want ik wilde een mengeling van de Afrikaanse cultuur weerspiegelen in mijn kleding. Er zijn zo veel mensen die refereren naar Afrika terwijl ze alleen over Zuid-Afrika praten.

Zoals ik het hoor wil je dus de diversiteit van Afrika laten zien.

Absoluut. Afrika is een melting pot. Ik neem de essentie van al die regio’s en transformeer het tot één gevoel.

Iets dat heel belangrijk is in Afrika, is het concept van gemeenschappen en het concept van verhalen vertellen. Dat verhalen vertellen vertaalt zich in stof, iets wat veel mensen niet weten. Er zijn veel stammen in Afrika die hun eigen stoffen weven. Ik zag daar een  cirkel van het weven van de stof en het weven van een verhaal. Al onze stoffen, van top tot teen, zijn handgeweven en gemaakt in Afrika. Er voor zorgen dat al het materiaal van de kostuums uit Afrika komt is iets wat ik bijzonder serieus neem.

Ik heb Malische Bologan gebruikt, het is ook wel bekend als modder stof. Het is oud, en representeert alles waar ik je over heb verteld op het gebied van gemeenschappen en weven. Het is een gemeenschap stof. De mannen weven en de vrouwen verven het.

De manier waarop deze stof in Mali wordt gebruikt is erg eenvoudig. Ze wikkelen het om zoals je dat bij een sjaal zou doen. Wat ik heb gedaan om Zuid-Afrika hierin te verweven is dat ik silhouettes heb gebruikt die typerend zijn voor de Basotho, een stam die bekend staat om hoe ze hun dekens wikkelen. Zo heb ik de gemeenschappen samen gevoegd.

Aan de Afrikaanse oostkust heb ik Ethiopië als inspiratie genomen, en wat daar erg bekend is zijn gouden, chunky kettingen. Ik heb deze toegevoegd aan de kostuums omdat ze representatief zijn voor cultuur, rijkdom en het behoren tot een gemeenschap. Ook staat Afrika bekend om haar goud.

Voor een scène heb ik gebruik gemaakt van hoe ze in Tunesië hun hoofddoeken wikkelen. In Zuid Afrika zijn er manieren om hoofddoeken te wikkelen die erg Xhosa of Venda of Zulu of Sotho zijn. Ze hebben hun eigen verschillende manier om hoofddoeken te wikkelen, er zijn zoveel verschillende versies daarvan in Afrika. Ik wilde een hoofddoek vinden die niet per se uniek is voor Zuid-Afrika. Hoofddoeken hebben veel te doen met respect en bescheidenheid, ongeacht cultuur of religie en dat is waarom ik ze gebruik in mijn kostuums.

Ik heb tevens macramé toegevoegd. Het is een zeer oude vorm van weven met touw. Het geeft dat aardse gevoel. De touwen die we gebruiken zijn allemaal van katoen en gemaakt in Afrika.

Dus  ‘African Passion’ naar Nederlandse podia brengen  ondersteunt gemeenschappen in Afrika.

Dat doet het zeker.

Meer...Minder

African Passion | Een interview met kostuumontwerper Niall Griffin

Je gebruikt veel inspiratiebronnen, hoe transformeer je dat in een concept dat werkt?

De Passion is een verhaal dat mensen begrijpen en kennen. En de boodschap van het verhaal is veel belangrijker dan het individu. Alle stoffen voor de kostuums zijn identiek. Dus als je naar de artiesten kijkt als een groep, dan zijn ze er uit als een eenheid. Maar wanneer je ze gedurende de show langer en langer bekijkt, zul je je realiseren dat alle juwelen verschillend geweven zijn. Alle prints zijn verschillend. De artiesten hebben verschillende kapsels en verschillende vormen. Door het gebruik van dezelfde stoffen voor elk kostuum wordt het een geheel.

Het is een stuk subtieler dan bij andere producties. Ik denk dat subtiliteit essentieel is voor deze productie, want ik wil dat mensen het koor zien, denken ‘ze zien er prachtig uit’ en er dan niet meer op letten maar luisteren naar het verhaal. Ik wil niet dat ze glorieuze kostuums over het podium zien wapperen, want dan missen ze de boodschap.

Waar ben je het meest trots op deze productie?

Ik ben er het meest trots op dat de kostuums niet zijn wat er van wordt verwacht maar geheel authentiek zijn. En ook dat de kostuums niet over the top zijn. Dat er genoeg is om het visueel aantrekkelijk te maken, maar dat het geen modeshow wordt.

Meer...Minder
Bestel nu African Passion
Tips!
Bekijk programma

Kassa: 053 – 485 85 00
Bereikbaar: ma. t/m za. 12.00 - 17.00 uur. Ook voor het annuleren van kaarten kunt u met onze kassa bellen

Cookies op de Wilminktheater website

Wilminktheater maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u onze site optimaal kunt gebruiken. Meer informatie

Cookies accepteren
Instellingen aanpassen
De voorstelling is verwijderd uit uw favorieten
Fout bij bijwerken van uw favorieten
De voorstelling is toegevoegd aan uw favorieten.
Bekijk favorieten
Mijn favorieten
Stuur naar jezelf
Stuur naar een vriend
De vragen die zijn aangegeven met een * zijn verplicht.
Je favorieten zijn verstuurd naar 
Ophalen resultaten.....
Favorieten zijn leeg