Een broodnodig niet-wetenschappelijk onderzoek naar het enige wat er echt toe doet

Liefhebben Laura van Dolron

15,-
Trailer Liefhebben Laura van Dolron

LiefhebbenEen broodnodig niet-wetenschappelijk onderzoek naar het enige wat er echt toe doet

‘Liefhebben’ is een niet-wetenschappelijk onderzoek naar het enige wat er echt toe doet. In haar hoofd, in haar hart, in haar omgeving en in de wereldgeschiedenis zoekt Laura van Dolron naar mensen die ons kunnen leren wat liefhebben is. Want écht liefhebben, wat is dat eigenlijk? En hoe doe je dat? In haar zoektocht komt zij steeds de dood tegen, want zoals in de Bijbel staat: ‘sterk als de dood, is de liefde’. De antwoorden die zij vindt zijn soms hartverscheurend, dan weer hilarisch en doen je lachen door je tranen heen.

In de cel van Nelson Mandela viel een straal licht die hij gebruikte om tomaten te kweken in een paar oude schoenen. Die deelde hij uit aan zijn medegevangenen. Dat is liefde. Mensen die de lampjes van geparkeerde fietsen die per ongeluk aan zijn blijven staan uit doen, ook al moet je best irritant lang zoeken naar waar dat knopje nou precies zit…dat is liefde. Iemand die alleen woont en op vakantie gaat en voor ze vertrekt een briefje met WELKOM TERUG op haar  tafel legt…ook dat is liefde.

In haar hoofd, in haar hart, in haar omgeving en in de wereldgeschiedenis zoekt Laura naar mensen die ons kunnen leren wat liefhebben is. Want écht liefhebben, wat is dat eigenlijk en hoe doe je dat? In haar zoektocht komt zij steeds de dood tegen, want zoals in de bijbel staat blijkt waar: ‘sterk als de dood, is de liefde’. De antwoorden die zij vindt zijn soms hartverscheurend, dan weer hilarisch en doen je lachen door je tranen heen.

Liefhebben werd ‘Een cadeau, ‘Groots theater’ en ‘Louterend’ genoemd. De Theaterkrant schreef: ‘het publiek kan zich geliefd wetend naar huis begeven’ en de Standaard: ‘Van Dolron brengt haar theater als een warm bad. Geen therapie. Geen bolwassing zoals vroeger. Wel een oprecht betoog, dat vreemd genoeg, op de richel van de morele preek, nooit gaat betogen. Voor een betere omgang met het leven zoals het is: een pijnlijke grimas die je maar beter ontspant. Zo zit je ook te kijken. Een en al rustige overlevering. Het gevoel van er gewoon bij te mogen zijn, als kleine mislukkende mens: het is de grootste gift die vandaag vanaf een podium te geven valt’.

Liefhebben werd vanaf de première in 2014 lovend ontvangen door pers en publiek en speelt nog steeds door Nederland en België. In 2016 werd de tekst van Liefhebben in boekvorm uitgebracht, met succes, want het boekje is inmiddels toe aan zijn vierde druk. Het boek is verkrijgbaar via de reguliere boekhandels maar ook na afloop van de voorstelling in het theater.


Tekst en spel: Laura van Dolron | Dramaturgie: Martine Manten | Vormgeving: Wikke van Houwelingen en Marloes van der Hoek | Lichtontwerp: Gé Wegman

Meer...Minder

De Standaard - ★★★★

‘Liefhebben’ ging in 2014 in première en werd lovend ontvangen door pers en publiek. In 2016 werd de tekst in boekvorm uitgebracht, met succes, want de vierde druk is inmiddels een feit. “Van Dolron brengt haar theater als een warm bad. Zo zit je ook te kijken. Een en al rustige overlevering. Het gevoel van er gewoon bij te mogen zijn als kleine mislukkende mens.” 

Meer...Minder

De Volkskrant - ★★★

'Ze praat snel, gehaast bijna, waardoor zinnetjes soms wegvallen. Bovendien zit ze net iets te hoog in haar stem alsof de rust nog niet helemaal in haar is neergedaald. Theater is hier bijna een therapeutische sessie en wij, het publiek, zijn de therapeut. Of zoals ze zelf zegt: ''Jullie zijn goed in luisteren".'

Meer...Minder

Theaterkrant - ★★★★

“Van Dolrons gedachtegang komt logisch uit bij een oproep voor iets meer vertrouwen in de liefde en iets minder cynisme.” “… het is haar grote kracht dat die eenvoudige boodschap na zeventig minuten stand-up filosofie volstrekt dragelijk en overtuigend is. Het publiek kan zich geliefd wetend naar huis begeven.”

Meer...Minder

Het Nieuwsblad

“Liefhebben is geen groots en theatraal stuk, en als we Van Dolron mogen geloven hoeft dat ook niet. ‘Echte daden van liefde kunnen perfect bestaan zonder dat er bloed, een traan of sperma aan te pas komt’ klinkt het. En daar kunnen we na het zien van haar monoloog alleen maar mee instemmen. In al zijn eenvoud is dit toch een beetje groots theater.”

Meer...Minder

Elsevier

“Van Dolrons inzet is totaal en haar tastende zoektocht volstrekt oprecht.”

Meer...Minder

8Weekly

“Een vrouw die zoveel voorbeelden van liefhebben heeft verzameld en door Nederland en België trekt om deze aan een klein publiek te tonen: ook dat is liefde.”

Meer...Minder

De Morgen

“Het filosofische spel van vraag en antwoord is vervangen door liefdevolle overtuigingen die ze met ons wil delen. De kern luidt: wees niet bang voor je kwetsbaarheid, durf voluit te leven, wees deel van het grotere geheel.”

Meer...Minder

Cultuurpodium Online

“Haar openhartigheid raakt het publiek”
“Liefhebben is een intense ervaring van een moedige maker met een heel eigen signatuur.”

Meer...Minder
Bestel nu Liefhebben
Tips!
Bekijk programma

Kassa: 053 – 485 85 00
Bereikbaar: ma. t/m za. 12.00 - 17.00 uur. Ook voor het annuleren van kaarten kunt u met onze kassa bellen

Cookies op de Wilminktheater website

Wilminktheater maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u onze site optimaal kunt gebruiken. Meer informatie

Akkoord
De voorstelling is verwijderd uit uw favorieten
Fout bij bijwerken van uw favorieten
De voorstelling is toegevoegd aan uw favorieten.
Bekijk favorieten
Mijn favorieten
Stuur naar jezelf
Stuur naar een vriend
De vragen die zijn aangegeven met een * zijn verplicht.
Je favorieten zijn verstuurd naar 
Ophalen resultaten.....
Favorieten zijn leeg