Brahms Vierde en Bruchs Vioolconcert

Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel
Romantiek ten top, met Bruchs Vioolconcert door Liza Ferschtman en de grootse Vierde symfonie van Brahms
So. 17 März 2024 14:30
So. 17 März 2024
14:30
  • So. 17 März 2024
    14:30
    Incl. garderobe, koffie/thee vooraf en (pauze)drankje
    Muziekcentrum, Enschede
    Grote Zaal

Het Vioolconcert van Bruch is het enige werk van de componist dat echt bekend is geworden, maar dat geldt dan ook voor elke noot: romantisch, fantasievol en technisch uitdagend

Romantiek ten top in dit Phion-programma onder leiding van Alexei Ogrintchouk. Liza Ferschtman speelt het Vioolconcert van Bruch. Een echte evergreen: romantisch, fantasievol, virtuoos. Met de Vierde symfonie van Brahms staat nog een publiekslieveling op het programma. Zondagmiddag 17 maart in het Muziekcentrum in Enschede.

De combinatie van Liza Ferschtman en Phion heeft de afgelopen jaren al tot heel wat mooie concerten geleid. Samen voerden ze diverse grote vioolconcerten uit en dat van Korngold verscheen zelfs op cd.

Deze keer staat het Vioolconcert van Bruch op het programma. Het enige werk van de componist dat echt bekend is geworden, maar dat geldt dan ook voor elke noot: romantisch, fantasievol en technisch op zijn minst uitdagend.

En voor Liza Ferschtman een dierbaar stuk. ‘Haar spel was overtuigend, zelfverzekerd, virtuoos en moedig’, zoals de pers het beschreef naar aanleiding van een uitvoering met de London Philharmonic enkele jaren geleden.

Nog een publiekslieveling op het programma, een symfonisch werk van Bruchs goede vriend Brahms. Zijn Vierde symfonie was al vanaf de première een enorm succes, dat nooit meer is verstomd. Vooral het slot met zijn barokke passacaglia, naar voorbeeld van de door hem zo bewonderde Bach, maakt nog steeds diepe indruk op de luisteraar.

Naast alle romantiek in dit concert ook muziek waarvan de inkt nog amper droog is. Calliope Tsoupaki, één van de meest succesvolle componisten van onze tijd en tot 2021 Componist des Vaderlands, schrijft in opdracht van Phion een geheel nieuw orkestwerk. De in Griekenland geboren Calliope Tsoupaki studeerde piano, muziektheorie en compositie in Athene. Ze verhuisde naar Nederland en rondde haar opleiding af aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Louis Andriessen. In de jaren daarna heeft ze grote naam gemaakt als vooraanstaand componist. Theaterkrant Magazine noemde haar zelfs de ‘Monteverdi van de 20e eeuw’.

Boek een inleiding
Voorafgaand aan dit concert wordt een inleiding gegeven door door Jacob Jansen. Deze is heel makkelijk te boeken tijdens het bestellen van de kaarten.

In gesprek met Calliope Tsoupaki
Bekijk via deze QR-code de video en het interview


In gesprek met Alexei Ogrintchou

Beluister hier de podcastaflevering van De OrkestCast met Phion's Chefdirigent Alexei Ogrintchou

Bestandteil von

'Ik ben altijd bezig de dunne scheidslijn te bewandelen tussen het volgen van de componist en het vertellen van mijn eigen verhaal'

Liza Ferschtman

Guthaben

-Alexei Ogrintchouk: dirigent
-Liza Ferschtman: viool

Programm

-Tsoupaki: opdrachtcompositie, wereldpremière (opdrachtcompositie)
-Bruch: Vioolconcert nr. 1 (Vioolconcert nr. 1 op. 26 in g)
-Brahms: Symfonie nr. 4 (Symfonie nr. 4 op. 98 in 4)