Bar en Boos

Helligen Hendrik
Nurkse tukker komt vanachter de toog met tal van hilarische bespiegelingen en maatschappelijke tirades
Sa. 25 Mai 2024 20:00
Sa. 25 Mai 2024
20:00
  • Sa. 25 Mai 2024
    20:00
    Incl. garderobe en (pauze)drankje
    Wilminktheater, Enschede
    Pay. Zaal

Een ouderwets avondje ‘helligheid’ met Helligen Hendrik

Bar en Boos, zo heet de show waarin Helligen Hendrik op zaterdag 25 mei in het Wilminktheater te zien is. In de voorstelling is Hendrik kroegbaas tegen wil en dank. Dat maakt zijn humeur er niet beter op. Maar goed, dat was toch al nooit al te best.

Vanachter de toog komt de nurkse tukker weer met tal van hilarische bespiegelingen en maatschappelijke tirades. Hij ergert zich bijvoorbeeld aan de roddelcultuur in zijn dorp en aan het chronische gebrek aan dorpsgekken in het straatbeeld.

Omdat de uitbater van zijn vaste stamkroeg ermee stopt, neemt Hendrik – tegen wil en dank – zijn werk over. De mensen waar hij normaal mee aan de stamtafel zat, zijn nu ineens zijn klanten. Dat levert natuurlijk een hoop gemopper op.

Natuurlijk zijn er nog veel meer kwesties waar hij zich druk over maakt. Kortom: ook in deze show kan het publiek zich weer opmaken voor een ouderwets avondje ‘helligheid’.

‘Waar zijn de dorpsgekken gebleven in het straatbeeld?’

Helligen Hendrik

Wie is Helligen Hendrik?
“Helligheid is net stront, ut mut d’r uut.” Dat is al jaren het credo van Hendrikus Antonius van der Pette, oftewel Helligen Hendrik (het alter ego van Bert Eeftink). Dit weerbarstige heerschap liet voor het eerst van zich horen op Radio Oost, waar hij tussen 2004 en 2010 een wekelijkse column had. Daarin maakte hij zich ongemeen druk over alledaagse dingen.
De stap naar het theater was niet meer dan logisch en in 2007 verscheen Hendrik voor het eerst op de planken van de oostelijke theaters.
In 2022 werd voor het eerst de Twentse Scrooge opgevoerd. Hendrik kroop daarbij in de huid van een narrige boer die niets om Kerstmis geeft. Het theaterstuk, met meerdere acteurs, bleek een waar succes met volle zalen en lovende reacties. Vandaar dat de voorstelling in 2023 in reprise gaat.
In 2023 trekt Hendrik de theaters in met Bar en Boos. Daarin ontpopt de nukkige Tukker zich als barman.