Met teksten van Ilja Leonard Pfeijffer

La Superba Toneelgroep Maastricht

Al vanaf17,50
La Superba - Toneelgroep Maastricht

La SuperbaMet teksten van Ilja Leonard Pfeijffer

Artistiek leider Servé Hermans regisseert La Superba, Ilja Leonard Pfeijffers adembenemende lofzang op de stad Genua. Een muzikale voorstelling over migranten die op zoek zijn naar een mooier en beter leven in de stad van ratten en kerken, van dromers en gelukzoekers. De hoofdrollen worden gespeeld door Wim Opbrouck en Angela Schijf. De livemuziek is van Axl Peleman, Ron Reuman en Roeland Vandemoortele.

Een schrijver uit het Westen is neergestreken in Genua. Hopeloos verliefd is hij op het mooiste meisje van Genua dat werkt in de Bar met de Spiegels. Als hij op een avond een vrouwenbeen vindt, begint een lange tocht door de labyrintische stegen van de stad die een scala aan bewoners herbergt. De Afrikaanse rozenverkoper, de Senegalese illegaal, de schrijver uit het Westen, zelfs het mooiste meisje van Genua, er is één ding wat hen bindt. Allen hebben het onuitputtelijke verlangen naar een mooier en beter leven. En voor allen is dit verlangen een fantasie waar ze in verdwalen.

Servé Hermans is sinds januari 2015 samen met Michel Sluysmans artistiek leider van Toneelgroep Maastricht. Zij verankeren het gezelschap in het Limburgse land en richten van daaruit een blik op de veranderende wereld. Dit vertaalt zich in warme en muzikale voorstellingen over mensen met wie wij ons kunnen identificeren. Hermans is als regisseur maatschappelijk geëngageerd. Hij heeft een voorliefde voor voorstellingen met beeldende ensceneringen en veel acteurs. Muziek speelt een grote rol in al zijn producties. Voor Toneelgroep Maastricht regisseerde hij o.a. Othello, Eyes wide Shut en de publiekshit Pinkpop, een muzikaal liefdesverhaal. In seizoen 2017 speelde hij mee in Brieven uit Genua, in een regie van Michel Sluysmans.

Ilja Leonard Pfeijffer won met zijn roman La Superba de Libris Literatuurprijs 2014. In seizoen 2016- 2017 was zijn eerste toneelstuk voor Toneelgroep Maastricht, De advocaat, te zien in de theaters.  De veelgeprezen roman La Superba is door Jibbe Willems bewerkt voor toneel. Naast Wim Opbrouck en Angela Schijf spelen mee Daan van Dijsseldonk, Kendrick Etmon, Joke Emmers, Michel Sluysmans en Dries Vanhegen en afwisselend Melissiër Boobé, Mpho Pierreux, Ture Reuman en Lushyra Sint Jago.

tekst: Ilja Leonard Pfeijffer | bewerking: Jibbe Willems | regie: Servé Hermans | spel: Wim Opbrouck, Angela Schijf, Michel Sluysmans, Joke Emmers e.a. | muziek: Ron Reuman, Axl Peleman en Roeland Vandemoortele

De cast en band van La Superba waren te gast bij Van Gils & Gasten. 

Toneelgroep Maastricht presenteert La Superba

Lees hier een interview met Angela Schijf in Dagblad de Limburger

Lees hier een interview met Ilja Leonard Pfeijffer in De Volkskrant

Lees hier een stuk in Toneel

Lees hier een interview met Angela Schijf en Wim Opbrouck in Marie Claire

Meer...Minder

Een ode aan de fantasieën van geloof, hoop en liefde

Toneelgroep Maastricht - La Superba

Een ode aan de fantasieën van geloof, hoop en liefde 

Wim Opbrouck en Angela Schijf spelen de hoofdrollen in La Superba, Ilja Leonard Pfeijffers adembenemende lofzang op de stad Genua. Jibbe Willems bewerkt Pfeijffers veelgeprezen roman tot een weergaloze theatrale reis door de stad van ratten en kerken, van dromers en gelukzoekers. Een stad die haar geheimen enkel prijsgeeft aan hen die durven te verdwalen. Verrijkt met veel live-muziek uit Italiaanse opera’s wordt La Superba in de regie van artistiek leider Servé Hermans een ode aan de fantasieën van geloof, hoop en liefde.

