Theaterconcert nav De Vier Jaargetijden

Vivaldi Code Rood Esther Apituley presenteert

15,-
Esther Apituley - Razend | Podium Witteman

Vivaldi Code RoodTheaterconcert nav De Vier Jaargetijden

Geïnspireerd op verschillende werken van Vivaldi ontwikkelde altvioliste Esther Apituley samen met regisseur en schrijver Ko van den Bosch Vivaldi Code Rood, een theaterconcert naar aanleiding van De Vier Jaargetijden van Vivaldi. In de tijd van Vivaldi klopten de seizoenen nog. Er waren Winters, Zomers, Lentes en Herfsten. Vivaldi Code Rood gaat uit van het tegenovergestelde idee: seizoenen zijn niet meer wat ze geweest zijn. Er wordt gespeeld met het klimaat, de verandering van hoge en lage druk, van regen en zonneschijn, van bliksem en ondraaglijke hitte. Zoals het weer, zoals ons humeur, zoals het leven. Niet doorsnee, maar extreem. 

‘De wereld van klassieke muziek heeft een traditie, is geschoold en serieus. Musici worden geacht precies te spelen wat de componist heeft opgeschreven. Binnen de lijntjes. Een groter contrast met de absurd humoristische teksten van Ko van den Bosch kun je je niet voorstellen. Voor mij een uitdaging om met zijn gedachtengoed aan het werk te gaan. Ik zoek altijd naar contrast en wil graag grenzen verleggen. Samen met Ko wil ik de ruwheid en de humor integreren met een traditionele discipline. Uitdagender kan bijna niet.’, aldus Esther Apituley.

Vivaldi Code Rood is geschreven voor twee actrices,  de twee weervrouwen, en zeven musici. Beide weervrouwen zijn gevangen in het format van “de weervrouw”, door middel van het bruggetje wordt hun voorspelling van de toekomst, het weer van de komende week, gekoppeld aan wat er die dag gebeurd is. Het verschil tussen de weervrouwen is dat de een het over grote geo-politieke dingen wil hebben, terwijl de ander eerder reageert op wat haar vandaag nu weer is overkomen. Dus het persoonlijke tegenover het globale. Beiden worden geformuleerd in termen van het weer.

Omdat Apituley de extremen in de muziek van Vivaldi wil opzoeken, is het hoog en het laag sterk vertegenwoordigd en kiest zij voor de volgende bezetting: viool, altviool/viool, cello, contrabas, basklarinet/bassax, accordeon, slagwerk. De hoge violen die de kwinkslag en de virtuositeit weergeven, de cello, bas en basklarinet/bassax die het fundament van de harmonie neerzetten. Het slagwerk, de hartslag van de muziek, zal het ritme en de swing van de muziek benadrukken. De accordeon versterkt de algehele harmonie en kan ook solo spelen.

Deze voorstelling werpt een nieuwe blik op de componist Vivaldi, en reflecteert op onze tijd. Maurice Horsthuis, componist en altviolist, begrijpt hoeveel kleuren en techniek een strijkinstrument in zich heeft. Horsthuis is bij uitstek een componist die op een speelse manier met Vivaldi kan omgaan. Lichtvoetig, geestig en ook ontroerend. Hij gebruikt thema’s uit o.a. De Vier Jaargetijden en maakt daar nieuwe composities van om het passend te maken voor het theater. 

Cast 
Annelinde Bruijs (actrice) - Charlie Chan Dagelet (actrice) - Ko van den Bosch (toneeltekst en regie) - Pol Eggermont (dramaturgie) - Maurice Horsthuis (compositie en arrangementen)
Een ensemble van Nederlandse top-musici waaronder: 
Esther Apituley - altviool, Jacobien Rozemond - viool, Renee Bekkers - accordeon, Jurjen de Roest - contrabas
Ook doet er een koor mee bij deze voorstelling, dit is Toonkunstkoor Enschede.
Club Guy & Roni begeleiden de choreografiëen van de twee actrices en de bewegingsfrases van de muzikanten.

Credits
muziek: Antonio Vivaldi, Maurice Horsthuis | artistieke leiding: Esther Apituley

regie & script: Ko van den Bosch  spel: Annelinde Bruijs (zang) , Charlie Chan Dagelet (cello, zang) | musici: Esther Apituley (altviool, viool, spel), Jacobien Rozemond (viool) , Renee Bekkers (accordeon), Jurjen de Roest (bas) | kostuum: Carin Eilers | decor: Elsemarijn Bruijs | techniek & licht: Natasja Giebels | zakelijk & marketing: Tamara Keasberry | verkoop: De Zee Theaterproducties

De cast van Vivaldi Code Rood was begin maart te gast bij Podium Witteman

Meer...Minder

Een absurd, ongemakkelijk theaterconcert

Vivaldi is bekend van De Vier Jaargetijden, maar de seizoenen zijn niet meer wat ze waren. Het klimaat is in de war. Zo ook de twee jonge weervrouwen (Annelinde Bruijs en Charlie Chan Dagelet) in deze muzikale voorstelling die, zoals we dat kennen van het journaal, het weer voorspellen in isobaren, hoge en lage drukgebieden. Door de teksten (Ko van den Bosch) van de ene weervrouw sijpelt echter haar mentale geestesgesteldheid en bij de ander, het leed van de wereld dat zij zich aantrekt. Vier topmusici zetten hun mentale zoektocht kracht bij. Een speciale rol is weggelegd voor een plaatselijk jeugdorkest en koor.

Vivaldi Code Rood is de tweede in een reeks van theater-concerten rondom de Grote Componisten. De eerste was het succesvolle Bach & Bleekwater. 

Credits:
muziek: Antonio Vivaldi, Maurice Horsthuis | artistieke leiding: Esther Apituley

regie & script: Ko van den Bosch  spel: Annelinde Bruijs (zang) , Charlie Chan Dagelet (cello, zang) | musici: Esther Apituley (altviool, viool, spel), Jacobien Rozemond (viool) , Renee Bekkers (accordeon), Jurjen de Roest (bas) | kostuum: Carin Eilers | decor: Elsemarijn Bruijs | techniek & licht: Natasja Giebels | zakelijk & marketing: Tamara Keasberry | verkoop: De Zee Theaterproducties

Meer...Minder

NRC Next****

"... Vivaldi Code Rood is een ervaring van de bovenste plank. Dat is dankzij het idee om Vivaldi's evergreen De vier jaargetijden te kruisen met de actuele thematiek van klimaatverandering. Het resultaat is een collage van sketches en muziek, die vertolkt wordt door de indrukwekkende cast van multitalenten."

Meer...Minder
Bestel nu Vivaldi Code Rood
Tips!
Bekijk programma

Kassa: 053 – 485 85 00
Bereikbaar: ma. t/m za. 12.00 - 17.00 uur. Ook voor het annuleren van kaarten kunt u met onze kassa bellen

Cookies op de Wilminktheater website

Wilminktheater maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u onze site optimaal kunt gebruiken. Meer informatie

Akkoord
De voorstelling is verwijderd uit uw favorieten
Fout bij bijwerken van uw favorieten
De voorstelling is toegevoegd aan uw favorieten.
Bekijk favorieten
Mijn favorieten
Stuur naar jezelf
Stuur naar een vriend
De vragen die zijn aangegeven met een * zijn verplicht.
Je favorieten zijn verstuurd naar 
Ophalen resultaten.....
Favorieten zijn leeg