Een verrassende Onewomanshow van Mirjam Giphart

Herstellen doe je niet alleen Mirjam Giphart

10,-

Herstellen doe je niet alleenEen verrassende Onewomanshow van Mirjam Giphart

In samenwerking met: Samen Sterk Zonder Stigma, Herstel Kompas o.l.v. Ahmet Türkmen  & Anti Stigma Café o.l.v. Jeroen Kloet

Na afloop van de voorstelling van Mirjam Giphart zal Jeroen Kloet, psychiater, ervaringsdeskundige en oprichter van het Anti Stigma Café, in de foyer van De Kleine Willem zijn eigen verhaal vertellen en anderen interviewen. Daarnaast zijn er verschillende instanties aanwezig om meer informatie te verschaffen over het onderwerp psychische kwetsbaarheid.

Stel je voor: een leven dat als een film aan je voorbijtrekt. Beeld je in: pech, geluk, verbinding, eenzaamheid, psychische kwetsbaarheid en gezond verstand. En welke rol heb jij als toeschouwer? Een verbeeldende voorstelling met publieksinteractie, gebaseerd op haar eigen levens/herstelverhaal. 'Herstellen doe je niet alleen’ is tot stand gekomen met steun van Samen Sterk zonder Stigma.

Mirjam Giphart

Mirjam Giphart is geschoold ervaringsdeskundige GGz en werkzaam bij Pameijer Rotterdam, daarnaast is ze (trainings-)actrice, ambassadeur bij Samen Sterk zonder Stigma, KOPP kind, moeder en oma. Mirjam: Mijn zelfbeeld is veel negatiever dan hoe anderen op mij reageren en mij zien. Toen ik opgenomen was vond ik het heel erg dat ik, slecht mens, wel bezoek kreeg en al die arme medepatiënten niet. Dat gaf mij kracht, om voor mezelf op te komen en ook voor die anderen op te staan. Tweede is dat ik altijd hoor(de) dat men zich bij mij geen psychische aandoening kan voorstellen. Aan de hand van de “mooie plaatjes die zo vals getuigen van een fijne jeugd” (vrij naar Lennart Nijgh) wil ik laten zien dat mij, jou, iedereen het kan overkomen. Een vast onderdeel zal “kom maar op met je vooroordelen” zijn, zoals ik dat nu tijdens al mijn presentaties, gastcolleges en workshops doe. Daarmee verbreek ik direct de zogenaamde vierde wand om een verbinding met mijn publiek te maken.

Niet alleen

Herstellen doe je niet alleen, een gevleugelde uitdrukking in de wereld van GGz-ervaringsdeskundigen en herstelondersteunende zorg.  Want zij weten allemaal dat je anderen nodig hebt om weer onder de mensen te durven komen, dat praten over je nare gedachten en een arm om je schouders je al een beetje beter kunnen laten voelen. En het helpt je ook als je hoort dat je niet alleen bent en dat er hoop is op beterschap, al zit je in een diep dal. Een voorstelling maken doe je ook niet alleen, dat geldt zelfs voor een One-woman-show. En daar waar een hard feit is dat 42 procent van alle inwoners van ons land ooit zelf te maken krijgt met een psychische aandoening, daar is het ook een feit dat mensen met een psychische aandoening net als iedereen mensen met talenten zijn. Allen die bij de productie van deze voorstelling betrokken zijn, weten uit eigen ervaring hoe het is om te leven voorbij een psychische aandoening. Ze zijn niet hun aandoening en weten wat persoonlijk herstel betekent. Ze weten ook wat de invloed van stigma daarop is.

Tegelijkertijd zijn autonomie en eigen regie belangrijke pijlers van het persoonlijk herstel van de actrice. Zij wil het graag "zelf doen" en heeft dan ook ervaren dat zij het best met haar makke leven kan, als zij zelf kan bepalen hoe ze dat kan doen. En eigenlijk is ze ook best bang voor anderen: afwijzing, verlatingsangst en kritiek brengen haar gemakkelijk in onbalans.

Hoe leef je dan verder, als je weet dat je ook zo afhankelijk bent van anderen? In "Herstellen doe je niet alleen - OneWomanShow" komt dit allemaal bij elkaar. "Troost me als ik ben gestruikeld, maar laat het me verder zelf doen" 

Stigma

Onderzoek wijst uit dat 70% van de mensen met een psychische aandoening vooroordelen of discriminatie ervaren. Tweederde van deze mensen, stopt met activiteiten en zwijgt over problemen uit angst voor stigma. Stigma en zelfstigma belemmeren herstel, en maakt dat mensen hulp vermijden. Veel mensen ervaren stigma als zwaarder dan de aandoening zelf. Het wordt ook wel de tweede ziekte genoemd. 

Samen Sterk zonder Stigma werkt aan een samenleving waarin psychische problematiek bespreekbaar is. Samen met onze ambassadeurssupporters en alle betrokkenen werken we aan bewustwording van stigma en de impact ervan. We geven we handvatten voor een gelijkwaardige, diverse en menselijke  samenleving.

Meer...Minder
Bestel nu Herstellen doe je niet alleen
Tips!
Bekijk programma

Kassa: 053 – 485 85 00
Bereikbaar: ma. t/m za. 12.00 - 17.00 uur. Ook voor het annuleren van kaarten kunt u met onze kassa bellen

Cookies op de Wilminktheater website

Wilminktheater maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u onze site optimaal kunt gebruiken. Meer informatie

Akkoord
De voorstelling is verwijderd uit uw favorieten
Fout bij bijwerken van uw favorieten
De voorstelling is toegevoegd aan uw favorieten.
Bekijk favorieten
Mijn favorieten
Stuur naar jezelf
Stuur naar een vriend
De vragen die zijn aangegeven met een * zijn verplicht.
Je favorieten zijn verstuurd naar 
Ophalen resultaten.....
Favorieten zijn leeg