La Traviata - Première Nederlandse Reisopera

Zaterdag 30 september 2017, 19:30 uur
La Traviata - Première

We kunnen ons nu nauwelijks meer voorstellen hoe verontwaardigd er werd gereageerd toen Verdi het levensverhaal van de prostituee Violetta Valéry als uitgangspunt nam voor een opera. Het thema van de gevallen vrouw die haar liefde moet opgeven en die sterft aan tuberculose, werd niet gezien als een respectabel onderwerp voor een theaterstuk. Maar Verdi was vastbesloten. Hij had immers ook een persoonlijke band met het verhaal. Hij leefde ongehuwd samen met een voormalige operazangeres wier levensloop niet bepaald als 'smetteloos' te boek stond. La Traviata kan worden gezien als een antwoord van de componist op de geruchten en roddels, maar Verdi's artistieke ambities reikten verder. Hij zag het onderwerp als een probleem van zijn tijd en vatte het dan ook meer op als een moralistische parabel dan als een realistisch drama. Het thema van de vrouw die van de weg is geraakt (want dat betekent tra viata) kreeg in zijn opera een diepgaande en veel omvattende interpretatie die ook vandaag de dag niemand onberoerd kan laten.

 

Team en cast

 • Dirigent                              Ilyich Rivas
 • Regie                                 Floris Visser
 • Decor- en Kostuums         Dieuweke van Reij
 • Lichtontwerp                      Alex Brok
 • Choreografie                     Pim Veulings
 • Violetta Valéry                   Urška Arlič Gololičič
 • Alfredo Germont               Jesus Garcia
 • Giorgio Germont               Anthony Michaels-Moore
 • Flora Bervoix                     Hanna-Liisa Kirchin
 • Annina                               Fiona Kimm
 • Gastone de Létorières      Christian Darmsgaard   
 • Baron Douphol                  Eddie Wade
 • Marquis d'Obigny              Wiebe-Pier Cnossen
 • Dr Grenvil                          Paolo Battaglia
 • Orkest                               Het Gelders Orkest
 • Koor                                  Consensus Vocalis 


Achtergronden bij de productie

Vanaf 1847 verbleef Verdi jaarlijks voor een langere periode in Parijs en daar maakte hij kennis met de roman La dame aux camélias van Alexandre Dumas junior. Het boek vertelt het levensverhaal van de op 23-jarige leeftijd aan tuberculose gestorven Alphonsine Plessis, die onder de naam Marie Duplessis in Parijs als luxe-prostituee een bliksemcarrière had gemaakt. We kunnen ons nu nauwelijks meer voorstellen hoeveel stof dit thema deed opwaaien en hoe verontwaardigd er werd gereageerd toen Verdi het verhaal als uitgangspunt nam voor een opera.

Het verhaal

In La traviata wordt de welgestelde prostituee Violetta Valéry, die lijdt aan tuberculose, voorgesteld aan de jonge Alfredo Germont, die zegt dat hij van haar houdt. Voor hem geeft Violetta haar leven als demi-mondaine op en zij gaat met hem samenwonen. Op een zekere dag krijgt Violetta bezoek van vader Germont die haar verzoekt de relatie met zijn zoon te beëindigen, omdat deze een huwelijk van zijn dochter in gevaar zou kunnen brengen. Zij doet wat van haar gevraagd wordt. Alfredo keert zich woedend van haar af maar komt tot inkeer wanneer hij verneemt welk offer Violetta heeft gebracht. Samen met zijn vader bezoekt hij Violetta, maar het is te laat. Zij overlijdt in hun bijzijn.

Het alom tegenwoordige walsritme vormt de muzikale sleutel tot deze opera. De populaire gezelschapsdans vormde de soundscape van het Parijs van die jaren. In de opera geeft het uitdrukking aan de onstilbare behoefte aan vertier van de klanten van de in pracht en praal levende prostituee. De wals staat echter ook symbool voor het verlangen naar pure en oprechte liefde waarvan Violetta al sinds haar kindertijd droomt.

