Het verzet stopt nooit: première van Het Verzet Kraakt

Het Verzet Kraakt - De grootste bankroof aller tijden Wilminktheater Enschede & Theaterhotel Almelo

Vrijdag 22 september 2017, 17:00 uur
Het Verzet Kraakt - De grootste bankroof aller tijden

Wilminktheater Enschede en Theaterhotel Almelo produceren ‘Het Verzet Kraakt’

‘Het Verzet Kraakt, de grootste bankroof aller tijden’ is de eerste productie die door deze twee Twentse theaters wordt geproduceerd. Het Verzet Kraakt ligt ten grondslag aan het historische oorlogsverhaal dat zich in Almelo afspeelde in de jaren ’40. Dat is één van de redenen waarom het stuk wordt opgevoerd in Almelo. Overigens gaat het stuk veel verder dan de poorten van deze stad en daarom wordt het landelijk op de kaart gezet. Het Verzet Kraakt vindt plaats op het Indiëterrein in Almelo van eind augustus t/m midden september. Wilminktheater Enschede en Theaterhotel Almelo streven in de toekomst naar een uitvoerige samenwerking om producties als deze te realiseren. 

Het laatste oorlogsjaar. Nederland zucht onder het Duitse bewind. De NS staakt om het vervoer naar het westen plat te leggen en de bezetter te saboteren. Het verzet komt in actie om deze staking te financieren. Op 15 november 1944 overvallen verzetsstrijders een filiaal van de Nederlandsche Bank in Almelo. De buit: 46,1 miljoen gulden. Een recordbedrag tot op de dag van vandaag. Van dit verhaal wordt in september dit jaar een groots theaterspektakel in Almelo opgevoerd. 

Oorlog een jongensboek?

Het verhaal over de grootste bankroof aller tijden lijkt misschien een jongensboek, maar oorlog is nooit een jongensboek. Want ,  ook al lukt de overval, een paar weken later hebben de Duitsers het geld weer terug. Een deel van de verzetsmannen wordt opgepakt en sterft in de kampen. Slechts een enkeling overleeft de oorlog.

‘Het Verzet Kraakt’ wil de persoonlijke verhalen achter de bankoverval vertellen. Waarom deden  jonge mannen en vrouwen tussen de 20 en 30 jaar dit? Wat dreef ze? En wat betekent dit anno 2017 voor familie en nabestaanden? De verhalen worden in 2017 verteld door middel van zes tentoonstellingen en een groots theaterspektakel. Verder komt er in 2019 een speelfilm uit over deze geschiedenis.

Uniek locatietheater

Er worden zo’n 20 voorstellingen voor 1250 personen per avond opgevoerd. Op een rangeerterrein naast het station is de entree van de voorstelling. U loopt via dit (oude) station over een brug naar de andere kant van het kanaal. Daar neemt iedereen plaats aan lange tafels en gaan daar met elkaar eten en drinken in een grote voormalige fabriekshal van Ten Cate (het Indiëterrein). Het theaterspektakel zelf speelt zich buiten af. Op een grote overdekte tribune met comfortabele kuipstoelen horen, zien en beleven de bezoekers hier het grootse theaterspektakel.

Kaarten voor de voorstelling, inclusief eten en drinken kosten € 49,95 p.p. Als u met 10 personen komt, kunt u een tafel reserveren. Meer informatie over het project? Kijk op de website van Het Verzet Kraakt 

De bankroof verbroederd. Trouw 30/8 2017

Klaterend applaus voor indrukwekkend en onderhoudend Het Verzet Kraakt. TC Tubantia 30/8 2017

Reportage Aavisie Generale + eerste voorstelling 29/8:

Foto's van het Verzet Kraakt

Bekijk foto's van Het Verzet Kraakt via de Twentse Foto Site

Eerste voorstelling Het Verzet Kraakt in Almelo: als bezoeker meteen in decor

ALMELO - Zo'n negenhonderd bezoekers wandelden dinsdag in de namiddag onder de stralende nazomerzon naar het Indiëterrein in Almelo voor de eerste voorstelling van Het Verzet Kraakt, het theaterspektakel op locatie over de grootste bankroof op 15 november 1944 in de Twentse stad.

De overval vormde, met een spectaculaire buit van ruim 46 miljoen gulden afkomstig uit de aan de Wierdensestraat 27 gevestigde De Nederlandsche Bank, destijds onderdeel van de spoorwegstaking tegen de Duitse bezetter. Met het door Twentse verzetsstrijders buitgemaakte geld moest de staking worden beskostigd

Bezoeker waant zich in oorlogsjaren

De bezoekers stappen in Almelo vrijwel onmiddellijk in een decor dat doet denken aan de oorlogsjaren 1940-'45. Zo klinkt de muziek van Glenn Miller, maken ze kennis met de Blauwe Engel, de trein die als monumentaal decorstuk op een afgesloten rangeerterrein op het station van Almelo staat te pronken. Daarna wordt een passende en smaakvolle oorlogsmaaltijd met soep met brandnetels, een runderstoofpotje, een aardappelstamppot en een vla-flip als toetje genuttigd, alvorens een voorstelling van een uur en drie kwartier het verhaal van de bankroof vertelt. Een destijds geruchtmakende overval die slaagt en toch ook op tragisch mislukt: veel van de dappere daders en de ruim 46 miljoen gulden vallen al snel in handen van de Duitsers.

Het Verzet Kraakt is daarmee een heldenverhaal met slechte afloop; een ode aan hen die opstonden tegen de Duitsers. Vrijdag is de officiële première. De theaterproductie loopt tot en met 23 september. Dertien voorstellingen zijn met 1.300 bezoekers al uitverkocht.

Lees hier het volledige artikel op tubantia.nl

Prachtig eerbetoon aan Twents Verzet (****). Theaterkrant.

Het Verzet Kraakt, een uniek waargebeurd spektakel (***). Musicalweb.

Première Het Verzet Kraakt (****). Theaterparadijs.

Alsof je de oorlog opnieuw beleeft

Foto's van het Verzet Kraakt

Laurens ten Den - We raken uitverkocht

Goorse musicalster kraakt Almelo

In Almelo werken 100 vrijwilligers aan een theaterspektakel

Bekijk hier een artikel uit Trouw 

Het Verzet Kraakt. Nu al groot succes:

Job Bovelander over Het Verzet Kraakt - NPO Radio 5

Het Verzet Kraakt raakt en zet Almelo op de kaart - TC Tubantia

Veelbelovende start van Het Verzet Kraakt - Hallo Almelo

Almelo is zo mooi

Groot applaus voor Het Verzet Kraakt - Almelo's Weekblad

Het Verzet Kraakt: een eerbetoon - Thuis in Twente

Twents oorlogsdrama verdient ook buiten Twente aandacht - NRC Handelsblad

Wellicht ook interessant voor u?
Programma overzicht

Kassa: 053 – 485 85 00
Bereikbaar: ma. t/m za. 12.00 - 17.00 uur. Ook voor het annuleren van kaarten kunt u met onze kassa bellen

Cookies op de Wilminktheater website

Wilminktheater maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u onze site optimaal kunt gebruiken. Meer informatie

Akkoord
U bent nog niet ingelogd

Om een voorstelling aan uw wensenlijst toe te voegen moet u eerst ingelogd zijn.

Ja, ik wil inloggen
De voorstelling is toegevoegd aan uw wensenlijst
De voorstelling is verwijderd uit uw wensenlijst
Fout bij bijwerken van uw wensenlijst