The Christmas Night Ruben Hein, Kris Berry, Orkest van het Oosten, ZO! Gospel Choir e.a.

Al vanaf30,-
The Christmas Night - Ciarán McAuley

The Christmas NightRuben Hein, Kris Berry, Orkest van het Oosten, ZO! Gospel Choir e.a.

Het paradepaardje van onze eigen producties. Een bijzonder feestelijke belevenis in de stijl van Night of the Proms. Swingende gospelmuziek, warmbloedige kerstklassiekers en verbroederende samenzang.  Laat u in de watten leggen door Ruben Hein, Kris Berry, het Orkest van het Oosten, het ZO! Gospel Choir, Nicolas Mansfield en en ook MuSis, Karin Hertsenberg, Voice Senior finalist Eddy Grovell en The Talent Project finaliste Anouk Schottink treden op: de kwaliteit druipt er als kerstkaarsenvet van af!

De ‘Night of the Proms van het Oosten’ is alweer aan de vierde editie toe. Opnieuw staan het ZO! Gospel Choir en het Orkest van het Oosten borg voor een feestelijke, muzikale avond in kerstsfeer. Ruben Hein, winnaar van een Edison, is onder andere bekend van het televisieprogramma Linda’s Zomerweek en heeft inmiddels zijn eigen theatertournee. Zangeres Kris Berry werd eerder dit jaar door jazzlegende Gregory Porter als het nieuwe jazztalent bestempeld.

“Het is echt heerlijk om met het Orkest van het Oosten samen te spelen’’, zegt Gordon Cruden, de manager van ZO! Gospel Choir. “Je speelt niet elke dag met een symfonisch orkest. Het is fantastisch om met hun het podium te delen. We maken een heel succesvolle periode door en zijn uitgegroeid tot het meest gevraagde koor in Nederland’’.

Het succes heeft te maken met de dynamiek van het koor. “De meeste koren zijn vrij statisch, maar bij ons is het een en al uitbundigheid. We brengen een mix van gospel, pop, R&B en soulmuziek en we blinken uit in onze podiumpresentatie: heel dynamisch en tomeloos swingend. Het is een koor én het zijn allemaal individuen.’’

De bezetting van ZO! Gospel Choir is dit jaar nóg beter geworden dan het al was, weet Cruden. “We gaan voor de hoogst haalbare kwaliteit. We hebben een aantal grote zangtalenten uit Nederland aangetrokken en ook uit het buitenland. We zoeken het in kwaliteit. We zijn niet groter geworden, maar beter. Onze internationale activiteiten hebben we dit jaar flink uitgebreid. Maar Enschede blijft voor ons allemaal zeker een hoogtepunt van het jaar.’’

Als VIP naar The Christmas Night? 

Dat kan! U kunt VIP-plaatsen boeken door voor 'Toprang' te kiezen. Wat kunt u verwachten? Een gereserveerde tafel op naam, ontvangst met luxe koffie/thee en een petit four, luxe hapjes en onbeperkt champagne, wijn, bier en fris voor slechts €57,50. Wees er snel bij, want VIP=ZO VOL! 

Do 20 t/m za 22 december 20.00 uur  Wilminktheater Holland Casino Zaal

Meer...Minder

Ook lokale helden op het podium bij The Christmas Night

Voor het vierde jaar op rij is The Christmas Night een van de muzikale hoogtepunten tijdens de kerstperiode in Enschede. Niet voor niks wordt het ook wel de ‘Night of the Proms van het Oosten’ genoemd. Met een mix van verschillende muziekstijlen kan iedereen genieten van een avond vol bekende kerstklassiekers; of het nou jazz, klassiek of pop is.

De vierde editie, en toch is het elk jaar weer een feest en bijna een must om naar The Christmas Night (dat eerder The Black and White Christmas Night heette) te gaan. Het publiek wordt in het Wilminktheater getrakteerd op een feestelijke en energieke kerstvoorstelling. Swingende gospelnummers, poppy kerstsongs en klassieke orkeststukken worden opgevoerd door artiesten als ZO! Gospel Choir, het Orkest van het Oosten, Nicolas Mansfield en de Oldenzaalse sopraan Karin Hertsenberg. Zij stonden al eerder op het podium tijdens The Christmas Night.
Nieuw dit jaar is de aanwezigheid van zanger en pianist Ruben Hein, jazztalent Kris Berry, en ook een paar lokale helden. Zo leveren Hengeloër Eddy Grovell, die meedeed aan The Voice Senior en ook de finalist van The Talent Project, Anouk Schottink uit Enter, ook hun muzikale bijdrage.

