Een programma van pure schoonheid

Nederlands Kamerkoor - Miserere Voorprogramma: Arte Vocale (14:00 uur)

27,50

Nederlands Kamerkoor - MiserereEen programma van pure schoonheid

Stel je voor: een stuk van zo’n mystieke schoonheid, dat de kapel waar het wordt uitgevoerd de muziek voor geen goud wil delen. In een tijd zonder opnameapparatuur een kostbaar bezit. Totdat een veertienjarige jongen bijna 150 jaar later een dienst bijwoont, het stuk hoort, en het vervolgens thuis in één keer foutloos opschrijft. Die jongen? Wolfgang Amadeus Mozart. De kapel? De Sixtijnse Kapel. En het muziekstuk? Het Miserere van Allegri. Een bijna magisch stuk dat al eeuwenlang de gemoederen bezighoudt.

Het Nederlands Kamerkoor voert het stuk uit samen met Scarlatti's Stabat Mater en een Miserere van James MacMillan . Een programma van pure schoonheid.

Lees hier een artikel over Miserere in Luister 


Nederlands Kamerkoor, Peter Dijkstra chef-dirigent

Voorprogramma 14:00 uur

Arte Vocale

Programma 14:30

Gregorio Allegri Miserere mei, Deus
Domenico Scarlatti Stabat Mater
Carlo Gesualdo Responsoriae
Giacinto Scelsi Tre Canti Sacri
James MacMillan Miserere

Meer...Minder

Religieuze werken van Allegri, Scarlatti en MacMillan

Chef-dirigent Peter Dijkstra stelde voor het Nederlands Kamerkoor het programma Miserere samen: een concert dat begint én eindigt met een toonzetting van Psalm 51. Tegenover het meest bekende Miserere van Gregorio Allegri staat de psalmzetting van de Schotse componist James MacMillan. Naast beide Misereres klinkt een geheel Italiaans koorprogramma, met onder andere het tienstemmige Stabat Mater van Domenico Scarlatti en de weinig uitgevoerde Tre Canti Sacri van Giacinto Scelsi. Het programma klinkt van 13 tot en met 22 april negen keer door heel Nederland.

 

''Het Miserere is gebaseerd op de tekst van psalm 51. Hierin toont de koning David berouw aan God omdat hij is vreemdgegaan. Die innige schuldbekentenis staat centraal in het Miserere'', aldus Dijkstra. Het Miserere van Allegri is een van de meest geliefde klassieke koorwerken en heeft een haast mythische geschiedenis. Het Vaticaan verbood het kopiëren van de compositie, waardoor het werk bijna anderhalve eeuw enkel in de Sixtijnse kapel klonk op Schortelwoensdag (de woensdag voor Pasen) en Goede Vrijdag. Totdat een veertienjarige jongen een dienst bijwoonde, verliefd werd op het werk en het vervolgens thuis in één keer foutloos noteerde: Wolfgang Amadeus Mozart.

Na Allegri's Miserere volgen andere Italiaanse koorwerken: het tienstemmige Stabat Matervan Domenico Scarlatti, enkele delen uit Carlo Gesualdo's Responsoriae en Giacinto Scelsi's uitdagende Tre Canti Sacri. Het concert eindigt met MacMillans Miserere, waarin verstilde momenten contrasteren met expressieve uitbarstingen.  Een voorprogramma bij ieder concert Als onderdeel van het educatietraject Zingen doe je samen! klinkt bij ieder concert uit de Miserere-tournee een voorprogramma van een lokaal amateurkoor. Zingen doe je samen!toert al meer dan vijf jaar succesvol langs amateurkoren door heel het land. De naam Zingen doe je samen! werd geboren tijdens het 75-jarig jubileum van het Nederlands Kamerkoor: met de befaamde ‘treinreis’ deed het koor 12 stations door het hele land aan, en zong daar samen met lokale amateurkoren. Sindsdien is Zingen doe je samen! uitgegroeid tot een succesvol educatietraject, waarbij amateurkoren coachings ontvangen door zangers van het Nederlands Kamerkoor, en vervolgens een voorprogramma kunnen verzorgen bij een concert bij hen in de buurt.

Meer...Minder

Over het Nederlands Kamerkoor

Het Nederlands Kamerkoor behoort al 80 jaar tot de wereldtop. Het staat vanaf het prille begin bekend om zijn avontuurlijke en vernieuwende koers: met het uitzetten van opdrachten aan grote componisten en jong talent, met de ontwikkeling van nieuwe vormen, en met spannende samenwerkingen. Het koor wordt geroemd door critici in binnen- en buitenland: “Het Nederlands Kamerkoor blijkt voor de koormuziek wat het Concertgebouworkest is voor de orkestmuziek: een toonaangevend topensemble”, aldus de Volkskrant (2016). Sinds 2015 is Peter Dijkstra chef-dirigent van het koor

Meer...Minder

Over Peter Dijkstra

Peter Dijkstra studeerde koordirectie, orkestdirectie en solozang aan de conservatoria van Den Haag, Köln en Stockholm en behaalde zijn diploma´s summa cum laude met onderscheiding. Tijdens zijn studie deed hij veel ervaring op met professionele ensembles. Zo was hij o.a. assistentdirigent van het Groot Omroepkoor in 2000-2001. Met de toekenning van de Kersjes-van de Groenekanbeurs voor jonge orkestdirigenten in 2002 en het winnen van de eerste prijs van de Eric Ericson Award 2003 in Stockholm werd zijn internationale carrière in gang gezet

Meer...Minder
Tips!
Bekijk programma

Kassa: 053 – 485 85 00
Bereikbaar: ma. t/m za. 12.00 - 17.00 uur. Ook voor het annuleren van kaarten kunt u met onze kassa bellen

Cookies op de Wilminktheater website

Wilminktheater maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u onze site optimaal kunt gebruiken. Meer informatie

Akkoord
De voorstelling is verwijderd uit uw favorieten
Fout bij bijwerken van uw favorieten
De voorstelling is toegevoegd aan uw favorieten.
Bekijk favorieten
Mijn favorieten
Stuur naar jezelf
Stuur naar een vriend
De vragen die zijn aangegeven met een * zijn verplicht.
Je favorieten zijn verstuurd naar 
Ophalen resultaten.....
Favorieten zijn leeg