Indie-classical en avant-garde popmuziek

Cross-linx Cross-linx Festival

Al vanaf17,50
Cross-linx aftermovie 2017

Cross-linxIndie-classical en avant-garde popmuziek

Cross-linx is een jaarlijks, reizend indie-classical festival, waarin avant-garde pop en nieuwe gecomponeerde muziek elkaar ontmoeten, inspireren en beïnvloeden in spannende concertformules. Het festival trekt langs Eindhoven, Rotterdam, Amsterdam en is vanaf 2018 ook weer te beleven in Enschede. Het kijkt daarbij niet alleen figuurlijk buiten de gebaande paden; het festival presenteert het muzikale avontuur ook op onverwachte plekken binnen en buiten de concertzalen. Onmisbaar element van Cross-linx is Music Mining: eigenlijk een festival binnen het festival. Onder begeleiding van de Music Miners - te herkennen aan de gekleurde helmen - wordt het publiek naar de verschillende Music Mining optredens gebracht. Deze concerten vinden plaats op ongebruikelijke plekken in de backstage area.

Op eerdere edities van het festival passeerden o.a. Ane Brun, Patrick Watson, Ólafur Arnalds, The National, Nico Muhly, Owen Pallett, Eels, Nils Frahm, José González, My Brightest Diamond, Bryce Dessner, Efterklang en Yann Tiersen de revue. Zij werkten samen met klassieke gezelschappen zoals Asko|Schönberg, Metropole Orkest en Amsterdam Sinfonietta.

Programma 

Hooverphonic met Residentie Orkest
Joep Beving & Maarten Vos
Polica + Stargaze
This is the Kit + Stargaze
Daniel Brandt & the Eternal Something
Brendan Faegre
Daniel Wohl
Alistair Sung

Aftermovie 2017
Van 2 tot 5 maart 2017 was het Cross-linx festival te zien in Eindhoven, Groningen, Rotterdam en Amsterdam. Klik hier om de aftermovie te bekijken. 

Beelden boven zijn een sfeerimpressie van vorig jaar.

Cross-Linx is een samenwerking met Atak en Metropool.

Meer...Minder

Hooverphonic & Residentie Orkest

Hooverphonic staat al ruim 20 jaar aan de top van de muziekscene. 

De band die ten tijde van hun debuutplaat in 1995 opgeheel eigen wijze trip-hop en ambient wist te combineren, is niet voor niets tot op de dag van vandaag relevant gebleven. Hun symfonische, dromerige en uitgesponnen, bijna meditatieve sound van hits als ‘2 Wicky’ en ‘Mad About You’ leent zich bij uitstek voor een orkestrale uitvoering. 

En waar anders dan op Cross-linx? In combinatie met het Residentie Orkest onder leiding van Clark Rundell zullen ze hun hits in volle orkestrale glorie brengen.  

https://youtu.be/xVKGXgHDMvQ 

Meer...Minder

Joep Beving & Maarten Vos

Pianist Joep Beving is in korte tijd uitgegroeid tot een van de grote sterren van de neo-klassieke muziek. Zijn eerste album ‘Solipsism’ is een van de meest gestreamde klassieke albums op Spotify en leverde hem een platencontract op bij het vermaarde label Deutsche Grammophon. De filmische pianomuziek werkt vaak hypnotiserend repetitief, en dat is waar Beving en cellist Maarten Vos elkaar vonden. Maarten Vos staat bekend om zijn stemmingsvolle cello-spel, waarmee hij elektronische en klassieke klanken met elkaar verbindt. Voor Cross-linx werken zij voor het eerst samen: als duo en ook met nieuw geschreven muziek. 

https://youtu.be/dW9QUbCfL28 

Meer...Minder

Poliça & Stargaze

Het Amerikaanse electro-kwintet Poliça ontstond in 2011 uit een samenwerking tussen producer Ryan Olson en zangeres Channy Leaneagh. Het tweetal ontmoette elkaar in het collectief Gayngs, waar overigens ook Justin Vernon (Bon Iver) onderdeel van uitmaakte. Drie albums werden lovend ontvangen dankzij de vernieuwende sound en manier van instrumentgebruik (met bijvoorbeeld twee drummers!). Samen met het indie-classical ensemble Stargaze schreven ze ‘Music For The Long Emergency’, dat in februari als debuutalbum uitkomt en integraal wordt uitgevoerd op Cross-linx. 