Muziekstijlen

Henk Ruiter, muzikaal leider van The Christmas Night, is al maanden geleden begonnen met het maken van een mooi programma, het zoeken van de artiesten en het kiezen van de prachtigste kerstnummers. Ook hij doet dit alweer voor de vierde keer en elk jaar weer met passie. “Het is een van de hoogtepunten van mijn jaar,” zegt de uit Ommen afkomstige Ruiter.
Het gevarieerde aanbod van muziekstijlen maakt The Christmas Night voor hem zo bijzonder. “Een klassiek zangeres hoeft geen popliedje te zingen. Iedereen mag doen waar hij of zij goed in is. Maar al die stijlen komen wel bij elkaar in één programma, op één avond. Dat is uniek,” vertelt Ruiter enthousiast. Voor Ruiter, die een veelzijdig pianist, arrangeur en componist is, is deze verbindende factor van de voorstelling, zeker tijdens kerst onmisbaar. “We verbinden de muziekstijlen en daardoor ook de mensen.”

Willem Wilmink

Een paar tipjes van de sluier wil hij alvast oplichten, ook om te laten zien dat het elk jaar weer anders is. “Mensen die vorig jaar zijn geweest, moeten nu ook echt weer komen. Want er is een aantal nieuwe elementen. Wat hoog op mijn verlanglijstje stond en nu gaat gebeuren, is samenzang. Ik vind dat echt bij kerst horen,” zegt Ruiter vrolijk. Ook bijzonder is het kerstnummer van Willem Wilmink, dat gezongen gaat worden door een erg jong meisje.

Gezinnen

The Christmas Night is voor iedereen leuk en interessant. Gezinnen met kinderen zijn ook van harte welkom. Ruiter: “Kinderen vervelen zich geen moment. Als je ze wilt laten kennismaken met verschillende soorten muziek, bijvoorbeeld klassiek, neem ze dan mee.” En als ze even genoeg gehoord hebben, kunnen zij – maar ook de volwassenen – genieten van de mooie beelden die tijdens de muziek in het theater worden geprojecteerd.

Meer...Minder

Ierse maestro McAuley dirigeert Orkest van het Oosten tijdens The Christmas Night

Hij heeft zijn sporen al verdiend in landen als Maleisië, Engeland, Zwitserland, Schotland en Duitsland maar zet in december zijn eerste professionele stappen op Nederlandse bodem. Tijdens The Christmas Night dirigeert de Ierse dirigent Ciarán McAuley het Orkest van het Oosten.

The Christmas Night is een feestelijke, energieke kerstvoorstelling waarin de absolute kerstpareltjes ten gehore worden gebracht. Swingende gospelsongs, hartverwarmende kerstklassiekers en luchtige kerstpopnummers: het belooft een gevarieerde avond te worden. Aan The Christmas Night doet een groot aantal artiesten mee, zoals pianist en zanger Ruben Hein, zangeres Kris Berry, het ZO! Gospel Choir, Nicolas Mansfield en ook het Orkest van het Oosten.

Feestelijk

Het Orkest van het Oosten laat speciaal voor The Christmas Night de jonge dirigent Ciarán McAuley invliegen. Het is voor het eerst dat McAuley dit orkest dirigeert, maar hij kent de goede reputatie van het muziekgezelschap. “Ik zie er enorm naar uit het Orkest van het Oosten te dirigeren,” laat hij weten. “Het is bijzonder dat onze eerste kennismaking meteen is tijdens deze feestelijke voorstelling.”

Mash-up

Volgens McAuley is The Christmas Night absoluut de moeite waard om te bezoeken, voor zowel liefhebbers van klassieke muziek als mensen die voor het eerst naar een concert gaan en misschien van een andere muziekstijl houden. “Het wordt echt een geweldige avond. Het is een vocale en instrumentale mash-up van kerstklassiekers, modernere kerstnummers en ook filmmuziek. Het Orkest van het Oosten speelt stukken van componisten zoals Tchaikovsky, John Williams en Waldteufel,” vertelt hij.