Een schrijver uit het Westen, gespeeld door Wim Opbrouck, is neergestreken in Genua. Hopeloos verliefd is hij op het mooiste meisje van Genua (Angela Schijf), dat werkt in de Bar met de Spiegels. Als hij op een avond een vrouwenbeen vindt, begint een lange tocht door de labyrintische stegen van de stad die een scala aan bewoners herbergt. De aangespoelde Schotse alcoholist, de Marokkaanse rozenverkoper, de Senegalese illegaal, de schrijver uit het Westen, zelfs het mooiste meisje van Genua, er is één ding wat hen bindt. Allen hebben het onuitputtelijke verlangen naar een mooier en beter leven. En voor allen is dit verlangen een fantasie waar ze in verdwalen.

Ilja Leonard Pfeijffer won met zijn roman La Superba de Libris Literatuurprijs 2014. In seizoen 1617 was zijn eerste toneelstuk voor Toneelgroep Maastricht, De advocaat, te zien in de theaters. Jibbe Willems schreef eerder o.a. Pinkpop en Eyes wide shut voor het gezelschap. De live-muziek is van Axl Peleman, Roeland van De Moortele, Wim Opbrouck en staat onder leiding van Ron Reuman.

Meer...Minder

“La Superba is een muzikale, liefdevolle voorstelling over de falende mens”

Ilja Leonard Pfeijffers prachtboek La Superba vertalen naar toneel. Dat lijkt een onmogelijke opgave. Maar met acteurs Wim Opbrouck en Angela Schijf in de hoofdrol creëert Toneelgroep Maastricht een geheel eigen kunstwerk naast het boek. Artistiek leider Servé Hermans: “La Superba is een mooie, muzikale en liefdevolle voorstelling over het grote, actuele thema migratie. Het toneel staat vol schone, falende figuren die elk hun best doen om te integreren in de vieze, doch romantische stad Genua.”

  • De roman La Superba – winnaar van de Libris Literatuurprijs 2014 - is bewerkt door Jibbe Willems. Het verhaal gaat over de Nederlandse schrijver Leonardo (Wim Opbrouck). Zijn eigen platgetreden land van kortingskaarten en goed onderhouden asfalt beu, strijkt hij neer in het Italiaanse Genua. Hermans: “In die vieze stad van ratten en kerken, dromers en gelukzoekers, hoopt hij de inspiratie in het echte rauwe leven terug te vinden. Leonardo gaat zeer fanatiek te keer om te assimileren. In zijn dure, scherp gesneden pakken hoopt hij ware Italiaan onder de Italianen te worden. Ondanks dat hij de wetten van de Zuidelijke liefde nog niet kent, probeert hij het mooiste meisje van Genua (Angela Schijf) te versieren.”

Behalve het mooiste meisje van Genua ontmoet de schrijver allerlei kleurrijke migranten, die net als hij op zoek zijn naar geluk in de labyrintische, donkere naar pies stinkende stegen van de stad. Hermans: “De Marokkaanse rozenverkoper, een Senegalese bootvluchteling. Het zijn stuk voor stuk mooie, warme personages die jammerlijk falen in hun poging om een stap vooruit te komen in het leven. Ook Leonardo mislukt en valt uiteindelijk samen met de stad op een heel andere manier dan hij ooit kon vermoeden. Hij eindigt als travestiet en prostituee. Ach ja… in Italië zeggen ze dan zo mooi: ‘Het gaat zoals het moet gaan.’”

