Charlotte Salomon revisited......
-
Fri 3 Oct 202520:30Incl. garderobeDe Kleine Willem, Enschede
Geen rang (volloop) Regular price € 24,50
Credits
Tekst & gouaches - Charlotte Salomon - Collectie Joods Museum - ©Stichting Charlotte Salomon Oorspronkelijke vertaling - Judith Herzberg
Libretto - Annechien Koerselman
Compositie - Steven Kamperman
Regie, video-ontwerp, lichtontwerp: Annechien Koerselman
Kostuums – Stella Brüggen
Wishful Singing
Wishful Singing is een vocaal ensemble bestaande uit vijf professionele, bevlogen zangeressen, bekend om hun unieke klank, uitstraling en daadkracht. Met hun concerten, artistieke samenwerkingen in het maatschappelijke domein, vernieuwende voorstellingen en op maat gemaakte educatieve projecten streven ze naar een wereld waarin muziek en zang bijdragen aan het welzijn en de verrijking van het leven van ieder mens.
Het ensemble treedt op in thuisbasis Utrecht, maar ook elders in Nederland en over de hele wereld. Het repertoire is veelzijdig en omvat alles wat de harten van de zangeressen sneller doet kloppen: van schurende dissonanten en tijdloze volksmelodieën tot funky harmonieën, transcendentale eenstemmigheid en ritmische experimenten. Oude muziek, volksmuziek, close harmony, gregoriaans en speciaal voor hen gecomponeerde werken vinden allemaal een plek in hun programma’s.
Sinds de oprichting in 2004 werkt Wishful Singing samen met gewaardeerde kunstenaars, filosofen en topmusici, waaronder Herman Finkers, Fokke Obbema, Stine Jensen, Nicolien Mizee, het Nederlands Blazers Ensemble en harpiste Lavinia Meijer. Met componisten als Kate Moore, Joey Roukens en Steven Kamperman draagt Wishful Singing bij aan de ontwikkeling van repertoire voor upper voice vocale ensembles.
Een bijzondere bijdrage van Wishful Singing is hun werk met Herman Finkers rondom het gregoriaans, waarmee ze dit eeuwenoude genre nieuw leven inbliezen. In 2020 volgden meer dan 6.000 deelnemers een van de online cursussen gregoriaans die ze samen ontwikkelden. Volle kerken en uitverkochte concerten van In Mysterium waren het resultaat, evenals de uitgave van de gelijknamige cd onder hun eigen label. Onlangs verscheen de cd Ad Vesperas Beatae Mariae Virginis in samenwerking met Herman Finkers. In maart 2024 lanceerde het ensemble Gregorian Treasures, een online cursus in samenwerking met de internationaal gerenommeerde VOCES8 Foundation.
Wishful Singing is ook actief in educatieve en sociale projecten. Een van hun langlopende initiatieven is Zing je sterk, een online zangtherapie die in 2021 begon voor long covid-patiënten en inmiddels is uitgebreid naar mensen met COPD, astma, burn-outklachten en patiënten met en na kanker. Bijna 3.000 mensen hebben al deelgenomen aan dit project, dat is ontwikkeld met steun van ziekenhuizen zoals CWZ en Meander MC.
“De vijf zangeressen van Wishful Singing zingen zo mooi dat hemel en aarde ter plekke van plaats lijken te wisselen,” aldus Stijn Fens in Trouw.
But What About: Haagse muzikale ontdekkers met een interactieve missie
But What About is een veelzijdig en innovatief ensemble uit Den Haag, opgericht in 2016 en direct bekroond met de Grote Kamermuziekprijs. De naam weerspiegelt hun nieuwsgierige en onderzoekende houding: "But what about...?" nodigt uit tot voortdurende ontdekking, reflectie en beweging. Het ensemble verkent de wereld stap voor stap, met muziek als middel om vragen te stellen en nieuwe perspectieven te openen.
De kracht van But What About ligt in hun brede, kleurrijke visie en hun interactieve benadering. Ze creëren programma’s die de grenzen tussen muzikanten en publiek doorbreken, en richten zich op nieuwe muziek die alle leeftijden en achtergronden aanspreekt. Hun doel is om samen met het publiek de wereld te verkennen en te begrijpen.
Het huidige repertoire van But What About omvat onder meer Just Press Play en About Time, programma’s die muziek en interactie combineren tot een unieke ervaring. Voor 2025 staat een gloednieuwe muziektheatervoorstelling gepland: Doelab Doewaa!, speciaal ontwikkeld voor kinderen vanaf zes jaar.
