Twentse Scrooge

Helligen Hendrik
"Schrooten, nen dondersen droadnaegel" De Twentse bewerking van A Christmas Carol. Een reis door verleden, heden en toekomst.
Mon 15 Dec 2025 20:00
Mon 15 Dec 2025
20:00
  • Mon 15 Dec 2025
    20:00
    Incl. garderobe en (pauze)drankje
    Wilminktheater, Enschede
    Pay. Zaal
    From Wed 14 May 2025 12:00

Een verbitterde man, een donkere boerderij en drie witte wieven die alles op z’n kop zetten…

Schrooten, nen dondersen droadnaegel. Dat is de titel van de Twentse bewerking van het bekende kerstverhaal A Christmas Carol van Charles Dickens. 

Theatermaker Bert Eeftink maakte een Twentse Scrooge, met in de hoofdrol zijn alter ego Helligen Hendrik. Die speelt in deze productie de hardvochtige boer Hendrik Schrooten uit de buurtschap Stokkum bij Markelo, die alles en iedereen om zich heen schoffeert. Vooral zijn trouwe knecht Gerrit moet het ontgelden. 

Aan de vooravond van Kerstmis laat Hendrik duidelijk weten dat hij niets om de feestdagen geeft. Almoal flauwekul! Hendrik haat de typische kerstsfeer, net als het karakteristieke geluid van de midwinterhoorn. En hij gaat zeker niet in op een uitnodiging van zijn neef Fred om te komen dineren met kerst. 

Op kerstavond zit Hendrik dan ook moederziel alleen in zijn donkere boerderij, als de geest van zijn overleden broer Herman zich aandient. Die waarschuwt Hendrik voor de gevolgen van zijn gedrag en kondigt de komst van drie witte wieven aan. 

Wat volgt is een reis door verleden, heden en toekomst. Wordt Hendrik inderdaad een ander mens en omarmt hij Kerstmis, of blijft hij dat onuitstaanbare, verbitterde personage? 

Helligen Hendrik staat niet alleen op het podium. Jan Riesewijk, Bram Agterbos, Myrna Konings, Jos Brummelhuis en Wilfried Poorthuis maken de voorstelling compleet. 

Het verhaal wordt gedeeltelijk in filmbeelden weergegeven. Bijzonder zijn ook de geprojecteerde zwart-wit decors, die het geheel een treffende ambiance geven. Het verhaal wordt omlijst met sfeervolle muziek. 

Credits

Script: Bert Eeftink 
Spel: Bert Eeftink, Jan Riesewijk, Myrna Konings, Bram Agterbosch, Jos Brummelhuis en Wilfried Poorthuis.
Eindregie: Bruun Kuijt