De Vlaamse acteur Wim Opbrouck is volgens Hermans de gedroomde vertolker van hoofdpersonage Leonardo. “Wim was lange tijd mijn baas bij NTGent; ik bewonder hem enorm. Hij is een ongelooflijk veelzijdig podiumkunstenaar die acteert, zingt, danst en beschikt over een groot stilistisch vermogen. In deze rol kan hij gulzig strooien met al zijn talent.”

Voor de vrouwelijke hoofdrol dacht Hermans gelijk aan Angela Schijf, bekend van onder meer Flikken Maastricht. “Angela speelt het mooiste meisje van Genua, maar ook een aantal van de andere vrouwen die voorbijkomen in het stuk. Zij heeft iets onaantastbaars en heel benaderbaars tegelijk. Angela is eigenlijk alle vrouwen in één persoon: moeder, echtgenote, harde werker en spannende sexy vrouw. Al deze rollen krijgt ze in dit toneelstuk te spelen.”

Grote tableaus met veel muziek en beeldende mise-en-scenes kenmerken het werk van Hermans waaronder Eyes Wide Shut en Pinkpop, een muzikaal liefdesverhaal. “In La Superba komt de stad tot leven door zijn kleurrijke bewoners, het labyrintisch decor van straten en bars waaruit voortdurend rauwe volksmuziek klinkt. Italia pop als Genti di mare en Felica wordt op een Nick Cave achtige manier vertaald door het Belgische gelegenheidstrio Axl Peleman, Ron Reuman en Roeland Vandemoortele. De muziek is de adem van de stad. In het hart van al die levendigheid zit Leonardo aan zijn terrastafel aan de Piazza delle Erbe.

Meer...Minder

Publieksreacties La Superba

“De titel herbergt reeds de kwalificatie die ik aan dit stuk geef: inderdaad super. Het spel, de acteurs, het decor, het been, de muziek, de muzikanten, de zang, het Italiaans, de travestieten, de humor etc. wat heb ik genoten! Een groot compliment aan de twee acteurs, Wim Opbrouck en Joke Emmers.”

 

“We waren erg onder de indruk van alles. De invloed van de opzwellende muziek die zo prachtig constant knap op de achtergrond aanwezig was. Maar vooral over het geweldige acteertalent van Angela Schijf… wat een talent. Dan de geweldige monoloog speels met publiek maar vooral boeiend en interessant om naar te kijken. Prachtig mooi en nogmaals indrukwekkende ervaring. Wat een talenten.”

 

“Gisteren heb ik de try out gezien. Prachtige productie, mooi toneelspel en sfeervolle muziek.”

 

“Zagen gisteravond de voorstelling La Superba van @TgMaastricht. Superbe acteurs, prachtige muziek, uitzonderlijke regie.”

 

“Geweldige vertolking door @TgMaastricht ❤️ Intens. Sensueel. Heftig. Prachtig!”

Meer...Minder

“De schrijver en mijn been vormen een gewaagde, erotische combinatie”

“Al vanaf de allereerste repetitie voelt La Superba als één grote, opwindende trip”, zegt Angela Schijf (38) over haar tournee met Toneelgroep Maastricht.  De Nederlands-Belgische actrice - bekend van tv-serie Flikken Maastricht – speelt de drie vrouwelijke hoofdpersonages in de veelbesproken theaterbewerking van Ilja Leonard Pfeijffers succesroman.

 

Het toneelstuk La Superba gaat over de schrijver Leonardo (Wim Opbrouck) die het aangeharkte Nederland achter zich laat om in het Italiaanse Genua opnieuw inspiratie te vinden in het echte, rauwe leven.

 

Angela: “Onder regie van Servé Hermans speel ik drie héél verschillende vrouwen die alleen bestaan bij de gratie van de schrijver zijn verbeelding. Deze vrouwen vertegenwoordigen samen alle belangrijke aspecten die elke vrouw in zich heeft. Het mooiste meisje van Genua staat voor het verlangen naar puurheid en échte, oprechte liefde. Schrijver Leonardo is stapelverliefd op haar. Maar intussen neukt hij de lege, vulgaire op seks beluste Monia. En dan is er het been, het meest ongrijpbare vrouwenpersonage waarmee het theaterstuk spectaculair opent net zoals het boek.”

