Met Hans Croisset en Romana Vrede, winnaars Louis d'Or 2017

De Oresteia Het Nationale Theater

Al vanaf17,50
Teaser De Oresteia

De Oresteia Met Hans Croisset en Romana Vrede, winnaars Louis d'Or 2017

Het Nationale Theater brengt elk seizoen een klassieker uit de toneelgeschiedenis. Dit jaar is dat dé oertekst van het westerse toneel: de Oresteia van Aeschylos uit 460 voor Christus. Verwacht geen klassieke enscenering, maar laat u prikkelen door een brisante hedendaagse bewerking van Theu Boermans.

Trump, Putin, Erdogan – de sterke leider is wereldwijd in opmars en stelt de democratische rechtsstaat van binnenuit op de proef. Het bedrijfsleven en de (social) media oefenen een steeds grotere invloed uit op het beleid. Jaren geleden verworven burgerrechten voor homo’s en minderheden staan opeens weer ter discussie. Deze ontwikkelingen zijn voor Theu Boermans aanleiding voor een gedachte-experiment. Hoe zou de wereld er over vijf of tien jaar uit kunnen zien? In zijn Oresteia schetst Theu Boermans een wereld waarin de ‘clash of civilizations’ zojuist heeft plaatsgevonden: de oorlog tussen Oost en West is gestreden, dictator Agamemnon komt zegevierend thuis. Maar daar heeft zijn vrouw Klytaimnestra ter ere van zijn glorieuze thuiskomst een bloedstollende verrassing voor hem voorbereid, die zij hem onder het toeziend oog van hun kinderen toedient.

De Oresteia laat zien wat er gebeurt als een vrouw in verzet komt tegen de barbarij die onze beschaving ondermijnt.

regie: Theu Boermans
met: Bram Coopmans, Hannah Hoekstra, Vincent Linthorst, Anniek Pheifer, Bram Suijker, Romana Vrede e.a.

Toneelprijswinnaars

HANS CROISET – Louis d’Or 2017 (beste mannelijke dragende rol)
voor zijn rol in De Vader van Senf Theaterpartners i.s.m. Kik Productions
Lees meer
De jury: “Een koningsrol, tot op de millimeter perfect geacteerd, die diep in het hart treft.”
Lees hier het juryrapport 

ROMANA VREDE – Theo d’Or 2017 (beste vrouwelijke dragende rol)
voor haar rol in RACE van Het Nationale Theater
Lees meer
De jury: “Superieur als Susan. IJzersterke aanwezigheid met een groot verhaal.”
Lees hier het juryrapport

Meer...Minder

de eeuwige strijd tussen man en vrouw

De Oresteia gaat op zaterdag 7 april in première in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Het Nationale Theater brengt elk seizoen een klassieker uit de toneelgeschiedenis. Dit jaar is dat de Oresteia van Aischylos uit 460 voor Christus. “Naast Hamlet moet iedereen één keer in zijn leven de Oresteia hebben gezien. Dit stuk ligt aan de basis van het westerse toneel”, zegt regisseur Theu Boermans.

In deze oertekst van de westerse beschaving staat de machtsverhouding tussen mannen en vrouwen centraal. Naast de overgang van de barbaarse bloedwraak naar de rechtsspraak in het democratische Athene markeert Aischylos ook de afschaffing van het matriarchaat en de instelling van een patriarchaat in onze westerse cultuur. Aan de hand van een familiedrama waarin opeenvolgende generaties met elkaar verbonden zijn door een keten van moord en wraak, zien we hoe de mannen hun machtspositie verankeren en de vrouwen daartegen vechten.

Vrouwenrechten weer onder druk
Regisseur Theu Boermans: “Met types als Trump, Poetin en Erdogan aan de macht staan de moeizaam verworven vrouwenrechten weer onder druk. Wat na tweehonderd jaar strijd vanzelfsprekend leek te zijn, de gelijkheid van man en vrouw, blijkt uiterst fragiel. Daarom is het belangrijk dat dit stuk – in een prachtige hertaling van Ted Hughes - nu gespeeld wordt. Het toont de basis van het man-vrouw conflict.”

