Nederlands Kamerkoor - Anoniem anno 1300 Voorprogramma: Capella Gudula (14:00 uur)

27,50

Nederlands Kamerkoor - Anoniem anno 1300 Voorprogramma: Capella Gudula (14:00 uur)

Het Nederlands Kamerkoor keert sinds lange tijd weer terug naar de Middeleeuwen. En dat kan uiteraard het beste met oude muziekspecialist Paul Van Nevel. Hij verzamelde stukken uit de Engelse polyfonie van de veertiende eeuw.

Van geen enkel stuk op het programma is de componist bekend. Deze anonieme Engelse componisten bieden een groot contrast met hun collega’s op het Europese vasteland: die waren juist erg zelfbewust. De composities spreken van een grote veelzijdigheid en originaliteit. De Engelse componisten maakten gebruik van technieken die op het vasteland onbekend waren, en vermengden wereldse melodieën met Latijnse sacrale teksten. Het heeft een verrassende schoonheid als resultaat.

Nederlands Kamerkoor, onder leiding van dirigent Paul Van Nevel 

Voorprogramma 14:00 uur
Capella Gudula

Programma 14:30 uur
Victime Paschali laudes Paassequentia à 3
Stella maris illustrans omnia cantilena à 3
Virgo salvavit hominem gymel à 2 & 3
Sumer is icumen in / Pes: Sing cuccu cà 4
Exulta Syon / Exulta Syon filia / Exulta Syon filia iam noli flere / En ai je bien trouvé quadruple motet
En Albion de fluus environen ballade à 3 voor Edward III
Candens crescit lilium / Candens lilium columbina dubbelmotet à 4
Dou way Robin / Veni mater gracie motet à 2
Twee misdelen: a. Kyrie Cuthberthe prece à 3, b. Sanctus à 3
Mater ora filium sequentia à 3

Meer...Minder

Het Nederlands Kamerkoor brengt oudemuziekprogramma onder leiding van Paul Van Nevel

Het Nederlands Kamerkoor toert vanaf 21 oktober met het programma Anoniem Anno 1300. Een programma van Engelse polyfonie uit de veertiende eeuw, met enkel werken van anonieme componisten. Anoniem Anno 1300 is samengesteld en wordt gedirigeerd door het Vlaamse genie Paul Van Nevel, oudemuziekspecialist en eregastdirigent van het Nederlands Kamerkoor.

Engelse polyfonie in de veertiende eeuw
Van geen enkel stuk op het programma is de componist bekend. Paul Van Nevel: "Zowel in Frankrijk als in Italië waren de mannen achter de composities niet alleen bekend, maar ook geëerd. Denk bijvoorbeeld aan Guillaume de Machaut en Francesco Landini. Maar in Engeland waren de componisten nog de nederige, anonieme middeleeuwse dienaars van een hogere kunst."

De composities getuigen – hoe kan het ook anders – van een grote veelzijdigheid en originaliteit. De Engelse componisten maakten gebruik van technieken die op het vasteland onbekend waren, en vermengden wereldse melodieën met Latijnse sacrale teksten.

Eregastdirigent Paul Van Nevel
Het Nederlands Kamerkoor en Paul Van Nevel werken al lange tijd samen. Van Nevel is sinds 30 jaar gastdirigent bij het Nederlands Kamerkoor en sinds 2005 eregastdirigent. Zijn zoektocht naar onbekende werken resulteert in de ontdekking van vergeten schatten uit de oude muziek.

Over Paul Van Nevel
Paul Van Nevel is artistiek directeur van het Huelgas Ensemble, dat hij in 1971 oprichtte. Bij het Nederlands Kamerkoor is hij al 30 jaar gastdirigent. Daarnaast was Paul Van Nevel gastdocent aan het Conservatorium van Amsterdam, de Musikhochschule Hannover en het Centre de Musique Ancienne de Genève. Paul Van Nevel ontving diverse onderscheidingen waaronder de Prix in Honorem van de Académie Charles Cros (1994), de Choc de l'année van Le monde de la Musique en diverse andere internationale prijzen. Ook zijn opnames werden veelvuldig bekroond. Ga naar de complete biografie.

Over het Nederlands Kamerkoor
Het Nederlands Kamerkoor behoort al 80 jaar tot de wereldtop. Het staat vanaf het prille begin bekend om zijn avontuurlijke en vernieuwende koers: met het uitzetten van opdrachten aan grote componisten en jong talent, met de ontwikkeling van nieuwe vormen, en met spannende samenwerkingen. Het koor wordt geroemd door critici in binnen- en buitenland: “Het Nederlands Kamerkoor blijkt voor de koormuziek wat het Concertgebouworkest is voor de orkestmuziek: een toonaangevend topensemble”, aldus de Volkskrant (2016). Sinds 2015 is Peter Dijkstra chef-dirigent van het koor. Ga naar de complete biografie.

Meer...Minder
Bestel nu Nederlands Kamerkoor - Anoniem anno 1300
Tips!
Bekijk programma

Kassa: 053 – 485 85 00
Bereikbaar: ma. t/m za. 12.00 - 17.00 uur. Ook voor het annuleren van kaarten kunt u met onze kassa bellen

Cookies op de Wilminktheater website

Wilminktheater maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u onze site optimaal kunt gebruiken. Meer informatie

Akkoord
De voorstelling is verwijderd uit uw favorieten
Fout bij bijwerken van uw favorieten
De voorstelling is toegevoegd aan uw favorieten.
Bekijk favorieten
Mijn favorieten
Stuur naar jezelf
Stuur naar een vriend
De vragen die zijn aangegeven met een * zijn verplicht.
Je favorieten zijn verstuurd naar 
Ophalen resultaten.....
Favorieten zijn leeg