Illuminate

Nederlands Dans Theater
NDT richt schijnwerpers op drie jonge choreografen
Sa. 11 Nov 2023 20:00
Sa. 11 Nov 2023
20:00
  • Sa. 11 Nov 2023
    20:00
    Incl. garderobe, koffie/thee vooraf en (pauze)drankje
    Wilminktheater, Enschede
    Pay. Zaal

Nieuwe makers krijgen podium om (bestaand) werk verder te onderzoeken en hun choreografisch talent te ontwikkelen

lluminate van NDT richt op zaterdag 11 november in de Pay. Zaal van het Wilminktheater de schijnwerpers op drie jonge choreografen. Deze krijgen de kans om ofwel een nieuw werk te creëren, of een bestaand, recent werk uit hun oeuvre nieuw leven in te blazen.

NDT biedt in deze voorstelling nieuwe makers een podium om (bestaand) werk verder te onderzoeken en hun choreografisch talent te ontwikkelen. Daarnaast vormt het drieluik van Illuminate voor de jonge dansers van NDT de ultieme kans om blootgesteld te worden aan verschillende bewegingsstijlen.   

Nadav Zelner: Bedtime story 
Bedtime story, dat Nadav Zelner te midden van de coronapandemie maakte, komt terug naar het toneel. ‘’In dit werk was het belangrijk voor mij om mijn dromen een podium te geven, en de dromen die ik had als kind in iets tastbaars uit te drukken’’, aldus Zelner. ‘’Naarmate we ouder worden, hebben we de neiging om onze dromen in de steek te laten. We moeten opnieuw kennismaken met het kind in ons.’’
Bij de première kreeg het werk lovende kritieken: ‘’Zelners danstaal is driftig, razendsnel en totaal, gedetailleerd tot aan de duim toe’’, schrijft NRC.

Micaela Taylor: Nieuwe creatie
Micaela Taylor is danser, choreograaf en artistiek directeur van haar gezelschap TL Collective. Met een achtergrond in hiphop en ballet, heeft ze haar eigen dansstijl gecreëerd, dat ze expand practice noemt. Hierin staat emotie centraal en worden variaties in lichamelijkheid en texturen gecreëerd als een expressie van iemands authenticiteit.
Taylors bewegingstaal is door de Los Angeles Times omschreven als ‘’atletisch en sierlijk, precies en vloeiend’’, en een die ‘’zich nestelt in tweedelingen’’.
Deze première is Taylors eerste creatie voor het gezelschap.  

Jermaine Spivey: Codes of Conduct
Hoe voelt, klinkt en ziet participatie eruit? Hoe kan onze perceptie van 'vooruitgang' collectieve betrokkenheid stimuleren? Vanuit de wens om nieuwe makers te ondersteunen, heeft NDT Jermaine Spivey uitgenodigd om een uitgebreide versie van Code of Conduct te creëren.
‘’Met Code of Conduct was ik geïnteresseerd in het definiëren van lichamelijkheid door middel van choreografische en geïmproviseerde structuren die de dansers plaatsen in verschillende staten van zijn, niets, iets’’, zegt Spivey.

Boek een inleiding
Voorafgaand aan deze voorstelling wordt een inleiding gegeven. Deze is heel makkelijk te boeken tijdens het bestellen van de kaarten.

Boek een inleiding
Voorafgaand aan deze voorstelling wordt een inleiding gegeven. Deze is heel makkelijk te boeken tijdens het bestellen van de kaarten.

Bestandteil von

'Zelners danstaal is driftig, razendsnel en totaal, gedetailleerd tot aan de duim toe'

NRC

Programm

-Nadav Zelner: Bedtime story
-Micaela Taylor: Nieuwe creatie
-Jermaine Spivey: Codes of Conduct