Deset opent met eengeheel eigen versie van Steve Reich’s ‘Music For Pieces Of Wood’ en nieuw werk van de Amerikaanse componist Daniel Wohl: fasten your seatbelts voor een unieke electro-akoestische trip!  

https://youtu.be/FWpLk478dqc 

Meer...Minder

This is the Kit & Stargaze

De Britse Kate Stables alias This Is the Kit maakte met ‘Moonshine Freeze’ een van de mooiste folkalbums van 2017. Haar kraakheldere stem en voornamelijk door  banjo aangedreven sound is betoverend mooi en kreeg alom lovende recensies. Vorig jaar sloeg This Is the Kit al eens de handen ineen met Stargaze, een van de meest avontuurlijke ensembles van dit moment. De ontstane productie werd echter maar twee keer live gespeeld. Voor Cross-linx herneemt dit gezelschap gelukkig nog voor één keer de samenwerking. 

Nog meer overtuiging nodig? The National en Sharon van Etten zijn groot fan, dat zegt wat ons betreft genoeg.  

https://youtu.be/a0j22lecULw 

Meer...Minder

Daniel Wohl

De geboren en getogen Parijse, maar inmiddels in Los Angeles woonachtige componist Daniel Wohl wordt gelauwerd als een van de grootste componisten van zijn generatie. Zijn kunst om  klassieke muziek te combineren met elektronische instrumenten leverde hem al loftuitingen op van toonaangevende muziekstations als NPR Music. Wohl schrijft muziek voor de combinatie van Polica & Stargaze en zal daarnaast ook in intieme sfeer te horen zijn met leden van Stargaze tijdens het Music Mining programma.  

https://youtu.be/A7fo0Tm3Zo8 

Meer...Minder

Daniel Brandt & The Eternal Something

Daniel Brandt, medeoprichter en percussionist van het elektro-akoestische ensemble Brandt, Brauer, Frick lanceerde begin dit jaar zijn eerste soloalbum. Het ambitieuze en oorspronkelijke idee omeen plaat met enkel bekkens te produceren liet hij uiteindelijk varen. The Eternal Something groeide uit tot een volwaardig 

en bezwerend ambient album met drums, keys, gitaar en trombone. Het altijd kritische Pitchfork beloonde zijn werk met 7.6, en prees Brandt vanwege zijn talent 

om dance en klassieke muziek aan elkaar te verbinden. 

https://youtu.be/ZCOIMVwAjfI 

Meer...Minder

Brendan Faegre

Drummer, componist en bandleider Brendan Faegre werd geboren in Amerika maar studeerde in Den Haag af aan het Koninklijk Conservatorium. Hij maakt werken waarin hijalle invloeden waarmee hij is opgegroeid met elkaar verbindt. Rock en jazz-drums, maar ook klassieke en zelfs Hindoestaanse 

muziek vindt een weg in zijn werk. Speciaal voor Cross-linx creëert de Amerikaan een geheel nieuw stuk waarin hij drums en analoge synthesizers combineert met bezwerende soundscapes.  

https://youtu.be/xhk_bpgVXms 

Meer...Minder

Alistair Sung

De uit Sydney afkomstige cellist Alistair Sung isookeen van de leden van het ensemble Stargaze. Voor zijn solowerk laat hij zich inspireren door de verhouding tussen mens enmachine: over de steeds groter wordende rol van technologie in onze samenleving. Het gemak van technologie, maar ook onze afhankelijkheid ervan is onderwerp van zijn set: detweestrijd hoorbaar makend door het klassieke cello geluid te combineren met eenelektronische versie van zichzelf. Sung speelt muziek van o.a. Son Lux, Daniel Wohl en Michael Gordon. 

https://youtu.be/-R1ddvCFf90 

Meer...Minder
Bestel nu Cross-linx
Tips!
Bekijk programma

Kassa: 053 – 485 85 00
Bereikbaar: ma. t/m za. 12.00 - 17.00 uur. Ook voor het annuleren van kaarten kunt u met onze kassa bellen

Cookies op de Wilminktheater website

Wilminktheater maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u onze site optimaal kunt gebruiken. Meer informatie

Akkoord
De voorstelling is verwijderd uit uw favorieten
Fout bij bijwerken van uw favorieten
De voorstelling is toegevoegd aan uw favorieten.
Bekijk favorieten
Mijn favorieten
Stuur naar jezelf
Stuur naar een vriend
De vragen die zijn aangegeven met een * zijn verplicht.
Je favorieten zijn verstuurd naar 
Ophalen resultaten.....
Favorieten zijn leeg