Brief aan mijn dochter Abdelkader Benali & Lavinia Meijer

22,50
Abdelkader Benali en Lavinia Meijer - Brief aan mijn dochter

Brief aan mijn dochterAbdelkader Benali & Lavinia Meijer

Auteur Abdelkader Benali en harpiste Lavinia Meijer brengen literatuur en muziek samen in ‘Brief aan mijn dochter’, gebaseerd op Benali’s gelijknamige autobiografische roman. Hij schrijft zijn dochter een brief en probeert zo de wereld waarin zij geboren zal worden te duiden. Harpiste Lavinia Meijer vult hem muzikaal aan en vertelt haar eigen, bijzondere verhaal over adoptie en de zoektocht naar muzikale en menselijke erkenning.

In deze samenwerking komen verschillende werelden samen. Om hun ontroerende verhaal over afkomst en identiteit te vertellen, reizen de hoofdpersonen door tijd en ruimte, van Tanger in Marokko tot Seoul in Zuid-Korea. De reis omspant generaties en culturen. De worsteling om je te verzoenen met je afkomst levert uiteindelijk een spannende muzikale en literaire confrontatie op waarbij beide kunstenaars zichzelf volledig geven. Door hun fascinerende samenspel ontstaat er een nieuwe theatervorm die prikkelt en ontroert.

tekst: Abdelkader Benali | compositie: Lavinia Meijer | regie: Espen Hjort | spel: Abdelkader Benali, Lavinia Meijer en Christiaan Saris

Meer...Minder

Brief aan mijn dochter

Literatuur en muziek samen in het theater

NPO - Tijd voor Max

Nooit Meer Slapen - Radio 1

recensies

“Hun zoektocht naar identiteit is bijzonder actueel”

“Benali’s sterke podium présence” 

“Zij speelt fantastisch harp”

“Christiaan Saris (…) een ware klanktovenaar, die het betoog van Benali en Meijer treffend muzikaal illustreert.”

“Evocatieve muziek van Meijer en Saris”

‘Benali en Meijer zijn geboren vertellers, in woord en in muziek.’

‘Expressief, vriendelijk, integer en oprecht werd de luisteraar in de twee levens gezogen.’

‘het ijzersterke en sensitieve spel van Meijer’

‘Een avond om stil van te worden’

Meer...Minder

★★★☆☆ MUZIEKTHEATER

2 OKTOBER 2017 - DE KLEINE KOMEDIE, AMSTERDAM - SPEELLIJSTKRUISENDE LEVENSVERHALEN VAN ABDELKADER BENALI EN LAVINIA MEIJERDoor Thea Derks gepubliceerd 3 oktober 2017

Abdelkader Benali staat achter Lavinia Meijer. Ondanks zijn kleine gestalte torent hij een kop boven haar uit. Zij heeft net ontdekt dat haar Koreaanse vader haar ter adoptie heeft aangeboden zonder dat haar moeder hiervan wist. Hoe dan en waarom, wil zij weten.

Bars en vol zelfrechtvaardiging antwoordt hij. Hij moest haar alleen opvoeden, omdat zijn vrouw ging studeren in de stad. Dat was in hun cultuur een schande, daarom verbood hij haar ooit nog haar dochter te zien. Waar komt dan die handtekening vandaan op het adoptieformulier? Die is gezet door een nicht, die ‘mooi kon schrijven’.

Het is een van de weinige momenten waarop de verhalen van Benali en Meijer elkaar kruisen in de voorstelling Brief aan mijn dochter. De schrijver kwam op zijn vierde vanuit Marokko naar Nederland met zijn familie, de harpiste werd op haar tweede geadopteerd door een Nederlands echtpaar. In deze tijden van aanhoudende vluchtelingenstromen is hun zoektocht naar identiteit bijzonder actueel.

Afgezien van een tafel, een harp en een batterij slagwerk, is het podium leeg. Benali komt alleen op. Energiek beent hij naar voren en zegt dat hij een aantal vragen gaat beantwoorden. Waarom hij zo goed Nederlands spreekt bijvoorbeeld. Nou, hij woont hier al sinds zijn vierde. Wat zou hij geworden zijn als hij niet gekozen had voor het schrijverschap? Crimineel natuurlijk! Een gegeneerd lachje golft door de zaal. Wanneer gaat hij terug naar Marokko? Alleen op vakantie, zo blijkt. Hij krijgt de lachers opnieuw op zijn hand met het beeld van een Marokkaan in een Kip Caravan.

Benali neemt achter de tafel plaats, om een brief te schrijven aan zijn nog ongeboren dochter. Een stapeltje boeken ligt klaar om gesigneerd te worden: ‘Vrouwen baren, schrijvers signeren’, zegt hij met een olijke grijns. Dan komt Lavinia Meijer op, een koffertje in haar hand.

Ook zij beantwoordt vragen die haar geregeld gesteld worden. Nee, ze ziet er inderdaad niet Nederlands uit, ze komt oorspronkelijk uit Korea. Of dat niet moeilijk is? ‘Ach, dan zeg ik altijd maar: het is een lang verhaal.’ Ondertussen pakt ze cd’s uit die ze straks zal gaan signeren, een mooie parallel met de boeken van Benali.

Hierna loopt ze naar haar harp en speelt tinkelende loopjes, doorsneden met stevig gebeuk op de lage snaren. Ondertussen ontlokt slagwerker Christiaan Saris ruisende geluiden aan een ocean drum, een met balletjes gevulde lijsttrommel. Hij zal zich tijdens de anderhalf uur durende voorstelling ontpoppen tot een ware klanktovenaar, die het betoog van Benali en Meijer treffend muzikaal illustreert.

Die delen, grotendeels onafhankelijk van elkaar, hun levensverhaal. Benali vertelt over zijn conservatieve vader, die zijn moeder aan huis gekluisterd hield en hem afranselde met een broekriem. In de brief aan zijn dochter noemt hij zijn kind-in-wording ‘mijn kompas’; hij hoopt niet zo’n bruut te worden als zijn eigen verwekker.

We volgen hem op de weg naar zijn geliefde, die pas na veel moeite zwanger wordt, en leven mee met zijn angst om de aanstaande bevalling. Op het moment suprême gilt hij het samen met Meijer uit, terwijl zij woest op de snaren ramt en hij – als een barende moeder – kracht zet tegen haar instrument. Na deze orgie van klank constateert hij droogjes: ‘Daar ben je!’

Meijer vertelt hoe ze als tweejarige door haar vader werd achtergelaten bij het kindertehuis, maar in Nederland liefdevol ontvangen werd door haar adoptiefouders. In haar harpklasje treft ze enkel blonde meisjes, met namen als Anne

Meer...Minder

Abdelkader Benali wil gezien worden, maar ook onzichtbaar zijn - De Kanttekening

Bestel nu Brief aan mijn dochter
Tips!
Bekijk programma

Kassa: 053 – 485 85 00
Bereikbaar: ma. t/m za. 12.00 - 17.00 uur. Ook voor het annuleren van kaarten kunt u met onze kassa bellen

Cookies op de Wilminktheater website

Wilminktheater maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u onze site optimaal kunt gebruiken. Meer informatie

Akkoord
De voorstelling is verwijderd uit uw favorieten
Fout bij bijwerken van uw favorieten
De voorstelling is toegevoegd aan uw favorieten.
Bekijk favorieten
Mijn favorieten
Stuur naar jezelf
Stuur naar een vriend
De vragen die zijn aangegeven met een * zijn verplicht.
Je favorieten zijn verstuurd naar 
Ophalen resultaten.....
Favorieten zijn leeg