Ode aan regisseur Matthijs Rümke

Drie - Maas Theater en Dans / BonteHond

7,50
Trailer Drie (4+) - Maas theater en dans en BonteHond

Drie - Maas Theater en Dans / BonteHondOde aan regisseur Matthijs Rümke

De vierjarige drieling Jonas, Johan en Jacob loopt weg van huis. De oudste is zeventien dagen te vroeg geboren, heeft een paar ‘losse draadjes’ in zijn hoofd en moet naar een speciale school. De broertjes willen bij elkaar blijven en uit protest gaan ze op reis naar oom Kees in Groningen, waar ze vast met z’n drieën mogen wonen. Onderweg beleven ze het ene avontuur na het andere. Ze kibbelen, hebben honger, vechten met koeienvlaaien en missen hun ouders. Een theatervoorstelling over de bijzondere onderlinge band van broers en over anders zijn.

Drie is een ode aan de in 2015 overleden regisseur Matthijs Rümke (o.a. Theater Artemis, Het Zuidelijk Toneel). Rümke maakte de voorstelling in 2002 bij Theater Artemis en speelde zelf ook mee. 

Let op: bij deze voorstelling blijft het balkon gesloten  

Makers
Tekst: Bodil de la Parra
Regie: Dorien Folkers
Spel: Ayrton Fraenk, Niek van der Horst, Freek Nieuwdorp
Concept: Matthijs Rümke
Dramaturgie (2002): Carel Alphenaar
Dramaturgie remake (2018): Judith Faas
Coproductie: Maas theater en dans / BonteHond

Mini-TheaterAtelier

Mini-TheaterAtelier gratis bij te boeken! 


Lees hier een mooie recensie over de voorstelling

Meer...Minder

NRC Handelsblad in 2002

“Eenvoudig, vertederend en perfect in balans. Een juweeltje.” 

Meer...Minder

★★★★ Theaterkrant.

“Drie is een pareltje. (…) Ze schakelen intuïtief, timen hun tekst magisch met elkaar en de muziek. En dan ontstaat er iets zeldzaams. Iets meeslepends dat recht het hart ingaat”

Meer...Minder

Theater- en musicalnieuws.

''Een spannend avontuur dat boeit van begin tot eind. (…) Perfecte timing, komisch talent, mimiek en samenspel maken van Drie een bijzondere voorstelling” 

Meer...Minder

I love theater (♥♥♥♥en een half)

“Het is en blijft actueel en indrukwekkend om naar te kijken. (…) Deze ode aan Matthijs Rümke is er één om u tegen te zeggen.”

Meer...Minder

Olivette

“We hebben het ontzettend naar ons zin gehad. De duur voor de voorstelling is ideaal: 40-45 minuten. Voor kleine kinderen goed vol te houden. De voorstelling zelf is leuk en op een grappige manier uitgevoerd. ''

Meer...Minder

DE MAGIE VAN DRIE

In de theatervoorstelling Drie (4+) loopt de vierjarige drieling Jonas, Johan en Jacob weg van huis. De oudste is zeventien dagen te vroeg geboren en moet naar een speciale school. De broertjes willen bij elkaar blijven en gaan uit protest op reis naar oom Kees in Groningen. Onderweg beleven ze het ene avontuur na het andere. Vanaf 17 februari 2018 toeren Maas theater en dans en BonteHond door Nederland en België met deze voorstelling voor kleuters over anders zijn en de bijzondere band van broers. De voorstelling werd in 2001 geschreven door Bodil de la Parra en geregisseerd door Matthijs Rümke. Dorien Folkers regisseert de remake van Drie.

Muziek maken met taal

Drie is een eerbetoon aan de in 2015 overleden regisseur Matthijs Rümke. Folkers: “Toen hij de voorstelling maakte in 2001 was ik al enorm fan. Qua vorm is het een hele bijzondere voorstelling, want Matthijs benaderde taal als muziek; hij kon muziek maken met woorden en zinnen. De prachtige tekst van Bodil de la Parra nodigde daar ook echt toe uit. De woorden zijn heel precies gekozen en met de muzikale bewerking van Mathijs had ik als het ware een partituur. Je voelt goed wanneer het werkt en wanneer niet. Als de acteurs de voorstelling spelen met gevoel voor de muziek (van Debussy), met gevoel voor de taal, en met hun eigen verbeelding, dan is het magisch. Het is een kwestie van timing, maar ook van blijven luisteren naar wat de ander zegt en dan reageren, in het moment zijn. Dat is voor kleuters sowieso erg belangrijk, want die zijn altijd heel erg in het moment.”

 

Anders zijn

In de voorstelling moet één van de drie broertjes naar een speciale school vanwege de ‘losse draadjes’ in zijn hoofd. Folkers: “Dat Jonas anders is dan de andere twee broertjes is voor hen helemaal geen issue. Hij is gewoon een broer, heeft af en toe een aanval. Dan stop je er een pil in en gaat het wel weer over. De enorme solidariteit van de drie broertjes onderling, de veerkracht en lichtheid waarmee die zware dingen besproken worden vind ik fijn. Ook de vraag over hoe we met kinderen omgaan die niet zo goed mee kunnen in het ‘reguliere onderwijs vind ik interessant. Kinderen krijgen tegenwoordig zo snel een label. Maar ik denk niet dat ze daar altijd beter van worden. Het label troebleert vaak het goed kijken naar wat ze wel kunnen en wat hun kwaliteiten zijn. Voor de broers in  Drie is Jonas wel anders, maar ook gewoon Jonas: eerlijk, trots en optimistisch. Als je echt kijkt valt er te leren van de kinderen die het net anders doen dan we gewend  zijn. Jonas is daar een mooi voorbeeld van.”

 

Toen en nu                                            

In 17 jaar is er vrij weinig veranderd aan de voorstelling. Folkers: “De cassettespeler is een iPhone geworden, en Dames en Heren is veranderd in Geachte reizigers, een klein grapje. En er wordt iets minder geslapen. Dat zou voor de kleuter van nu, die wordt blootgesteld aan zoveel beelden per seconde, net te langzaam zijn. Verder is alles hetzelfde. De verbeelding is nog steeds het belangrijkst. Ik vind het bijzonder als je met een simpele opzet heel veel kan oproepen. Er zijn alleen drie acteurs op stoelen en je maakt het hele avontuur in je verbeelding me hen mee..”

Meer...Minder
Bestel nu Drie - Maas Theater en Dans / BonteHond
Tips!
Bekijk programma

Kassa: 053 – 485 85 00
Bereikbaar: ma. t/m za. 12.00 - 17.00 uur. Ook voor het annuleren van kaarten kunt u met onze kassa bellen

Cookies op de Wilminktheater website

Wilminktheater maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u onze site optimaal kunt gebruiken. Meer informatie

Akkoord
De voorstelling is verwijderd uit uw favorieten
Fout bij bijwerken van uw favorieten
De voorstelling is toegevoegd aan uw favorieten.
Bekijk favorieten
Mijn favorieten
Stuur naar jezelf
Stuur naar een vriend
De vragen die zijn aangegeven met een * zijn verplicht.
Je favorieten zijn verstuurd naar 
Ophalen resultaten.....
Favorieten zijn leeg