De kern van het ensemble wordt gevormd door:
Wilco Oomkes: accordeon, synthesizer, zang
Vincent Martig: klarinetten, drums, zang
Benjamin de Boer
Benjamin de Boer (1995) is contrabassist, componist en zanger. Hij studeerde contrabas aan het Conservatorium van Amsterdam (2013-2018) en slaagde in 2020 Cum Laude voor een gecombineerde master in jazz-compositie en klassiek contrabas aan Codarts, Hogeschool voor de Kunsten in Rotterdam. Als contrabassist speelt hij regelmatig met gerenommeerde ensembles zoals het Metropole Orkest, Kamerata Zuid en het Dutch String Collective. Daarnaast is hij zanger, bassist en songwriter voor de band Brewed.
In 2021 bracht Benjamin zijn debuutalbum The Promise uit, bestaande uit zeven originele composities. Het album weerspiegelt zijn creatieve experimenten met uiteenlopende muziekstijlen. Momenteel werkt hij aan zijn tweede album, Dawn of Change, een popalbum dat de maatschappelijke veranderingen van de moderne tijd verkent, met plannen om dit album uit te werken tot een grootschalige rockopera.
Sinds 2024 geeft Benjamin via ensemble Zoef songwriting-workshops bij locaties van het Leger des Heils, waarbij muziek wordt ingezet om verbinding en vitaliteit te brengen in het dagelijks leven van de bewoners.
Benjamin bespeelt een strijkstok gebouwd door Louis Morizot, ter beschikking gesteld door het Nederlands Muziekinstrumenten Fonds.
Steven Kamperman
Steven Kamperman (1970) componeert voor een veelheid aan ensembles, van het Rotterdams Philharmonisch Orkest tot Calefax, van Oorkaan tot Holland Opera (waar zijn Roodhapje in 2016 de YamAward 2016 voor beste opera won). Vaak heeft zijn muziek een interdisciplinaire component en zijn liefde voor het muziektheater keert steeds weer terug. Steven werkte voor het eerst samen met Wishful Singing in zijn opera Hildegard, waarin Wishful volgens de nationale pers een glansrol vervulde. De samenwerking kreeg nog een vervolg in de veelgeprezen stille film-productie Der müde Tod, waarbij Kamperman nieuwe muziek vervaardigde bij de klassieker van Fritz Lang uit 1921.
Steven Kamperman is niet alleen actief als componist, maar ook als jazzmusicus op altklarinet en drums. Ook deze jazzprojecten kennen vaak een interdisciplinaire dimensie, zoals videobeelden en een papieren routekaart in het project City Maps. In 2022/2023 was Steven Kamperman de resident van het Van Doesburghuis in Parijs, waar hij onder meer zijn succesvolle Maison Moderne componeerde en opnam.
Annechien Koerselman
De Nederlandse regisseur en schrijfster Annechien Koerselman studeerde regie aan de Toneelacademie Maastricht. Sindsdien regisseert ze zowel teksttoneel, muziektheater als opera. Daarbij vormt muziek de rode draad in al haar producties. Vervolgens streeft ze gestuwd door een conceptuele gedachte naar een boeiende samengang van tekst, muziek, beeld en beweging oftewel totaaltheater. Ze ensceneert zowel acteurs, zangers, musici, ensembles, koren als orkesten en heeft voor eenieder van hen een specifieke aanpak ontwikkeld. Haar werk speelt van Nederland tot Brazilïe, van China tot Zweden.
Annechien houdt ervan nieuw muziektheater te ontwikkelen. Recent ensceneerde ze o.a. Babyn Jar – Stankovych/Brahms (National Opera Kiev), Was Lauert da im Labyrinth – Dove (Berliner Philharmoniker), Dijkdrift – Hekkema (Silbersee/Calefax Rietkwintet), Das Geheimnis der blauen Hirsche bij die Deutsche Oper Berlijn.Eerder ensceneerde ze in samenwerking met componist Steven Kamperman en Wishful Singing de nieuw ontwikkelde opera Hildegard. Met Wishful Singing werkte ze ook samen bij het theatrale concert What about Mary? en bij de Zing je Sterk concertreeksen.
Naast haar werk als regisseur schrijft Annechien toneelstukken en bewerkt ze regelmatig romans voor toneel. Voor meer informatie: www.annechienkoerselman.nl