Andere klank

Het is niet voor het eerst dat het Orkest van het Oosten werkt met een gastdirigent. McAuley: “Alle professionele ensembles, net zoals dit orkest, zijn gewend om te werken met gastsolisten en gastdirigenten. Een gastdirigent kan een orkest voor een korte periode een andere adem inblazen, anders laten klinken. Voor de musici is het een mogelijkheid om muziek vanuit nieuwe perspectieven te verkennen.” Natuurlijk heeft de jonge Ier een helder doel. “Ik wil de muzikanten zo goed mogelijk laten spelen.”

Kerstman

McAuley heeft er zin in naar Nederland te komen. Lang geleden bezocht hij ons land, samen met zijn familie. Maar hij was te jong om zich er nog echt wat van te herinneren. Voor hem des te meer reden om zich te verheugen op een verblijf in Enschede, Nederland te leren kennen en kerst hier te vieren. “We vieren kerst allemaal op een andere manier. In Ierland zeggen we dat de Kerstman op de Noordpool woont. Mijn vrouw komt uit Finland en daar zeggen ze dat hij, Joulupukki, op de berg Korvatunturi woont. Ik hoop natuurlijk dat ik mijn enthousiasme over kerst en over muziek met jullie kan delen. En ik zal ongetwijfeld naar huis gaan met meer kennis van de Nederlandse kersttradities,” zegt hij lachend.

Meer...Minder

Ruben Hein: ‘Ik hoop het publiek een echt kerstgevoel te geven’

Het is bijna kerst en dat betekent in Enschede dat we elkaar de vraag stellen: ‘Woar geet ’t opan met Kesmis?’ Net als vorig jaar zijn er in dit kader weer tal van kerstvoorstellingen te bezoeken. Van muzikale hoogtepunten tot theatervoorstellingen en cabaret: de decembermaand wordt wederom een feest. Een van deze voorstellingen is The Christmas Night, onze eigen ‘Night of the Proms’.

The Christmas Night keert jaarlijks terug en is als eigen productie een heus paradepaardje geworden. Hoewel het vorig jaar nog anders genoemd werd, is de setting hetzelfde. In het Wilminktheater wordt er muzikaal uitgepakt en kunnen bezoekers ademloos genieten van mooie, klassieke kerstnummers of meezingen met de bekende popnummers die met kerst op elk radiostation te horen zijn.

Nieuwe gezichten

Hoewel het kerstrepertoire niet ontzettend groot is, komen er dit jaar andere kerstpareltjes aan bod dan vorig jaar. En hoewel er veel terugkerende musici zijn, zoals het Orkest van het Oosten, ZO! Gospel Choir, Nicolas Mansfield en de Oldenzaalse sopraan Karin Hertsenberg, is er ook een heel aantal nieuwe gezichten op het podium. Zo kunnen we dit jaar genieten van jazztalent Kris Berry, de lokale helden Anouk Schottink (finalist in The Talent Project) uit Enter en de Hengelose Eddy Grovell (The Voice Senior), en niet in de laatste plaats van zanger, pianist en componist Ruben Hein.

Samenwerking

Hein ziet ernaar uit om te spelen in Enschede tijdens The Christmas Night. “Ik vind het erg leuk dat ik benaderd ben. En niet voor één avond, maar voor drie; nóg leuker. De samenwerking met het Orkest van het Oosten is voor mij echt the cherry on the cake,” vertelt hij opgewekt. Hij hoopt het publiek een echt kerstgevoel te geven. Hein: “Kerst is een moment van afronding van het jaar. Iedereen is bij elkaar en samen kijk je terug naar wat er het afgelopen jaar is gebeurd. Het is fijn en gezellig. Ik hoop dat de mensen in de zaal dat ook zo ervaren.”

Boodschap

Met kerst en muziek kun je mensen weer nader tot elkaar brengen, meent Hein. “Veel kerstliederen hebben de kerstgedachte van het samenzijn en het letten op elkaar. Soms heb ik wel eens het gevoel dat er steeds meer nare dingen in de wereld gebeuren, met als gevolg dat we elkaar minder goed begrijpen. Muziek is dan een heilzaam middel,” legt hij uit. Een van de nummers die hij speelt tijdens The Christmas Night bevat deze boodschap als geen ander; Waiting On The World To Change van John Mayer.

