Lust for Life Danstheater Aya

19,50

Lust for Life Danstheater Aya

Het beeld van vrouwen met een eeuwige jeugd is waanzin. Een beeld waaraan geen enkele vrouw kan voldoen. Met het intreden van de grijze haren wordt zij samen met al haar levenslust en het opgedane inzicht, naar een grijs gebied verbannen. De vrouwen in Lust for life worden getekend door licht- en schoonheid, chaos en overgave. Vrouwen die hebben ervaren dat het leven schuurt en die zich niets meer wijs laten maken. En dat op Internationale Vrouwendag! 

In Lust for life  laten ze hun stem horen, rauw en zacht tegelijkertijd, intens, zoekend en troostend. Zij laten hun lichamen zien, waar de tijd aan heeft gezeten, gezandstraald door het leven. Wies Bloemen gaat met tien professionele 55+ danseressen en actrices op onderzoek, naar de kracht en de levenslust van ouder wordende vrouwen. Lust for life is een ode vol passie, toewijding, tederheid, onzekerheid en humor.

“Schitterend verbeeld. Met overgave, met emotionerende kracht, met ontwapenende kwetsbaarheid en met humor ook.” Dansmagazine

“Gerijpte lijven stijgen boven zichzelf uit in poëtische dans.” Parool

"Ik was vanmiddag geraakt door de mooie, sterke vrouwen van AYA tijdens het stuk Lust for life, de levenskracht, moed en mooie energie raakte niet alleen mij aan het daverende applaus te horen na afloop." Silvia Yigit, bezoeker Karavaan Festival 2018

 Mia Spil

 Trudie Lute:
Trudie Lute studeerde in 1984 af aan Opleiding Mime van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Zij werkt als mimespeelster en actrice bij uiteenlopende gezelschappen en onder diverse regisseurs in voornamelijk ad hoc producties in het experimentele theatercircuit en in de kleine zalen.

Daarnaast regisseert zij bij diverse professionele theatergezelschappen uiteenlopende voorstellingen waarbij de nadruk ligt op het lichtvoetig onder de aandacht brengen van maatschappelijk geëngageerde onderwerpen en waarbij het klein menselijk drama zich afspeelt tegen de achtergrond van groter werelds leed.

Lute is sinds 1987 als docent werkzaam op verschillende theatervakopleidingen en in het amateurcircuit als docente spel/beweging en theater maken. Van 1994 tot 2005 werkte zij bij Golden Palace en ontving met dit theatergezelschap de VSCD Mimeprijs voor de voorstelling ‘De Buikspreekster’. Haar voorstelling Van Jonge Mensen, de dingen die nog komen werd door de Leeuwarder Courant uitgeroepen tot beste voorstelling van het Oerolfestival 2012. In 2014 voltooide zij haar studie aan de Scriptacademy te Amsterdam. Trudie speelt tevens bij de organisatie CareClowns die zich inzet voor mensen met dementie.

 Sandra Macrander
Sandra Macrander volgde aan het eind van de jaren tachtig, aansluitend op haar studie psychologie, de mime-opleiding aan de Theaterschool in Amsterdam. Ze maakte een aantal kleinschalige voorstellingen, en speelde en zong in producties van anderen, zoals bij Rob Hauser en Mimegroep Space. Op zoek naar meer bestaanszekerheid heeft zij hierna tien jaar parttime in de Jeugdbescherming gewerkt. Daarnaast presenteerde Sandra als regisseur bij verschillende amateurtoneelgroepen voorstellingen van goede kwaliteit. Dat doe ze nog steeds, zoals recent een muziektheaterproject met het Asko Kamerkoor, waarvoor Macrander een choreografie ontwierp en uitvoerde.

Vocale muziek beoefent Sandra tot op de dag van vandaag, onder andere met haar eigen Zanzaretta Quintet, dat gespecialiseerd is in Renaissancemuziek.

 Ida Stamhuis
Ida Stamhuis is haar leven lang geïnspireerd door dat wat mensen letterlijk en figuurlijk beweegt. Na haar Theaterschool opleiding Moderne Dans was ze werkzaam als danser in diverse producties. Haar laatste voorstelling was AYA in 1991. Als trainer, therapeut en coach werkt zij vanuit haar eigen Trainingsbureau Ziezo. Ook is zij vaak te vinden bij de boerderij in Frankrijk waar zij mensen een heerlijke plek biedt om (weer) op te laden.