 

Hoe speel je een been? “Ja, dat leek mij dus ook heel lastig”, lacht Angela. “Het ging vanzelf. Een been is heel vormelijk en fysiek. Dat was mijn ingang. Ik zit aan het been vast, maar dit lichaamsdeel gaat volledig zijn eigen weg. De rol heeft daardoor veel dans in zich. Ik groeide op als balletmeisje, tapdanste de hoofdrol in de musical 42nd Street dus danstaal zit in mijn lijf. Dat is wel zo prettig.”

 

“Mijn been verstaat de grote kunst van het verleiden en is van alle drie de personages het meest gewaagd aan Leonardo. Acteur Wim Opbrouck en het afgehakte vrouwenbeen vormen samen een schone, gewaagde, erotische combinatie die alleen in het theater werkt.” Schijf noemt Opbrouck een gul acteur. “Sexy en aantrekkelijk. Een beer van een man die ook heel lichtvoetig kan zijn.”

 

Bij het grote publiek is Angela Schijf bekend als Eva van Dongen uit de succesvolle televisieserie Flikken Maastricht. Ze speelde dragende rollen in de films Ik ook van jou, Van god los en Daglicht. Ze stond op het toneel in producties als Momenten van geluk, Glazen speelgoed en Kreutzersonate, als het verlangen maar stopt. “Op toneel voelt acteren heel puur, als een ambacht. Dat heb ik nodig. Na een reeks televisieopnames verlang ik ook echt naar het theater. Een groot verschil met televisie en film is dat je als acteur veel meer verantwoordelijkheid draagt. Bovendien ‘adem’ je met het publiek. Niets is zo fijn als de emoties en lach van mensen in de zaal voelen. Als je hoort dat ze een fijne avond hebben. Dat vind ik heel mooi.”

 

De actrice omschrijft La Superba als één groot fantasievol schouwspel dat de toeschouwer veel input geeft om de eigen verbeelding de vrije loop te laten. “La Superba stelt ook het grote actuele vluchtelingenvraagstuk aan de kaak. Zonder te oordelen. Genua herbergt veel gelukszoekers die vanuit verschrikkelijke omstandigheden in deze duistere, donkere stad hopen op een beter leven.  Schrijver Leonardo ontmoet er een rozenverkoper, een bootvluchteling. Maar verlangt als luxe migrant zelf ook naar een ander soort geluk. Zelfs het allermooiste meisje van Genua droomt van een beschaafder leven, samen met Leonardo in het Noorden. Dat maakt het stuk voor iedereen herkenbaar.”

Kenmerkend voor het werk van regisseur Hermans is dat hij gretig gebruik maakt van muziek. In La Superba komt de stad tot leven door rauwe volksmuziek die op een Nick Cave achtige manier wordt gespeeld. Angela Schijf zingt twee liedjes solo. “Ja, en daarmee ga ik absoluut buiten mijn comfort

Meer...Minder
Bestel nu La Superba
Tips!
Bekijk programma

Kassa: 053 – 485 85 00
Bereikbaar: ma. t/m za. 12.00 - 17.00 uur. Ook voor het annuleren van kaarten kunt u met onze kassa bellen

Cookies op de Wilminktheater website

Wilminktheater maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u onze site optimaal kunt gebruiken. Meer informatie

Akkoord
De voorstelling is verwijderd uit uw favorieten
Fout bij bijwerken van uw favorieten
De voorstelling is toegevoegd aan uw favorieten.
Bekijk favorieten
Mijn favorieten
Stuur naar jezelf
Stuur naar een vriend
De vragen die zijn aangegeven met een * zijn verplicht.
Je favorieten zijn verstuurd naar 
Ophalen resultaten.....
Favorieten zijn leeg