The Christmas Night vindt vlak voor kerst plaats. Hein kan dus met kerst thuis zijn om met zijn dierbaren samen te zijn. Hein: “Zeker nu ik kinderen heb, is quality time heel fijn. We vieren kerst bescheiden, met een kleine kerstboom en niet al te grote cadeaus. Maar ik ben kerst steeds meer gaan waarderen.”

Meer...Minder

Jazztalent Kris Berry hoofdact The Christmas Night

The Christmas Night heeft een paar grote namen dit jaar. Het kerstconcert dat voor de vierde maal gehouden wordt en drie avonden wordt gespeeld, heeft de artiesten Kris Berry, Ruben Hein en Nicolas Mansfield als hoofdacts. 

Voor pianist en zanger Ruben Hein en jazztalent Kris Berry is het de eerste keer dat ze hun muzikale medewerking verlenen aan deze regionale ‘Night of the Proms’. Nicolas Mansfield was er vorig jaar ook bij, net als het Amsterdamse ZO! Gospel Choir en het Orkest van het Oosten. Zeker de samenwerking met dit orkest ziet zangeres Kris Berry absoluut zitten. “Ik vind het een grote eer om samen te spelen met het Orkest van het Oosten. Met hen ga ik een Cubaans kerstnummer zingen. Daar heb ik veel zin in,” zegt Berry, die ook goed Spaans spreekt.

Kwaliteit

Ze zal ook nog een paar van haar favoriete kerstnummers zingen. Gedurende de hele avond zullen de zangers en muzikanten elkaar afwisselen. Ze zingen solo, ze zingen samen en alle muziekstijlen komen aan bod. Van swingende gospelnummers en filmmuziek tot klassieke kerstnummers. Ook zal er samenzang zijn. Gegarandeerd een avond vol muzikale kwaliteit.

Ruben Hein

Naast de grote namen zijn er ook regionale talenten. Zo staat de Hengeloër Eddy Grovell (bekend van The Voice Senior) ook op het podium net als de Enterse finalist van The Talent Project, Anouk Schottink. Voor Berry is het ook een fijn weerzien met Ruben Hein. Berry: “Ik ken Ruben al sinds het begin van mijn carrière. We deelden dezelfde producer en gitarist en speelden zodoende veel samen. Het is erg bijzonder dat we straks weer samen op het podium staan.”

Enkele jaren geleden speelde ze ook in Enschede, met Hein en het strijkorkest Amsterdam Sinfonietta. Ondanks al haar optredens kan Berry zich nog levendig herinneren hoe het Twentse publiek was. “De mensen waren heel open en enthousiast,” vertelt ze.

Curaçao

The Christmas Night wordt gespeeld op 20, 21 en 22 december. Een feestelijk voorproefje van de kerstdagen. Berry, die geboren is op Curaçao en daar bijna al haar familie heeft, viert dit jaar kerst in Nederland. “Ik ga ze heel erg missen,” zegt ze. “Ik heb een hele warme familie op Curaçao. En met kerst organiseren ze zóveel. Van een feestje hier en een kerstdiner daar, tot een wierrooksessie in het ene huis en champagne op het dak van het andere huis. Het samenzijn met familie is voor mij heel betekenisvol.”

Afleiding heeft ze gelukkig genoeg. Ze ziet er enorm naar uit om naar Enschede te komen. “Ik kan niet wachten! Het is echt een eer om in het Wilminktheater te mogen optreden. Ik ga er echt van genieten,” sluit ze haar verhaal enthousiast af.

Meer...Minder
Bestel nu The Christmas Night
Tips!
Bekijk programma

Kassa: 053 – 485 85 00
Bereikbaar: ma. t/m za. 12.00 - 17.00 uur. Ook voor het annuleren van kaarten kunt u met onze kassa bellen

Cookies op de Wilminktheater website

Wilminktheater maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u onze site optimaal kunt gebruiken. Meer informatie

Cookies accepteren
Instellingen aanpassen
De voorstelling is verwijderd uit uw favorieten
Fout bij bijwerken van uw favorieten
De voorstelling is toegevoegd aan uw favorieten.
Bekijk favorieten
Mijn favorieten
Stuur naar jezelf
Stuur naar een vriend
De vragen die zijn aangegeven met een * zijn verplicht.
Je favorieten zijn verstuurd naar 
Ophalen resultaten.....
Favorieten zijn leeg