Pathétique

Pynarello
Pynarello is een verzameling eigenwijze musici en bestormt sinds 2017 met volle overtuiging en energie klassieke podia.
Sa. 1 Juni 2024 20:00
Sa. 1 Juni 2024
20:00
  • Sa. 1 Juni 2024
    20:00
    Incl. garderobe en (pauze)drankje
    Muziekcentrum, Enschede
    Grote Zaal

De symfonie staat bol van klagende melodieën afgewisseld door opstandige passages

Pynarello, het meest rebelse orkest van Nederland, brengt samen met een verteller, een spannende voorstelling over de geheimzinnige dood van Tsjaikovski tegen de achtergrond van zijn laatste compositie, de Pathétique. Zaterdag 1 juni in de Grote Zaal van het Muziekcentrum.

Pynarello neemt je mee in één van de grootste mysteries van de klassieke muziek. Op 28 oktober 1893 leidde Tsjaikovski in Sint-Petersburg de première van zijn zesde symphonie, Pathétique, volgens de componist zelf zijn beste werk. Negen dagen later overleed hij onder raadselachtige omstandigheden.

Was zijn homoseksualiteit, die hij altijd angstvallig verborgen hield, toch uitgekomen? Stierf hij aan de cholera of zat er iets anders achter? Een geheimzinnige geschiedenis die leest als een regelrechte krimi. Deze geheimzinnige geschiedenis is het beginpunt voor Pynarello’s ontdekkingsreis door symfonie Pathétique en het leven van Tsjaikovski.

Actrice Maartje van de Wetering draagt een tekst voor van alleskunner Thomas Beijer, die een eigenzinnige reflectie schreef op de vele vragen rondom de laatste levensjaren van Tsjaikovski.

Het concert wordt geopend met een nieuwe compositie van Julian Schneemann, speciaal gecomponeerd voor Pynarello.

'Luister naar mijn Zesde symfonie en je hebt mijn requiem'

Tsjaikovski op de vraag of hij na al zijn successen nog een requiem zou schrijven

Wat is Pynarello?
Pynarello is een verzameling eigenwijze musici en bestormt sinds 2017 met volle overtuiging en energie klassieke podia, diverse festivals en locaties die je niet direct verwacht. Dat is niet onopgemerkt gebleven. Over hun uitvoeringen van grote symfonieën – uit het hoofd en zonder dirigent – waren pers en publiek unaniem enthousiast. 
Pynarello gaat voor experiment en durft zekerheden los te laten. Dit is niet zomaar een gimmick, maar komt rechtstreeks voort uit de missie van Pynarello: het inhoudelijk bevragen van bestaande conventies in de klassieke muziek, en de zoektocht naar vernieuwing, verandering en verdieping.

Programm

- Julian Schneemann - Nieuw werk 

- Pjotr Tsjaikovski - Symfonie nr. 6 Pathétique
Met tekst van Thomas Beijer