Ze geniet ervan mensen te ondersteunen in het ontdekken van hun zelfvertrouwen en levenslust. De door haar ontwikkelde methodiek staat beschreven in haar boek Zelfvertrouwen en Levenslust. Haar warm kloppend dansershart voelt zich enthousiast betrokken om mensen via dans te raken en in beweging te brengen. Door nu mee te dansen in de voorstelling Lust for life is de cirkel rond.Ida Stamhuis is haar leven lang geïnspireerd door dat wat mensen letterlijk en figuurlijk beweegt. Na haar Theaterschool opleiding Moderne Dans was ze werkzaam als danser in diverse producties. Haar laatste voorstelling was AYA in 1991. Als trainer, therapeut en coach werkt zij vanuit haar eigen Trainingsbureau Ziezo. Ook is zij vaak te vinden bij de boerderij in Frankrijk waar zij mensen een heerlijke plek biedt om (weer) op te laden.

Ze geniet ervan mensen te ondersteunen in het ontdekken van hun zelfvertrouwen en levenslust. De door haar ontwikkelde methodiek staat beschreven in haar boek Zelfvertrouwen en Levenslust. Haar warm kloppend dansershart voelt zich enthousiast betrokken om mensen via dans te raken en in beweging te brengen. Door nu mee te dansen in de voorstelling Lust for life is de cirkel rond.

 Andrea Fiege 
Andrea Fiege volgde haar opleiding aan de acteursopleiding van de Arnhemse Toneelschool.
Zij was medeoprichtster van Theaterwerkplaats Consigne 8 en werkte als regisseur bij Theater Teneeter.

 Farida Nabibaks
Farida Nabibaks werd geboren in Suriname, studeerde af aan de Scapino Dansacademie in Amsterdam, tegenwoordig de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK). Na producties in het moderne circuit speelde ze in 1995, als voorloper op haar werk van dit moment, de vrouwelijke hoofdrol in Faya, een Nederlands/Surinaamse musical die zich afspeelt in het (net onafhankelijke) Suriname van de jaren 70.

In 2011 is Farida ook afgestudeerd als filosoof aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Ze is tegenwoordig actief als performer, choreograaf, beeldend kunstenaar en filosoof. Ze werkt zowel met dansers als met acteurs in bewegingstheater. Op dit moment doet Farida solo performances (Sporen van Tijd/Traces of Time en Aards/Earthly) en creëert ze nieuw werk waarin bewustwording van onbewuste sporen van ons koloniaal verleden in de hedendaagse maatschappij centraal staat.

 Ellen Peters
Ellen Peters heeft haar dansopleiding gevolgd aan de European School of Jazz-Dance onder leiding van Benjamin Feliksdal. Als danseres (en later ook als actrice) heeft ze veel voor televisie en in het theater gewerkt. Ellen is tevens afgestudeerd dramadocent 1ste graad en regie aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht.

Na een aantal jaren als dramadocent gewerkt te hebben voor o.a. de Amsterdamse jeugdteJAterschool (Ajts), is zij met haar gezin vertrokken naar Frankrijk. Aldaar heeft zij een theaterschool (Théâtre Horus) opgericht en voorstellingen op locatie gemaakt met jongeren en volwassenen. Daarnaast heeft zij ook bewegingslessen gegeven aan kinderen met een autistisch spectrum.

Na 10 jaar in Frankrijk  te hebben gewoond, keerde zij terug naar Nederland en is zij verder gegaan als bewegingsdocent bij de Ajts. De afgelopen 6 jaar werkt zij tevens als dramadocent op het Berlagelyceum.

Dansen is voor Ellen belangrijk gebleven, het heeft haar nooit echt losgelaten en zal als een rode draad door haar leven blijven lopen.