Verdi had ook een persoonlijke band met het centrale gegeven van het verhaal. Hij leefde ongehuwd samen met de voormalige operazangeres Giuseppina Strepponi, wier levensloop niet bepaald als 'smetteloos' te boek stond. Zelfs in Parijs moest de componist zich de kleinburgerlijke kletspraat over zijn relatie laten welgevallen. La traviata kan worden gezien als een antwoord van de componist op de geruchten en roddels, maar Verdi's artistieke ambities reikten veel verder. Hij zag het onderwerp als een probleem van zijn tijd en vatte het dan ook meer op als een moralistische parabel dan als een realistisch drama. Het thema van de vrouw die van de weg is geraakt (want dat betekent tra viata) kreeg in zijn opera een diepgaande en veel omvattende interpretatie die ook vandaag de dag niemand onberoerd kan laten.

Een interview met Nicolas Mansfield door Twente Life is hier te lezen.

Column Nicolas Mansfield

Naar het leven

De Nederlandse Reisopera is één van de huisgezelschappen van Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede. Voortaan zitten we ook letterlijk onder hetzelfde dak, nu onze kantoren naar het Wilminktheater zijn verhuisd. Wij bereiden met genot en inspiratie onze producties voor in een omgeving met uitmuntende faciliteiten. Waar de sfeer er één is van ambitie, en geloof in het belang van cultuur. 

De jonge Nederlandse regisseur Floris Visser komt terug bij de Reis om een nieuwe productie van Verdi's kaskraker La traviata te regisseren. Nadat zijn vertaling van Glucks Orphée et Eurydice' van het Jaar' werd in 2015, belooft dit opnieuw een zeer bijzondere productie te worden. Ook omdat Ilych Rivas, een 24-jarige (!) dirigent uit Venezuela zijn debuut maakt bij de Reisopera, met het Gelders Orkest in de orkestbak.

Daarna presenteren wij een minder bekende barokopera: Siroe, re di Persia (Siroe, Koning van Persia) van Johann Adolph Hasse. Wie van spectaculaire zang houdt mag dit avontuur niet missen. Regisseur van deze productie is Jakob Peeters-Messer. Jakob was regisseur van onze Tristan und Isolde (Richard Wagner) in 2013. Prachtige projecties van eigentijdse beelden gaan hand in hand met de muziek uit 1733. De wereldberoemde Griekse dirigent George Petrou zal het Orkest van het Oosten dirigeren. 

Met Richard Wagners Der fliegende Holländer ronden we het seizoen af. De ideale 'instap\ Wagner-opera, ook vanwege de relatief korte duur van 2,5 uur. Geregisseerd door de Brit Paul Carr en gedirigeerd door de Franse dirigent Benjamin Levy, met in de orkestbak het Noord Nederlands Orkest. Ik verzeker u: als je Wagner in je leven toelaat, is dat leven nooit meer hetzelfde.

Sowieso kan je leven veranderen. Daarvan ben ik overtuigd. Ook in seizoen 2017-2018 hebben wij maar één doel: ons publiek raken met onze opera's. Want zonder u geen opera!

Nicolas Mansfield
Directeur Nederlandse Reisopera

Wellicht ook interessant voor u?
Programma overzicht

Kassa: 053 – 485 85 00
Bereikbaar: ma. t/m za. 12.00 - 17.00 uur. Ook voor het annuleren van kaarten kunt u met onze kassa bellen

Cookies op de Wilminktheater website

Wilminktheater maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u onze site optimaal kunt gebruiken. Meer informatie

Akkoord
U bent nog niet ingelogd

Om een voorstelling aan uw wensenlijst toe te voegen moet u eerst ingelogd zijn.

Ja, ik wil inloggen
De voorstelling is toegevoegd aan uw wensenlijst
De voorstelling is verwijderd uit uw wensenlijst
Fout bij bijwerken van uw wensenlijst