Het verhaal
Om voor zijn oorlog tegen Troje gunstige wind af te dwingen, offert Agamemnon zijn eigen dochter aan de goden. Uit wraak wordt hij bij thuiskomst door zijn vrouw Klytaimnestra vermoord. Enkele jaren later wreekt hun zoon Orestes zijn vader en vermoordt zijn moeder. Om aan deze eindeloze bloedwraak een einde te maken, wordt een rechtbank ingesteld. De eerste in de geschiedenis. Daar draait het om de vraag: Is de moord op de vader en echtgenoot gerechtvaardigder dan de moord op de moeder? En waarom?

‘Vuurwerk op het podium’
Een formidabele cast zorgt voor vuurwerk op het podium. Anniek Pheifer neemt de rol van Klytaimnestra voor haar rekening en Bram Coopmans speelt haar man Agamemnon. Bram Suijker en Hannah Hoekstra spelen hun kinderen Orestes en Elektra. Vincent Linthorst speelt Klytaimnestra’s minnaar Aigisthos. Romana Vrede - die vorig jaar voor haar rol in Race de belangrijkste toneelprijs van Nederland heeft gewonnen, de Theo d’Or – speelt Kassandra. Hans Croiset – die de tegenhanger, de Louis d’Or, won voor zijn dragende rol in De Vader – speelt met Barbara Pouwels, Yamill Jones en Nazanin Taheri het koor (het volk).

Meer...Minder

NRC Handelsblad

''Anniek Pheifers rol is groots, de hele tragedie door.''

''De Oresteia krijgt vleugels.''

Meer...Minder

Gooi- en Eemlander en Haarlems Dagblad

''Theu Boermans maakt van dit stuk vooral een indrukwekkend kijkspel, een genot voor het oog, met een keur aan spelers die stuk voor stuk excelleren.''


''Uitstekende cast!''

''Indrukkend kijkspel een genot voor het oog''

Meer...Minder

Volkskrant

''Hans Croiset heeft een fraaie dictie en tekstbehandeling''

''Anniek Pheifer die de grauwsluier vervangt door furieus toneelspel en een aangrijpende waanzinscène.''

''Prachtig te zien hoe Bram Suijker als Orestes en Hannah Hoekstra als Elektra hun gramschap zullen inlossen.''

Meer...Minder

Theaterkrant

''Hans Croiset als oude man uit het koor begint heel overtuigend het verhaal. Ik vond de jonge Yamil Jones een verrassing als moegestreden soldaat en Hannah Hoekstra opvallend als een heel jonge en onzekere Elektra en een nuchtere Pallas Athene.''

''Het mooiste beeld was voor mij Orestes (Bram Suijker) die zich aanvlijt tegen zijn moeder Klytaimnestra (Anniek Pheifer). Hij heeft aangekondigd haar te zullen doden, maar heeft daarbij toch haar steun en troost nodig. In dat beeld komen de contradicties samen van het verhaal en ook van deze voorstelling.''

Meer...Minder
Bestel nu De Oresteia
Tips!
Bekijk programma

Kassa: 053 – 485 85 00
Bereikbaar: ma. t/m za. 12.00 - 17.00 uur. Ook voor het annuleren van kaarten kunt u met onze kassa bellen

Cookies op de Wilminktheater website

Wilminktheater maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u onze site optimaal kunt gebruiken. Meer informatie

Akkoord
De voorstelling is verwijderd uit uw favorieten
Fout bij bijwerken van uw favorieten
De voorstelling is toegevoegd aan uw favorieten.
Bekijk favorieten
Mijn favorieten
Stuur naar jezelf
Stuur naar een vriend
De vragen die zijn aangegeven met een * zijn verplicht.
Je favorieten zijn verstuurd naar 
Ophalen resultaten.....
Favorieten zijn leeg