 Carolien Dokter
Carolien Dokter werd opgeleid als danser aan Codarts in Rotterdam en studeerde vervolgens in 1980 een jaar mime in Parijs bij Monsieur Le Coq. Dokter was 25 jaar lang zelf actief op het toneel als danser, performer en choreograaf. Haar interessegebied is het fysiektheater dat grenzen naast zich neerlegt en de interdisciplinaire samenwerking opzoekt. Projecten van haar hand zijn onder andere Stelling (1993) met o.a. Ton Lutegrink, dansfilm Meissie Meissie (NPO, 2002, met Kees Hin) en Dustbin Blues (2014), een fotoserie i.s.m. componist Wouter van Bemmel over hoe muziek de perceptie van het beeld beïnvloedt.

Momenteel is zij aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht verbonden als bewegingsdocente/coach. Daarnaast is Carolien actief als zelfstandig fotografe en adviseur/coach. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan, en ze begon het dansen te missen. De overgave, het overgeven aan de dans, de verbinding zoeken met de muziek, met elkaar. Wies Bloemen daagde haar uit, en ze gaf zich over.

 Brigitte Defaix
Brigitte Defaix is sinds 1984 professioneel mime/bewegingsactrice. Van straattheater naar locatie- en landschapstheater, van multicultureel naar community art. Nog altijd heeft ze veel energie en is ze zeer beweeglijk; lastig, wanneer je veel wilt doen! Ze is een doener, een praktisch en creatief type, een echte theatervrouw; daar ligt haar kracht en die zet ze met alle liefde in.

Zoals ze het zelf zegt: “Ik heb een tragikomisch talent naast mijn bewegingskwaliteiten en houdt ervan om flink te lachen. Over het algemeen ben ik een harde en serieuze werker zowel als speelster en als maakster. Deze voorstelling zal ongetwijfeld een knaller worden want er staan doorgewinterde theaterdieren in de piste. Van allerlei pluimage en lekker gek zonder of met gekende barrières, veel ervaring en met name zichzelf. Vrouwen die al een groot deel hebben geleefd, die al door allerlei fases heen zijn gegaan.

 Martine van Ditzhuyzen 
Martine van Ditzhuyzen is in Frankrijk geboren en woont al meer dan 30 jaar in Nederland. Na een korte mime opleiding in Parijs studeerde zij af als theatermaker in 1994 aan de Utrechtse Hogeschool voor de Kunsten. Daarna speelde Martine als fysieke actrice en de laatste 10 jaar als poppenspeler bij onder anderen het Waterhuis, Virga Lipman, TG Winterberg, Theater de Winter en Golden Palace. Zij zingt bij de Genetic Choir Amsterdam waarin zangimprovisatie en instant compositie worden onderzocht tijdens site-specific performances. In 2015 haalde zij haar Master Theaterwetenschap aan de Utrechtse Universiteit. Sindsdien specialiseert zij zich als dramaturg in beeldend fysiek theater waarin objecten naast acteurs een grote rol vervullen. Sinds januari 2014 is zij hoofdredacteur van het blad de Wereld van het Poppenspel.

Concept & regie: Wies Bloemen |  Advies: Monique Masselink |  Dans & spel: Andrea Fiege, Brigitte Defaix, Carolien Dokter, Ellen Peters, Farida Nabibaks, Ida Stamhuis, Martine van Ditzhuyzen, Mia Spil, Sandra Macrander, Trudie Lute | Dramaturgie: Katja Hieminga | Decor en licht: Erik van Raalte

Meer...Minder
Bestel nu Lust for Life
Tips!
Bekijk programma

Kassa: 053 – 485 85 00
Bereikbaar: ma. t/m za. 12.00 - 17.00 uur. Ook voor het annuleren van kaarten kunt u met onze kassa bellen

Cookies op de Wilminktheater website

Wilminktheater maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u onze site optimaal kunt gebruiken. Meer informatie

Cookies accepteren
Instellingen aanpassen
De voorstelling is verwijderd uit uw favorieten
Fout bij bijwerken van uw favorieten
De voorstelling is toegevoegd aan uw favorieten.
Bekijk favorieten
Mijn favorieten
Stuur naar jezelf
Stuur naar een vriend
De vragen die zijn aangegeven met een * zijn verplicht.
Je favorieten zijn verstuurd naar 
Ophalen resultaten.....
Favorieten zijn leeg